1605 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Andrzej Chyra życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Andrzeja Chyry

Andrzej Chyra jest polskim aktorem. Urodził się 27 sierpnia 1964 roku w Gryfowie Śląskim.

Wykształcenie

W 1987 roku ukończył Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. W 1994 roku został absolwentem Wydziału Reżyserii na tej samej uczelni.

Kariera

W 1988 roku rozpoczął współpracę z Teatrem Scena Prezentacje. Później związany był z Teatrem Rampa. Najdłuższej był związany z Teatrem Rozmaitości, w którym grał w latach 2000-2007. Od 2008 roku związany jest z Nowym Teatrem w Warszawie.

Na dużym ekranie zadebiutował w 1993 roku w filmie Kolejności uczuć w reżyserii Radosława Piwowarskiego. Rozpoznawalność zyskał w 1999 roku dzięki drugoplanowej roli w filmie Dług w reżyserii Krzysztofa Krauzego. Za rolę w tej produkcji został wyróżniony statuetką Orła w kategorii „Najlepsza drugoplanowa rola męska” oraz pierwsze nominacje do Złotych Kaczek i Złotych Lwów. Szybko stał się jednym z najbardziej rozchwytywanych polskich aktorów. Zaczął się bardzo pracowity okres w życiu utalentowanego aktora - w samym 2001 roku wystąpił aż w sześciu produkcjach, a dwa lata później - aż ośmiu. Do 2018 roku zagrał w ponad 50 filmach. Jest ceniony za swoją wyjątkową wszechstronność - daje świetne występny zarówno w komediach, jak i ciężkich i poważnych gatunkach. W kolejnych latach zagrał główne role w serialu Oficer, filmach Tulipany, Komornik, Wszyscy jesteśmy Chrystusami, Katyń, Magiczne drzewo, Wszystko, co kocham, Trick i W imię.... Najbardziej znane filmy z jego udziałem to[email protected]ść w sieci, Sponsoringu, Kamienie na szaniec, Carte Blanche i Na granicy.

W 2020 roku wystąpił w dwóch głośnych produkcjach: Mowa ptaków oraz Śniegu już nigdy nie będzie w reżyserii Małgorzaty Szumowskiej i Michała Englerta.

Chyra pozostaje jednym z najpopularniejszych polskich aktorów i należy do grona tych najbardziej cenionych. Jego talent i charyzma przyciągają widzów w każdej produkcji, w jakiej się pojawia, a każdy projekt z jego udziałem odnosi mniejsze lub większe sukcesy.

Życie prywatne

Pierwszą żoną aktora była aktorka Marta Kownacka. Ich małżeństwo rozpadło się, gdy poznał w Teatrze Rozmaitości Magdalenę Cielecką. Był to najgłośniejszy medialnie związek gwiazdora. Aktorzy byli związani ze sobą przez kilka lat – od 2002 roku – podczas których wielokrotnie się rozstawali i schodzili. Ich uczucie jednak nie przetrwało próby czasu. W 2013 roku na planie filmu W imię... Chyra poznał młodszą o 24 lata Paulinę Jaroszewicz. Para ma wspólnie syna, który urodził się po dwóch latach ich związku.

W przeszłości Andrzej słynął z zamiłowania do alkoholu. Nigdy jednak nie przyznał się do uzależnienia ani nie skomentował żadnej opublikowanej fotografii, na której widać było, że jest pijany.

Wybrana filmografia

  • 1988: Dekalog IV – student szkoły teatralnej
  • 1993: Kolejność uczuć – Benvollo
  • 1997: Boża podszewka – Rosjanin
  • 1999: Dług – Gerard
  • 2001:Wiedźmin – Borch Trzy Kawki
  • 2005: Komornik – Lucjan Bohme
  • 2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami – Adaś Miauczyński
  • 2006: Samotność w sieci – Kuba
  • 2007: Katyń – porucznik Jerzy 8. Pułku Ułanów
  • 2009: Wszystko, co kocham –ojciec Janka
  • 2010: Trick – Bukowski
  • 2010: Sponsoring – klient sadysta
  • 2013: W imię... – ksiądz Adam
  • 2014: Carte Blanche – Kacper
  • 2015: Zjednoczone stany miłości – Karol
  • 2018: 7 uczuć – Ryszek Gott
  • 2018: Eter – Komendant
  • 2019: Mowa ptaków – Lucjan
  • 2020: Magnezja – Lew Alińczuk
  • 2021: Śniegu już nigdy nie będzie – żołnierz

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 78 = 81

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: https://flickr.com/photos/[email protected]/