1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Urszula Dębska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Urszuli Dębskiej

Urszula Dębska jest polską aktorką. Urodziła się 11 października 1987 roku w Warszawie.

Wykształcenie

Studiowała prawo na Uniwersytecie Warszawskim, jednak na trzecim roku zrezygnowała z nauki, aby skupić się na karierze aktorskiej.

Kariera

Aktorstwem zajmowała się już od dzieciństwa. Jako mała dziewczynka zagrała epizodyczną rolę w filmie Chopin na zamku w reżyserii Krzysztofa Zanussiego.

Dorosły debiut zaliczyła w roku 2000 w filmie Wielkie rzeczy: Sieć w reżyserii Krzysztofa Krauzego. Następnie dołączyła do obsady telenoweli Plebania, gdzie przez osiem lat grała rolę Karoliny Wojciechowskiej. Postać ta zyskała sympatię widzów i przyniosła Urszuli ogólnopolską popularność.

W ciągu tych ośmiu lat aktorka nie próżnowała i pojawiała się też w innych serialach, takich jak: AsNa dobre i na złe oraz Kryminalni. Zagrała też w filmie fabularnym pt. Wywiad. Po zakończeniu emisji Plebanii aktorka na wiele lat związała się z innym serialem - Pierwszą miłością. Rola w tym serialu okazała się przełomową dla Dębskiej - to właśnie ona zapewniła aktorce największą rozpoznawalność. W postać Sabiny Weksler wciela się już od 12 lat i nadal pracuje na planie produkcji. Aktorka swoją grą zyskała dużą sympatię widzów, którzy kibicują jej postaci od samego początku. W 2009 roku Urszula zagrała w szwedzkiej produkcji kinowej Johan Falk: Operacja Słowik. Kilka lat później wcieliła się w rolę Kariny w serialu Wszystko przed nami. Kilkakrotnie też grała młodą Halinę Kiepską w sitcomie Świat według Kiepskich.

W 2017 roku Dębska występowała na deskach teatralnych w spektaklu Szalone nożyczki.

Inne działalności

W 2016 roku aktorka została zaproszona do szóstej edycji programu Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami. Wraz ze swoim tanecznym partnerem, Wojciechem Jeschke zajęła szóste miejsce.

Życie prywatne

Dębska bardzo chroni swoje życie prywatne i nie udziela informacji na jego temat. O jej romansach i związkach niewiele wiadomo, więc w mediach co jakiś czas możemy znaleźć spekulacje na temat tego aspektu życia aktorki. W przeszłości portale plotkarskie łączyły ją z aktorem, Rafałem Mroczkiem. W 2018 roku mówiło się o jej relacji z kolegą z planu Pierwszej miłości, Michałem Malinowskim. Żadna ze stron nie potwierdziła jednak tych pogłosek, ale na swoich profilach na Instagramie co jakiś czas publikują wspólne zdjęcia.

Wybrana filmografia

  • 2000: Wielkie rzeczy: Sieć – córka Rzepeckich
  • 2000–2008: Plebania – Karolina Wojciechowska
  • 2002: As – Ewa
  • 2003: Na dobre i na złe – Zuzanna
  • 2005: Kryminalni – uczennica
  • 2007: Wywiad – kobieta dokonująca aborcji
  • 2007: Kryminalni – Małgosia
  • od 2008: Pierwsza miłość – Sabina Weksler
  • 2009: Johan Falk: Operacja Słowik – Danuta
  • 2012–2013: Wszystko przed nami – Karina
  • 2016–2017, 2019: Świat według Kiepskich – młoda Halina Kiepska
  • 2021: Święty – Sandra

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 2 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73