708 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tim Burton życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

  1. Życiorys i biografia Tima Burtona

    Tim Burton przyszedł na świat 25 sierpnia 1958 roku w Burbank w USA (stan Kalifornia). Jest amerykańskim reżyserem, scenarzystą i producentem filmowym. 

    Słynie ze swoich ekscentrycznych zachowań.

  2. Dzieciństwo i młodość

    Jego matka zajmowała się domem, a ojciec pracował jako dozorca terenów sportowych. Tim Burton już w dzieciństwie interesował się kinem i chętnie oglądał filmy – zwłaszcza horrory. Bardzo dużo czasu poświęcał również swojej drugiej pasji – rysunkom. 

    Rozpoczął studia animacji w California Institut of the Arts. Otrzymał stypendium wytwórni Disneya. Potem pracował właśnie jako animator w Walt Disney Studios.

  3. Praca reżysera

    Prawdziwą szansą na wybicie okazała się możliwość zrealizowania krótkiego czarno-białego filmu Vincent, który powstał w 1982 roku. W swojej twórczości dużo inspirował się postacią Vincenta Price’a. 

    Na swojej drodze spotkał między innymi Bonnie Lee z Warner Bros. To dzięki niej znalazły się fundusze na realizacji kolejnych pomysłów Tima Burtona.

    Pierwszy pełnometrażowy film Burtona ukazał się w 1985 r. nosił tytuł Wielka przygoda Pee-Wee. Następnie ludzie z Warner Bros przedstawili mu scenariusz do Soku z żuka. Film okazał się prawdziwym hitem i zarobił 73 miliony dolarów.

    Kolejnym wielkim dziełem Burtona jest adaptacja komiksu Boba Kane’a – Batman. Pierwsza część ukazał się w 1989 roku, druga w 1992 roku. W roku 1990 pracował nad filmem Edward Nożycoręki, z Johny’m Deppem w roli głównej. Ten obraz również okazał się prawdziwym hitem. 

    Rok 1989 był przełomowy w jego życiu, nie tylko dzięki gigantycznemu sukcesowi Batmana, ale również dlatego, że w tym roku zaczęła działać jego własna firma produkcyjna Tim Burton Production. Tam zrealizowano między innymi filmy: Miasteczko Halloween (film animowany), Ed Wood (film o najgorszym reżyserze), Marsjanie atakują (film o najeźdźcach z kosmosu). Następnie Burton wyreżyserował film Jeździec bez głowy, znowu z Johny’m Deppem w roli głównej. Z Deppem wyreżyserował również Alicję w Krainie Czarów (2010 r.). Często pracuje też z Dannym Elfmanem – twórcą muzyki filmowej. 

    Duży sukces odniósł również jego remake Planety małp (rok 2001), a w 2005 r. ukazał się kultowy już dzisiaj Charlie i fabryka czekolady (tutaj też Depp w roli głównej).

    W roku 2006 otrzymał pierwszą nominację do Oscara w kategorii najlepszy film animowany za Gnijącą pannę młodą. Drugą nominację, również w kategorii filmu animowanego, otrzymał w 2013 r. za Frankenweenie. W 2019 r. ukazała się jego interpretacja disneyowskiego hitu Dumbo, tym razem w wersji filmowej. 

  4. Cechy charakterystyczne twórczości

    Słynie ze swojej ekscentryczności, którą emanują również jego filmy. Często pokazuje w swoich filmach klauny, martwe psy, strachy na wróble, spirale, postacie z podkrążonymi oczami (podobno dlatego, że sam reżyser ma poważne problemy z bezsennością). Wymyślne i często mroczne historie na temat jego życia prywatnego i dzieciństwa obrosły legendami. Zalicza się go do reżyserów kina postmodernistycznego.

  5. Życie prywatne

    Był żonaty z Leną Gieseke. Ich małżeństwo trwało jedynie dwa lata i zakończyło się rozwodem (1989-1991). Był również w związku partnerskim z aktorką Heleną Bonham Carter. Ma z nią dwójkę dzieci, syna Billy’ego Raya (ur. 4 października 2003) oraz córkę Nell (ur. 15 grudnia 2007).

  6. Wybrana filmografia

    • 1971: Wyspa Doktora Agora
    • 1982: Vincent
    • 1984: Frankenweenie
    • 1988: Sok z żuka
    • 1989: Batman
    • 1990: Edward Nożycoręki
    • 1992: Powrót Batmana
    • 1994: Ed Wood
    • 1996: Marsjanie atakują!
    • 1999: Jeździec bez głowy
    • 2001: Planeta Małp
    • 2005: Charlie i fabryka czekolady
    • 2005: Gnijąca panna młoda Tima Burtona
    • 2010: Alicja w Krainie Czarów
    • 2014: Wielkie oczy 
    • 2016: Osobliwy dom pani Peregrine
    • 2019: Dumbo
    • 2019: Rodzina Adamsów

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

61 + = 68

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org, jego autorem jest Gage Skidmore. Zdjęcie wykorzystano na podstawie Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.