507 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Steven Spielberg życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

  1. Życiorys i biografia Stevena Spielberga

    Steven Spielberg przyszedł na świat 18 grudnia 1946 roku w mieście Cincinnati w stanie Ohio w USA. Uznawany jest za najwybitniejszego reżysera wszech czasów. Zajmuje się również produkcją filmową oraz przygotowywaniem scenariuszy.

  2. Dzieciństwo i młodość

    Rodzina Spielberów miała żydowskie pochodzenie. Jego matka Lei Posner-Adler prowadziła restaurację, była również pianistką, ojciec, Arnold Spielberg, pracował w sektorze komputerowym. Po rozwodzie rodziców Steven zamieszkał z ojcem w Kalifornii, gdzie ukończył szkołę średnią. Na Uniwersytecie Stanu Kalifornia rozpoczął również studia, co ciekawe była to anglistyka. Steven nigdy nie ukończył żadnej szkoły związanej z reżyserią, czy produkcją filmową – wszystkiego nauczył się samodzielnie.

  3. Praca reżysera

    Swój pierwszy film nakręcił jeszcze jako kilkunastolatek, był to Firelight. Jednak to dzięki krótkometrażowemu Amlblin' (1968 r.) zainteresowało się nim Universal Studio. Tam początkowo zajmował się produkcją seriali telewizyjnych, praca ta pochłonęła go do tego stopnia, że zawiesił naukę.

    Za jego pełnoprawny debiut filmowy uznaje się Pojedynek na szosie. Prawdziwą sławę przyniósł mu dopiero trzeci thriller z 1975 roku – Szczęki, który zarobił 470 milionów dolarów (doczekał się aż trzech części). Kolejne produkcje Spielberga również były doceniane przez publiczność i krytyków. Jego pierwszy film science fiction Bliskie spotkania trzeciego stopnia (1977 r.) zdobył dwa Oscary (za zdjęcia oraz nagrodę specjalną za montaż efektów dźwiękowych). Z kolei E.T. (1982 r.) przyniósł mu pierwszą nominację do Oscara w kategorii najlepszy reżyser (film zdobył aż cztery statuetki). Dopiero, ku zaskoczeniu publiczności, w 1985 roku Spielberg nakręcił swój pierwszy dramat: Kolor purpury

    Wśród jego najbardziej znanych filmów należy wymienić Park Jurajski z 1993 roku, który stał się jednym z najbardziej znanych filmów lat 90. oraz serię przygód archeologa Indiany Jonesa z niezapomnianym Harrisonem Fordem w roli głównej.

    Swojego pierwszego Oscara otrzymał za reżyserię Listy Schindlera (1993 r.) dramatu wojennego, opartego na prawdziwej historii krakowskich Żydów ocalonych przez Oskara Schindlera (niemieckiego przedsiębiorcę, którego fabryka działała w Krakowie – obecnie znajduje się tam muzeum). Natomiast drugą w karierze statuetkę przyznano mu w 1998 roku za reżyserię Szeregowca Rayana

    Często pracuje z Tomem Hanksem oraz Christianem Bale’m, muzykę do jego filmów tworzy najczęściej John Wiliams, a zdjęcia Janusz Kamiński. 

  4. Dreamworks

    Od 1984 roku jest właścicielem Amblin Entertainment, która odpowiada za produkcję wielu hollywoodzkich przebojów. Z kolei w 1994 roku wraz z Davidem Geffenem i Jeffreyem Katzenbergem powołali do życia Dreamworks – firmę zajmującą się produkcją i dystrybucją filmów, również animowanych. Do ich przebojów zalicza się przede wszystkim Shreka oraz Księcia Egiptu, który miał być pierwszym filmem animowanym wytwórni, jednak rywalizacja z Pixarem skłoniła zarząd do przyspieszenia prac nad Mrówką Z, która ostatecznie ukazała się pierwsza.

  5. Życie prywatne

    Steven Spielberg był dwukrotnie żonaty. Jego pierwsze małżeństwo z Amy Irving zakończyło się rozwodem (1985-1989). Swoją drugą żonę Kate Capshaw poślubił w 1991 r. Są małżeństwem do dzisiaj. Ma sześcioro dzieci.

    Założył fundację USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education. Zajmuje się ona zbieraniem świadectw świadków holocaustu.

  6. Wybrana filmografia

    • 1971: Pojedynek na szosie
    • 1975: Szczęki
    • 1977: Bliskie spotkania trzeciego stopnia
    • 1981: Poszukiwacze zaginionej Arki
    • 1982: E.T.
    • 1984: Indiana Jones i Świątynia Zagłady
    • 1985: Kolor purpury
    • 1987: Imperium Słońca
    • 1989: Indiana Jones i ostatnia krucjata 
    • 1993: Park Jurajski
    • 1993: Lista Schindlera 
    • 1997: Zaginiony świat: Jurassic Park 
    • 1998: Szeregowiec Ryan 
    • 2002: Złap mnie, jeśli potrafisz 
    • 2004: Terminal
    • 2008: Indiana Jones i Królestwo Kryształowej Czaszki 
    • 2012: Lincoln
    • 2017: Czwarta władza 

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

5 + 2 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Autorem zdjęcia jest Gage Skidmore from Peoria. Zdjęcie wykorzystano na postawie licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic.