1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Eliza Rycembel życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Elizy Rycembel

Eliza Rycembel jest polską aktorką. Urodziła się w Warszawie w 1992 roku.

Wykształcenie

W 2019 roku ukończyła Akademię Teatralną w Warszawie.

Kariera

Na ekranie zadebiutowała w 2014 roku rolą Lili Śliwińskiej w filmie Obietnica. Po swoim pierwszym występie została nazwana przez krytyków filmowych „objawieniem polskiego kina”. Później, jeszcze w trakcie studiów, zagrała w Niewinnych u boku Agaty Kuleszy i Agaty Buzek, filmie WszystkoGra, gdzie partnerowała Kindze Preis oraz serialu Belfer z Maciejem Stuhrem.

W kolejnych latach rozwijała zarówno działalność telewizyjną, jak i filmową. Na srebrnym ekranie mogliśmy ją zobaczyć w takich produkcjach jak: 1983, Odwróceni. Ojcowie i córki oraz Ślepnąc od świateł. Do ważnych tytułów w jej filmografii należą na pewno: Ciemno, prawie noc na podstawie powieści Joanny BatorCarte Blanche, gdzie wystąpiła u boku Andrzeja Chyry.

W 2018 roku zagrała kochankę Julii Kijowskiej w Ninie w reżyserii Olgi Chajdas. Rok później Eliza otrzymała szansę na międzynarodową rozpoznawalność dzięki nominowanej do Oscara produkcji Boże ciało w reżyserii Jana Komasy. Jej kreacja w tym filmie została nagrodzona zarówno Orłem, jak i Złotymi Lwami.

Jedną z najnowszych ról, w jakiej można zobaczyć utalentowaną aktorkę jest postać młodej Agnieszki Osieckiej w biograficznym serialu pt. Osiecka.

Życie prywatne

Na temat życia prywatnego aktorki wiadomo bardzo niewiele. Należy ona bowiem do grona osób, które starają się chronić siebie i swoich bliskich przed zainteresowaniem mediów. W związku z tym, nie wiadomo czy serce utalentowanej aktorki jest już zajęte.

Wybrana filmografia

  • 2014: Obietnica – Lila Śliwińska
  • 2015: Carte Blanche – Klara
  • 2016: Wszystko gra – Zosia/prababcia
  • 2018: Nina – Magda
  • 2019: Piłsudski – Wanda Juszkiewiczówna, córka Marii Piłsudskiej
  • 2019: Ciemno, prawie noc – Ewa w wieku 17 lat
  • 2019: Odwróceni. Ojcowie i córki – Katarzyna Wesołowska, córka „Blachy”
  • 2019: Boże Ciało – Marta
  • 2020: Osiecka – młoda Agnieszka Osiecka

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 2

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73