879 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Winona Ryder życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Winony Ryder

Winona Ryder, a właśc. Winona Laura Horowitz, jest amerykańską aktorką. Urodziła się 29 października 1971 roku w Winona w stanie Minnesota.

Kariera

Gdy Winona miała dziesięć lat zapisała się na zajęcia aktorskie w American Conservatory Theatre w San Francisco. Szkołę szybko jednak porzuciła i zaczęła samodzielnie starać się o to, by zaistnieć w branży aktorskiej. Rozsyłała swoje zdjęcia i nagrania do wytwórni filmowych z nadzieją o karierze w Hollywood. Dzięki swojemu uporowi bardzo szybko udało jej się zostać dostrzeżoną przez reżysera filmu Lucas, który w tym czasie szukał aktorów do swojego nowego filmu. I to właśnie drugoplanowa rola w tej produkcji była debiutem początkującej aktorki na dużym ekranie. Rok później, w 1987 roku, została obsadzona w głównej roli melodramatu Daniela Petrie zatytułowanego Amerykański kadryl. Największą popularność w tym czasie zyskała dzięki udziałowi w filmie Sok z żuka Tima Burtona. W tym samym roku można było ją oglądać na ekranie jako Veronicę Sawyer w filmie Śmiertelne zauroczenie, a za swoją kreację zdobyła nominację do nagrody Independent Spirit. W 1990 roku Ryder wystąpiła w komedii Syreny, dołączając do iście gwiazdorskiej obsady, partnerowała bowiem Cher, Christinie Ricci i Bobowi Hoskinsowi. Wtedy po raz pierwszy została nominowana do nagrody Złotego Globa. Okazało się, że tak spodobała się Timowi Burtonowi, że postanowił zaprosić ją do udziału w swoim kolejnym filmie Edward Nożycoręki. W tym głośnym dramacie Winona wystąpiła u boku Johnny'ego Deppa, który w tym czasie również rozpoczynał swoją karierę. W 1991 roku zagrała w produkcji Noc na Ziemi Jima Jarmuscha, natomiast rok później wystąpiła z Garym Oldmanem i Anthonym Hopkinsem w horrorze Dracula Francisa Forda Coppoli. Rok 1993 przyniósł aktorce pierwszą w karierze nominację do Oscara za kreację w dramacie Wiek niewinności w reżyserii Martina Scorsese. Kolejna nominacja przyszła już rok później za występ w produkcji Gilliana Armstronga Małe kobietki, która była adaptacją powieści Louisy May Alcott. Nikt już nie miał wątpliwości, że młoda Winona jest gwiazdą. W kolejnych latach zagrała w takich filmach jak: Skrawki życia, Sposób na Szekspira, Czarownice z Salem i Chłopcy. W 1997 roku Ryder otrzymała rolę w słynnej megaprodukcji Obcy: Przebudzenie, za rolę w której była nominowana do nagrody Saturna. Za najlepszy w karierze aktorki występ uznaje się jej rolę w dramacie Przerwana lekcja muzyki w 1999 roku. Po 2000 roku aktorka zaczęła pojawiać się w mniejszej liczbie produkcji filmowych. Początkowo miało to związek ze skandalem, jaki wywołała w Stanach, gdy aresztowano ją za kradzież w sklepie. Później okazało się, że gwiazda wielokrotnie była oskarżana o wynoszenie ubrań, kosmetyków, biżuterii. W pierwszej dekadzie XXI wieku zagrała tylko w kilku filmach, między innymi, Mr. Deeds - Milioner z przypadku, Przez ciemne zwierciadło, Star Trek oraz Czarny łabędź. Kolejną dużą szansę otrzymała w 2016 roku, dostając propozycję zagrania w kasowej produkcji Netfliksa zatytułowanej Stranger Things, gdzie od trzech sezonów wciela się w rolę Joyce, mamy jednego z głównych bohaterów. Winona ponownie zyskała zainteresowanie fanów i mediów, a bijący rekordy popularności serial okazał się dużym sukcesem. W 2018 roku zagrała w komedii romantycznej Weselne przeznaczenie, w której partnerowała Keanu Reevesowi. Po kilku latach małej obecności w show-biznesie i przemyśle filmowym wszystko wskazuje na to, że aktorka powraca do dawnej formy i statusu gwiazdy sprzed lat.

Życie prywatne

Pierwszym chłopakiem Winony był poznany na planie filmowym Edwarda Nożycorękiego Johnny Depp. Po miesiącu znajomości para zamieszkała razem, a zaręczyła się po kilku miesiącach związku. Związek nie przetrwał jednak próby czasu i medialnej szumu, jaki wywoływał. Podobno do jego rozpadu przyczyniła się także rodzina aktorki, która nie akceptowała jej wybranka i nie chciała się zgodzić na ślub. Ryder i Depp rozstali się w 1993 roku. W kolejnych latach gwiazda spotykała się z wieloma mężczyznami ze świata show-biznesu. Ma na swoim koncie romanse z Christianem Slaterem, Keanu Reevesem, Mattem Damonem, Danielem Day-Lewisem, Jimmym Fallonem, Ryanem Adamsem, Beckiem oraz Pete’em Yornem. Obecnie niewiele wiadomo o jej życiu osobistym. Gwiazda stara się oddzielać go od zawodowego, wiadomo jednak, że obecnie związana jest z projektantem Scottem Mackinlayeem Hahnem.

Wybrana filmografia

  • 1986: Lucas – Rina
  • 1987: Amerykański kadryl – Gemma
  • 1988: Sok z Żuka – Lydia Deetz
  • 1988: Rok 1969 – Beth
  • 1989: Wielkie kule ognia – Myra Gale Lewis
  • 1989: Śmiertelne zauroczenie – Veronica Sawyer
  • 1990: Syreny – Charlotte Flax
  • 1990: Edward Nożycoręki – Kim Boggs
  • 1990: Witaj w domu, Roxy Carmichael – Dinky Bossetti
  • 1991: Noc na ziemi – Corky
  • 1992: Drakula – Mina Murray / Elisabeta
  • 1993: Wiek niewinności – May Welland
  • 1993: Dom dusz – Blanca
  • 1994: Orbitowanie bez cukru – Lelaina Pierce
  • 1994: Małe kobietki – Jo March
  • 1995: Skrawki życia – Finn Dodd
  • 1996: Sposób na Szekspira – lady Anne
  • 1996: Czarownice z Salem – Abigail Williams
  • 1996: Chłopcy – Patty Vare
  • 1997: Obcy: Przebudzenie – Annalee Call
  • 1998: Celebrity – Nola
  • 1999: Przerwana lekcja muzyki – Susanna Kaysen
  • 2000: Miłość w Nowym Jorku – Charlotte
  • 2000: Stracone dusze – Maya Larkin
  • 2002: Mr. Deeds – milioner z przypadku – Babe Bennett
  • 2002: Simone – Nicola Anders
  • 2006: Przez ciemne zwierciadło – Donna Hawthorne
  • 2006: Nagrody Darwina – Siri Taylor
  • 2007: Jak złamać 10 przykazań – Kelly
  • 2008: Informers – Cheryl Laine
  • 2009: Star Trek – Amanda Grayson
  • 2009: Stay Cool – Scarlet Smith
  • 2009: Prywatne życie Pippy Lee – Sandra Dulles
  • 2010: Czarny łabędź – Beth Macintyre
  • 2011: Sekrety i grzeszki – Geneva Backman
  • 2013: W obronie własnej – Sheryl Marie Mott
  • 2015: Eksperymentator – Alexandra 'Sasha' Milgram
  • 2016- : Stranger Things – Joyce Byers
  • 2018: Weselne przeznaczenie – Lindsay

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

68 − = 64

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Eric Weiss.