666 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Katarzyna Skrzynecka życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Katarzyny Skrzyneckiej

    Katarzyna Skrzynecka jest polską aktorką, piosenkarką i osobowością telewizyjną. Urodziła się 3 grudnia 1970 roku w Warszawie.

  2. Wykształcenie

    Jest absolwentką Akademii Teatralnej w Warszawie, a także Wydziału Fortepianu i Wokalistyki Szkoły Muzycznej II stopnia w Warszawie.

  3. Kariera aktorska

    W telewizji zadebiutowała w 1985 roku w filmie Pewnego letniego dnia. Pierwszym filmem fabularnym, w jakim zagrała była Cynga w 1991 roku. W czasie studiów zagrała w takich filmach jak Pamiętnik znaleziony w garbie, Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza, Podróży na wschód oraz we francuskiej produkcji Nowe przygody Arsena Lupin. W studenckich zaczęła także karierę teatralną, debiutując na deskach Teatru Dramatycznego w Warszawie, gdzie na zmianę z Katarzyną Groniec grała główną rolę żeńską w musicalu Metro. Od tego czasu grywała w spektaklach teatralnych, Teatrze Telewizji i serialach, takich jak Czułość i kłamstwa czy Trzy szalone zera. W latach 90. rozpoczęła także użyczać swojego głosu w animacjach i bajkach takich jak Aladynie, Król Lew czy Anastazja. Późniejsza praca zawodowa Skrzyneckiej skupiła się głównie na produkcjach telewizyjnych. Widzowie mogli ją poznać dzięki rolom w takich serialach jak Bao-Bab, czyli zielono mi, Na Wspólnej, Bulionerzy, Na dobre i na złe czy Lokatorzy. Oprócz tego regularnie pojawiała się na deskach teatrów, między innymi, Teatrze Komedia, Teatrze Bajka i Teatrze Kamienica.

  4. Kariera muzyczna

    Skrzynecka jest utalentowaną piosenkarką. Na swoim koncie ma 6 płyt i trzy single. Jest autorką jednego z największych polskich świątecznych hitów – Oszaleli Anieli. Pierwszy album zatytułowany Pół księżyca wydała w 1998 roku. W 2009 roku wystartowała w preselekcjach do konkursu Eurowizji. Wokalistka została zdyskwalifikowana z powodu złamania regulamin, gdy zaprezentowała swój utwór podczas jednego z odcinków Tańca z Gwiazdami.

  5. Kariera telewizyjna

    Od kilku lat Skrzynecka poświęca się pracy w telewizji. W 2005 roku jako uczestniczka wzięła udział w 1. edycji Tańca z gwiazdami, a w kolejnych latach została jego prowadzącą. W 2007 roku otrzymała nominację do Telekamery w kategorii „Rozrywka”. Taneczne show prowadziła do roku 2011. W 2014 roku została zwyciężczynią pierwszej edycji programu Twoja Twarz Brzmi Znajomo, po czym została zaproszona do pracy w jury, w którym zasiada do dziś. Wzięła także udział w programie Top Chef. Gwiazdy od kuchni, a także była gościem specjalnym w konkursie kulinarnym Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia.

  6. Życie prywatne

    Aktorka była zamężna dwukrotnie, a wcześniej również zaręczona z piosenkarzem algierskiego pochodzenia, Feridem Lakhdarem. Pierwszym mężem gwiazdy był Zbigniew Urbański, komisarz Komendy Głównej Policji. Związek nie przetrwał jednak próby czasu i para rozwiodła się w 2007 roku, a w 2015 małżeństwo zostało unieważnione, dzięki czemu celebrytka mogła ponownie stanąć na ślubnym kobiercu. Wydrzyło się to jednak już wcześniej, bo w 2009 roku wyszła za mąż za Mistrza Polski i Europy w fitnessie, Marcina Łopuckiego. Para spotykała się od 2007 roku. Mają wspólnie córkę Alikię Ilię. Skrzynecka otwarcie mówi o swoich wcześniejszych problemach z zajściem w ciążę i próbach zapłodnienia metodą in vitro. Narodziny córeczki aktorki uważa się za cud, ponieważ po nieudanej próbie sztucznego zapłodnienia gwieździe udało się zajść w ciążę drogą naturalną.

  7. Wybrana filmografia

    • 1985: Pewnego letniego dnia... – narkomanka Julcia
    • 1991: Cynga – dziewczyna poznana przez Andrzeja przed aresztowaniem
    • 1992: Pamiętnik znaleziony w garbie – młoda Maria, żona Ewalda
    • 1993: Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza – Ewa Górkiewicz
    • 1993: Wow – Kate Bates
    • 1994: Podróż na wschód – Ewa
    • 1996: Nocne graffiti – dziennikarka Agnieszka Walewska
    • 1997: Księga wielkich życzeń – siostra Milena
    • 1997: Królowa złodziei – Guillemette
    • 1999–2000: Czułość i kłamstwa – Magdalena Domagała
    • 1999: Trzy szalone zera – mama Oli
    • 2000: Duża przerwa – Julia Rubin „Bella”
    • 2000: Sukces – dziennikarka Monika Grzebień
    • 2001: Listy miłosne – Celina, siostra Teresy
    • 2003–2015: Na Wspólnej – Patrycja, narzeczona Krzysztofa Burzy
    • 2004–2006: Bulionerzy – Irena Murawska
    • 2004: Pensjonat pod Różą – piosenkarka Karina Bartoś
    • 2006–2007: Kopciuszek – Anna
    • 2008: Daleko od noszy – profesor Ewa Wilczur
    • 2008: Niania – Zdenka, przyrodnia siostra Skalskiego
    • 2012–2013: Na krawędzi – Beata, pierwsza żona Zawady
    • 2014: Komisarz Alex – Rebeka Stein
    • 2019: Miszmasz, czyli kogel-mogel 3 – Marlena Wolańska
    • od 2019: W rytmie serca – Marianna

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73.