1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Maciej Stuhr życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Macieja Stuhra

Maciej Stuhr jest polskim aktorem. Urodził się 23 czerwca 1975 roku w Krakowie.

Wykształcenie

W 1999 roku ukończył studia psychologiczne na Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Jagiellońskiego, a w 2003 roku Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie. W maju 2019 ukończył studia doktorskie na Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Kariera

Na ekranie zadebiutował już jako 13-latek w filmie Dekalog, Dziesięć w reżyserii Krzysztofa Kieślowskiego. W 1991 roku pojawił w filmie sensacyjnym VIP oraz w polsko-francuskich Dzieciach wojny. W 1997 roku zagrał w niewielkiej roli u swojego ojca, Jerzego Stuhra w Historiach miłosnych. Do ukończenia studiów zagrał aż w 15 filmach. W 1999 roku zagrał jedną z głównych ról w komedii Fuks. Największą rozpoznawalność w tym czasie dały mu występy w takich produkcjach jak Chłopaki nie płaczą czy Poranek kojota. W 2001 roku wcielił się w postać Hipolita w ekranizacji Przedwiośnia w reżyserii Filipa Bajona, a za rolę tę otrzymał nominację do nagrody Orła. Rok później zagrał u Agnieszki Holland w obrazie Julia wraca do domu. W latach 2003-2004 występował w serialu kryminalnym Władysława Pasikowskiego Glina. W kolejnych latach wystąpił, między innymi, w Weselu, Pogodzie na jutro, Korowodzie i popularnej komedii Testosteron. Za rolę w 33 sceny z życia otrzymał nominacje do Orłów oraz Złotej Kaczki. Następnie zagrał w kontrowersyjnym filmie Władysława Pasikowskiego Pokłosie, nagradzanej Obławie Marcina Kryształowicza i Drogówce Wojciecha Smarzowskiego. W 2015 roku pojawił się u boku swojego ojca w Obywatelu. Był też gwiazdą popularnych komedii romantycznych w reżyserii Mitji Okorna: Listów do M. (i ich kontynuacji) oraz Planety singli.

Maciej jest także aktorem dubbingowym. Swojego głosu użyczał do takich animacji jak: Nowe szaty króla, Zaplątani czy Coco. Występuje również w teatrze, a w 2020 roku zadebiutował jako reżyser teatralny, przygotowując sztukę Inni ludzie.

Dzięki talentowi i ciężkiej pracy szybko znalazł się w gronie najlepszych polskich aktorów, już dawno udowadniając, że jego popularność nie jest wynikiem posiadania sławnego ojca.

Działalność charytatywna

Swoją sławę wykorzystuje w dobrych celach, często pojawiając się w kampaniach społecznych oraz na wydarzeniach i akcjach charytatywnych. Angażuje się w kwestie praw zwierząt, równouprawnienia, rozpowszechniania świadomości seksualnej oraz walki z homofobią.

Życie prywatne

W 1999 roku Maciej Stuhr ożenił się z Samantą Janas. Mają wspólnie córkę Matyldę. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu i para postanowiła się rozstać w 2014 roku. Mimo że sam związek nie był medialny to jego rozpad był szeroko komentowany w prasie i internecie. W efekcie licznych spekulacji i plotek na temat życia aktora, wraz z Samantą postanowił pozwać do sądu 24 wydawców prasy kolorowej i serwisów internetowych o show-biznesie za nieprawdziwe publikacje naruszające ich prywatność. Drugą żoną Stuhra została dietetyczka, Katarzyna Błażejewska, którą poślubił w 2015 roku. Para ma syna Tadeusza.

Wybrana filmografia

  • 1999: Wszystkie pieniądze świata – Burek
  • 1999: O dwóch takich, co nic nie ukradli – Kiciuś
  • 1999: Krugeradny – Sławek „Panicz” Wielchowski
  • 1999: Fuks – Aleks Bagiński
  • 2000: Przeprowadzki – Stefan Okrzeja (odc. 3)
  • 2000: Chłopaki nie płaczą – Kuba Brenner
  • 2001: Przedwiośnie – Hipolit Wielosławski
  • 2001: Poranek kojota – Kuba Jan Akser
  • 2002: Julia wraca do domu – Piotr
  • 2003: Pogoda na jutro – Marcin Kozioł, asystent Cichockiego
  • 2003-2004, 2007-2008: Glina – podkomisarz Artur Banaś
  • 2003: Baśń o ludziach stąd – Mirosław „Newton”
  • 2004: Wesele – kamerzysta Mateusz
  • 2011: Popatrz na mnie – Łukasz
  • 2011: Listy do M. – Mikołaj Konieczny
  • 2012: Pokłosie – Józef Kalina, brat Franciszka
  • 2012: Obława – Henryk Kondolewicz
  • 2015: Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy – Fabian Apanowicz
  • 2016: Czerwony kapitan – porucznik Richard Krauz
  • 2016: Planeta singli – Tomek Wilczyński
  • 2019: Polityka – fizjoterapeuta gej zakochany w prezesie partii
  • 2020: Bad Boy – Piotr
  • 2020: Sala samobójców. Hejter – polityk Paweł Rudnicki
  • 2020: Szadź – Piotr Wolnicki

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 4 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ralf Lotys (Sicherlich)