1107 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Agata Buzek życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Agaty Buzek

Agata Buzek jest polską aktorką. Urodziła się 20 września 1976 roku w Pyskowicach.

Wykształcenie

W 1999 roku ukończyła studia na Akademii Teatralnej w Warszawie.

Kariera aktorska

Na deskach teatralnych zadebiutowała rolą Meli w Moralności pani Dulskiej w Teatrze Ateneum. Dwa lata wcześniej po raz pierwszy wystąpiła na dużym ekranie w filmie Kochaj i rób, co chcesz w reżyserii Roberta Glińskiego. W 1998 roku zagrała we włoskiej produkcji Ballada o czyścicielach szyb, a rok później w produkcji Wrota Europy. Po kilku rolach w filmach telewizyjnych, takich jak Skarby ukryte Krzysztofa Zanussiego młodej aktorce udało się otrzymać wolę w filmie wielkiego mistrza, Andrzeja Wajdy. Zagrała wielkiej produkcji kostiumowej Zemsta, wcielając się w rolę Klary. Za swoją kreację otrzymała nominację do Polskiej Nagrody Filmowej Orła. Po sukcesie adaptacji dramatu Aleksandra Fredry Buzek zaczęła otrzymywać więcej propozycji filmowych. Zaczęła pojawiać się również w telewizji. Przyjęła rolę w serialu sensacyjnym Glina, rok później zagrała w Tajemnicy twierdzy szyfrów, a następnie w Teraz albo nigdy!. W 2008 roku wystąpiła w niemieckim serialu kryminalnym Telefon 110.

Rok później zagrała główną rolę w komedii Rewers. Produkcja zyskała powszechne uznanie krytyków i stała się przebojem. O sukcesie filmu świadczy fakt, iż był on polskim kandydatem do Oscara, a Agata otrzymała nagrodę Orła za najlepszą rolę kobiecą.

W 2013 roku nastąpił przełom w karierze polskiej aktorki, której udało się dostać do obsady hollywoodzkiego filmu zatytułowanego Koliber, gdzie partnerowała Jasonowi Stathamowi. Buzek za rolę zakonnicy otrzymała pozytywne recenzje. Występ w tej kasowej produkcji otworzył aktorce furtkę do zagranicznej kariery. W 2018 roku pojawiła się w dwóch zagranicznych produkcjach – Pearl oraz High Life w reżyserii Claire Denis, filmie science fiction w którym Buzek wystąpiła u boku takich gwiazd jak Robert Pattinson i Juliette Binoche. W rodzimym kinie w 2019 roku można ją było zobaczyć w dramacie Córka trenera, thrillerze Ciemno, prawie noc i filmie sensacyjnym Ja teraz kłamię. Agata uważana jest za bardzo utalentowaną aktorkę, która odnajduje się w szerokim repertuarze gatunkowym. Jest także obiecującą aktorką eksportową, która doceniana jest także na filmowym rynku zagranicznym.

Życie prywatne

Agata jest córką Jerzego Buzka, byłego premiera Polski. Aktorka należy do jednych z najbardziej tajemniczych gwiazd w show-biznesie. Niechętnie rozmawia o swoim życiu osobistym i miłosnym. W dzieciństwie chorowała na nowotwór układu chłonnego. Od 2006 roku jest żoną Adama Mazana. W 2018 roku media donosiły, że kobieta spotyka się z aktorem, Jackiem Braciakiem.

Wybrana filmografia

  • 1997: Kochaj i rób co chcesz – Larysa Kwiatkowska, (Ruda Czapla)
  • 1999: Wrota Europy – Henrietta
  • 2000: Opowieści weekendowe: Skarby ukryte – Jola
  • 2001: Wiedźmin – Pavetta, królewna Cintry, matka Ciri
  • 2002: Zemsta – Klara Raptusiewiczówna, bratanica Cześnika
  • 2002: Wolny przejazd – Magiosha
  • 2002: Ostatnia kryjówka – Stefa
  • 2004: Ewka skacz! – Ewa
  • 2006: Valerie – Valerie
  • 2007: Ryś – Rybik
  • 2008: Złodziej w sutannie – siostra Helena Trętowska
  • 2009: Rewers – Jankowska
  • 2010: Święta krowa – Anna, córka Bogdana
  • 2011: Lena – Danka
  • 2012: W sypialni jako Klaudia
  • 2013: Koliber – zakonnica Cristina
  • 2014: Obce ciało – Katarzyna
  • 2014: Jeziorak – Wilhelmina
  • 2014: Fotograf – Kasia Przybylska
  • 2015: 11 minut – Alpinistka
  • 2016: Niewinne – zakonnica Maria
  • 2017: Człowiek z magicznym pudełkiem – pani doktor
  • 2018: Odbicie – Waleria
  • 2018: High Life – Nansen
  • 2018: Córka trenera – Kamila
  • 2018: Pearl – Serena
  • 2019: Ciemno, prawie noc – Anna Lipiec

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

55 − 47 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73.