1616 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Paweł Deląg życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Pawła Deląga

Paweł Deląg jest polskim aktorem. Urodził się 29 kwietnia 1970 roku w Krakowie.

Wykształcenie

W 1993 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie.

Kariera w Polsce

Przez pierwsze lata związany był z teatrami. Zadebiutował w sztuce Na szkle malowane, w reżyserii Krystyny Jandy. Później grał w teatrach: Na Woli, Sceny Prezentacje i Teatrze i im. Stefana Żeromskiego w Kielcach. W latach 1995–1997 związał się z Teatrem Współczesnym im. Edmunda Wiercińskiego we Wrocławiu.

Na dużym ekranie po raz pierwszy pojawił się w 1993 roku w obrazie Lista Schindlera reżyserowanym przez samego Stevena Spielberga. Główną rolę zagrał już rok później w Śmierci w płytkiej wodzie. Szybko został dostrzeżony przez znanych twórców filmowych i zapraszany do współpracy przy popularnych projektach. Pojawił się w takich produkcjach jak: Młode wilki, Kochaj i rób, co chcesz, Kiler, Złoto dezerterów czy Sezon na leszcza. Przez pewien czas pojawiał się w najbardziej znanych polskich produkcjach, takich jak Chłopaki nie płaczą, Haker i Zróbmy sobie wnuka. W 2001 roku otrzymał szansę zagrania roli Marka Winicjusza w historycznej produkcji Jerzego Kawalerowicza Quo Vadis. Dzięki swojej charyzmie i wyglądowi zaczął być obsadzany w rolach przystojnych amantów. Odebrał nagrodę Telekamer 2001 dla najseksowniejszego aktora, przyznaną przez czytelników „Tele Tygodnia”. W 2006 roku zagrał główną rolę męską w kontynuacji przygód głównej bohaterki ekranizacji powieści Katarzyny Grocholi - Ja wam pokażę!

Równocześnie do rozwoju kariery filmowej Deląg powiększał swój dorobek serialowy. Przez lata gościł na planach najpopularniejszych polskich seriali: Na Wspólnej, Tajemnica twierdzy szyfrów, Apetyt na życie czy Barwy szczęścia. W 2006 dołączył do obsady serialu Na dobre i na złe w roli doktora Stanisława Drzewieckiego. W kolejnych latach wystąpił też w Ojcu Mateuszu, Domie nad Rozlewiskiem, Przyjaciółkach czy Komisarzu Aleksie. Od 2018 roku widzowie mogą go oglądać w M jak miłość, gdzie gra Michała Ostrowskiego.

Inne występy

W 2005 roku wystąpił w drugiej edycji programu Taniec z gwiazdami , gdzie tańczył z Dominiką Kubik. Na kolejne zaproszenie do telewizyjnego programu rozrywkowego czekał aż 15 lat, by w 2020 roku pojawić się jako uczestnik show Ameryka Express. W programie wystąpił w duecie ze swoim przyjacielem Dariuszem Lipką. Mężczyźni rywalizowali, między innymi, z Patrycją Markowską i Żanetą Luberą, Grażyną Wolszczak i Filipem Sikorą oraz Różalem i Bartoszem Fabińskim. Ostatecznie zajęli 3. miejsce w programie.

Kariera zagraniczna

Aktor postawił na karierę międzynarodową i od wielu lat występuje we wschodnich produkcjach. W Rosji zyskał już nawet status gwiazdy i zagrał tam w ponad 30 produkcjach telewizyjnych. Aktor ma swojego agenta w Niemczech, we Francji, w Moskwie i w Polsce, nie narzeka więc na brak pracy. W 2020 roku wystąpił w brytyjskim filmie wojennym zatytułowanym Enemy lines.

Życie prywatne

Życie miłosne przystojnego aktora od samego początku budziło duże zainteresowanie mediów. Deląg spotykał się z wieloma kobietami związanymi z polskim show-biznesem, między innymi z Marią SewerynPatrycją Markowską, Katarzyną Skrzynecką czy Dominiką Kulczyk. W latach 1990–1993 był związany z aktorką Katarzyną Gajdarską, z którą ma syna Pawła.

Wybrana filmografia

  • 1993: Lista Schindlera – Dolek Horowitz
  • 1994: Śmierć w płytkiej wodzie – Péter
  • 1995: Młode wilki – „Biedrona”
  • 1996: Szamanka – Juliusz, współpracownik Michała
  • 1997: Kochaj i rób co chcesz – Darek
  • 1997: Kiler – Jarosław, operator Naszej Telewizji
  • 1998: Złoto dezerterów – Witold „Kmicic”
  • 2000: Sezon na leszcza – „Kochany”, kochanek Violi
  • 2000: Chłopaki nie płaczą – Jarek Psikuta, narzeczony Weroniki
  • 2001: Quo vadis – Marek Winicjusz
  • 2002: Haker – model Daniel
  • 2003: Zróbmy sobie wnuka – Janek Kosela
  • 2006: Ja wam pokażę! – Adam
  • 2008: Dom – oficer policji Robby
  • 2016: Gwiazdy – Hans Villmeier, ojciec Jana
  • 2018: M jak miłość – Michał Ostrowski
  • 2019: Black Dog – Aleksandr
  • 2020: Enemy Lines – Alexander Fabien

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

8 + = 13

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Andrzej Piasecki, Foksal Web Studio