1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Magdalena Boczarska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Magdaleny Boczarskiej

Magdalena Boczarska jest polską aktorką. Urodziła się 12 grudnia 1978 roku w Krakowie.

Wykształcenie

W 2001 ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie.

Teatr

Początki kariery Boczarskiej związane są z teatrem. To właśnie tam zadebiutowała jeszcze w czasie studiów. Jej pierwszą rolą była Kobieta w sztuce Rajski ogród. Za ten debiut otrzymała nagrodę im. Mikołaja Grabowskiego podczas Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi. Niedługo potem nawiązała współpracę z Teatrem Nowym w Łodzi. Później pracowała, między innymi, z teatrami: Buffo w Warszawie, Carrousel Theater w Berlinie i Teatro Tatro na Słowacji. Od 2003 roku związana jest z warszawskim Teatrem Narodowym.

Film i serial

Równocześnie z rozwojem swojej kariery teatralnej Boczarska zaczęła pojawiać się produkcjach telewizyjnych. Pierwszą rolę w serialu otrzymała już w 2001 roku, a od 2005 można ją było oglądać w wielu dziełach serialowych, takich jak: Pensjonat Pod Różą, Na dobre i na złe, Barwy szczęścia, Teraz albo nigdy czy Czas honoru. Na dużym ekranie zadebiutowała natomiast w 2006 roku w filmie Pod powierzchnią. Następnie wystąpiła w Testosteronie, gdzie zagrała swoją pierwszą główną rolę. Twórcy filmowi szybko dostrzegli potencjał w młodej aktorce i Magdalena zaczęła otrzymywać wiele ofert współpracy. W 2009 roku zagrała w komedii Idealny facet dla mojej dziewczyny, za co otrzymała nominację do nagrody Złotej Kaczki. Rok później zagrała główną rolę w dramacie Różyczka, a za swoją kreację została nagrodzona Złotymi Lwami. W kolejnych latach aktorka wzięła udział w takich produkcjach, jak: Jak się pozbyć cellulitu, Bejbi blues, Ixjana, W ukryciu, Obce niebo i Obywatel.

W 2017 roku wcieliła się w tytułową rolę w biograficznym filmie Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej. Za kreację tę otrzymała Orła w kategorii Najlepsza główna rola kobieca. Następnie wzięła udział w produkcjach: Pod niemieckimi łóżkami, Piłsudski, Ukryta gra. W 2020 roku wystąpiła w czwartej części kultowej już świątecznej komedii romantycznej Listy do M. W 2021 roku planowana jest premiera jej najnowszego filmu zatytułowanego Magnezja.

Boczarska szybko znalazła się w gronie najbardziej cenionych polskich aktorek, a jej dorobek filmowy stale się powiększa. W każdym filmie pokazuje również, że jest niesamowicie wszechstronną aktorką, potrafiącą odnaleźć się zarówno w rolach dramatycznych, jak i komediowych.

Życie prywatne

W przeszłości przez kilka lat była związana z Tomaszem Karolakiem. Ich związek od samego początku budził wielkie zainteresowanie mediów. Uczucie nie przetrwało jednak próby czasu i para postanowiła się rozstać. Obecnie, od kilku lat, Boczarska spotyka się z młodszym od siebie o 7 lat aktorem Mateuszem Banasiukiem. Para ma wspólnie syna Henryka. Aktorka stroni od dzielenia się szczegółami ze swojego życia codziennego, starając się chronić swoją prywatność. W wywiadach skupia się głównie na aspektach zawodowych oraz realizowanych i planowanych projektach.

Wybrana filmografia

  • 2006: Pod powierzchnią − Ania
  • 2007: Testosteron − Alicja
  • 2007: Futro − Ania Witkowska, siostra Alicji
  • 2008: Lejdis − Arletta, kochanka Marka
  • 2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny − Luna
  • 2009: Zero − kasjerka
  • 2010: Różyczka − Kamila „Różyczka” Sakowicz
  • 2011: Jak się pozbyć cellulitu − Kornelia Matejko
  • 2012: Ixjana − Marlena
  • 2012: Bejbi blues − matka Natalii
  • 2013: W ukryciu − Janina
  • 2014: Obywatel − matka Jana w młodości
  • 2017: Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej – Michalina Wisłocka
  • 2017: Pod niemieckimi łóżkami – Justyna Polańska
  • 2019: Piłsudski – Maria Piłsudska
  • 2019: Ukryta gra – barmanka
  • 2021: Listy do M. 4 – Dagmara
  • 2021: Magnezja – Helena

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 6 = 14

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73