1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Vanessa Hudgens życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Vanessy Hudgens

Vanessa Hudgens jest amerykańską aktorką. Urodziła się 14 grudnia 1988 roku w Salinas.

Kariera aktorska

Przed kamerami zadebiutowała w 2000 roku w sitcomie Byle do przodu, a już rok później pojawiła się na wielkim ekranie w roli Noel w filmie Trzynastka. Później wystąpiła w filmie Thunderbirds, wcielając się w rolę Tin-tin.

Przełom w karierze młodziutkiej aktorki nastąpił dosyć szybko, dzięki angażowi do kinowego musicalu Disneya dla młodzieży pt. High School Musical. Produkcja okazała się wielkim sukcesem, a występujący w niej aktorzy błyskawicznie stali się gwiazdami i idolami nastolatków na całym świecie. Vanessa zagrała w każdej z trzech części serii, a rola Gabrielli przyniosła jej ogromną popularność i rozgłos. Otworzyła jej także furtkę do kolejnych propozycji filmowych i muzycznych.

W 2011 roku Hudgens pojawiała się w dwóch pełnometrażowych produkcjach - Bestia oraz Sucker Punch. Rok później zagrała w filmie Podróż na tajemniczą wyspę oraz artystycznym projekcie Spring Breakers. W kolejnych latach aktorka pojawiła się w takich produkcjach jak: Gimme Shelter, Wybryk natury, Bezmocni, Teraz albo nigdy, Świąteczny rycerz, Polar, Zamiana z księżniczką 2 oraz Bad Boys for Life.

Kariera muzyczna

Vanessa jest również utalentowaną piosenkarką. Po premierze filmu High School Musical, wykonywane przez nią utwory w duecie z Zakiem Efronem trafiły na amerykańskie listy przebojów, a wśród nich najbardziej wyróżniał się singiel Breaking Free. W 2006 roku gwiazda wydała debiutancki solowy album zatytułowany V, a dwa lata później ukazał się kolejny krążek noszący tytuł Identified. W kolejnych latach Hudgens zrezygnowała z kariery muzycznej na rzecz aktorstwa.

Skandal

W 2007 roku w sieci pojawiły się nagie fotografie aktorki wykonane telefonem komórkowym. Aktorka przeprosiła za zaistniałą sytuację, zaznaczając, że fotografie zostały wykonane do użytku prywatnego i były prezentem dla jej ówczesnego chłopaka, Zaka Efrona.

Życie prywatne

W 2005 roku zaczęła spotykać się z Zackiem Efronem, którego poznała na planie filmów z serii High School Musical. W 2010 roku para postanowiła się rozstać, a niecały rok po tym wydarzeniu Vanessa znalazła nową miłość. Jej wybrankiem był aktor Austin Butler. Celebryci tworzyli jedną z najbardziej lubianych gwiazdorskich par show biznesu przez 8 lat. Niestety, ich miłość nie przetrwała próby czasu i w 2020 roku każde z nich poszło swoją drogą. Nie wiadomo jednak, czy serce aktorki jest ponownie zajęte czy pozostaje singielką.

Wybrana filmografia

2001: Trzynastka – Noel
2006: High School Musical – Gabriella Montez
2007: High School Musical 2 – Gabriella Montez
2008: High School Musical 3: Ostatnia klasa– Gabriella Montez
2011: Bestia – Linda Taylor
2011: Sucker Punch – Blondie
2012: Spring Breakers – Candy
2012: Podróż na Tajemniczą Wyspę – Kailani Laguatan
2013: Maczeta zabija – Cereza Desdemona
2013: Polowanie na łowcę – Cindy Paulson
2015: Wybryk natury – Lorelei
2018: Dog Days – Tara
2018: Teraz albo nigdy – Zoe Clarke
2018: Zamiana z księżniczką – Stacy De Novo / Lady Margaret
2019: Polar – Camille
2019: Świąteczny rycerz – Brooke Winters
2020: Bad Boys for Life – Kelly

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Eva Rinaldi