1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Agata Kulesza życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Agaty Kuleszy

Agata Kulesza jest polską aktorką. Urodziła się 27 września 1971 roku w Szczecinie.

Wykształcenie

W 1994 ukończyła z wyróżnieniem Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie.

Kariera

Początki kariery tej utalentowanej aktorki wiążą się z Teatrem Dramatycznym w Warszawie. Po kilku latach pracy w tej instytucji postanowiła zmienić pracodawcę i związała się z Teatrem Ateneum. Debiut przed kamerami zaliczyła w 1993 roku, wcielając się w rolę reżyserki Anny w produkcji Człowiek z... Później grała mniejsze role w wielu polskich produkcjach, między innymi: Poznań 56, Przedwiośnie, Moje pieczone kurczaki, Siedem przystanków na drodze do raju i Moje miejsce. Zaczęła pojawiać się też w serialach telewizyjnych - szerszej publiczności dała się poznać dzięki takim tytułom jak: ZłotopolscyNa dobre i na złePensjonat pod Różą, Daleko od noszyNiania czy Hela w opałach. W kolejnych latach Kulesza zaczęła być obsadzana w coraz większych rolach, na przykład w filmach: Co słonko widziało, Kilka prostych słów, Mała wielka miłość czy Skrzydlate świnie.

Jednak prawdziwy rozgłos i popularność przyniosła jej kreacja tytułowej postaci w głośnej produkcji Wojciecha Smarzowskiego - Róża. Za swój występ została wyróżniona nagrodą Orła. Jeszcze w tym samym roku Agata dołączyła do obsady kinowego hitu Sala samobójców, który otrzymał wiele nominacji oraz prestiżowych nagród na polskich i zagranicznych festiwalach filmowych. Dwa lata później zagrała jedną z głównych ról w dramacie Ida, który jako pierwszy polski film w historii, otrzymał Oscara dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego. Kulesza szybko stała się jedną z najbardziej cenionych i najczęściej nagradzanych aktorek w naszym kraju. Jako jedna z najbardziej pożądanych przez twórców filmowych gwiazda, mogła przebierać w proponowanych jej rolach. Dobierała je z wielkim rozsądkiem i ambicją - w kolejnych latach wystąpiła w takich produkcjach jak: Drogówka, Służby specjalne, Pod Mocnym Aniołem, Tam gdzie świeci słońce, Moje córki krowy i Niewinne. Kulesza dała się poznać jako utalentowana aktorka dramatyczna, ale gatunek komediowy nie był jej obcy. W czasie rozwoju swojej kariery filmowej angażowała się także w role na szklanym ekranie, gdzie widzowie mogli ją zobaczyć między innymi w: 39 i pół, Rodzinka.pl, Prawo Agaty czy Bez tajemnic

W 2018 roku Kulesza wystąpiła w kolejnym oscarowym hicie - Zimnej wojnie, a dwa lata później pojawiła się aż w dwóch produkcjach kinowych - Sali Samobójców. Hejterze oraz biograficznym dramacie 25 lat niewinności. Sprawa Tomka Komendy, za rolę w którym została nagrodzona Orłem. Na 2021 rok planowany jest kolejny film z udziałem gwiazdy - dramat Magnezja w reżyserii Maćka Bochniaka.

Inne działalności

Kulesza często użycza swojego głosu jako aktorka dubbingowa. Mogliśmy ją usłyszeć w takich animacjach jak: Shrek Trzeci, Królewna Śnieżka, Coco i Skok przez płot.

W 2008 roku wzięła udział w 8. edycji programu Taniec z gwiazdami, gdzie w parze ze Stefano Terrazzino zajęła 1. miejsce. Wygrany samochód przeznaczyła na aukcję na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Życie prywatne

Od 2006 roku jest w związku z operatorem i kamerzystą Marcinem Figurskim. Mają wspólnie córkę Mariannę. Małżeństwo aktorki zakończyło się w 2020 roku. Kobieta unika rozmów o swoim życiu prywatnym i nigdy nie porusza tego tematu publicznie. Podczas wywiadów i rozmów z mediami skupia się na kwestiach związanych z pracą i osiągnieciami zawodowymi.

Wybrana filmografia

  • 2003: Siedem przystanków na drodze do raju – głucha
  • 2004: Park tysiąca westchnień – malarka
  • 2010: Skrzydlate świnie – Karina Klaus
  • 2011: Ki – Miriam
  • 2011: Sala samobójców – Beata Santorska
  • 2011: Róża – Róża
  • 2013: W ukryciu – Wanda
  • 2013: Drogówka – Jadzia
  • 2013: Ida – Wanda Gruz
  • 2014: Pod Mocnym Aniołem – mama Jerzego
  • 2018: Zimna wojna – Irena Bielecka
  • 2020: Sala samobójców. Hejter – Beata Santorska
  • 2020: 25 lat niewinności. Sprawa Tomka Komendy – Teresa Klemańska
  • 2021: Magnezja – inspektor Stanisława Kochaj

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 67 = 72

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73