876 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Joanna Opozda życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Joanny Opozdy

Joanna Opozda jest polską aktorką i celebrytką. Urodziła się 2 lipca 1988 roku w Busku-Zdroju.

Wykształcenie

W 2015 roku ukończyła studia na Wydziale Aktorskim na Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie.

Kariera

Na dużym ekranie zadebiutowała w 2009 roku, gdy otrzymała rolę w polsko-belgijskim filmie Siemiany w reżyserii Philipa Jamesa McGoldricka. Największy rozgłos przyniosła jej z kolei rola Jowity Kaczmarek w serialu Pierwsza miłość, która od postaci występującej gościnnie w serialu, stała się jedną z jego głównych bohaterek. W kolejnych latach pojawiała się w wielu polskich serialach, głównie wcielając się w role epizodyczne. Pojawiła się między w takich produkcjach jak: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach, Prawo Agaty, Barwy szczęścia czy M jak miłość. Zagrała też epizody w paru filmach oraz pojawiła się w kilku reklamach telewizyjnych. Aktorka w 2016 roku wzięła udział w piątej edycji programu Taniec z gwiazdami, w którym wraz ze swoim tanecznym partnerem zajęła ósme miejsce, odpadając w czwartym odcinku show. Młoda gwiazda ma też doświadczenie w modelingu, gdzie rozwija swoją karierę równocześnie do kariery aktorskiej. Zdjęcia Opozdy pojawiły się, między innymi, we włoskim wydaniu magazynu „Vogue”. W 2017 roku Joanna zadebiutowała jako aktorka teatralna w sztuce SPA, czyli Salon Ponętnych Alternatyw. W 2019 roku zagrała w filmie Diablo. Wyścig z czasem u boku takich gwiazd jak Katarzyna Figura i Bogusław Linda. O gwiazdce zrobiło się głośno w 2020 roku za sprawą jej angażu do filmu Brigitte Bardot cudowna, w którym wcieliła się w tytułową rolę sławnej aktorki.

Życie prywatne

2020 rok to nie tylko udany okres w życiu zawodowym aktorki, ale także w życiu prywatnym. Gdy zaczęła się spotykać z Antkiem Królikowskim w mediach zawrzało, a zainteresowanie wokół celebrytki znacznie wzrosło. Oboje mają za sobą już poważne, nieudane związki, o których swego czasu rozpisywała się prasa brukowa. O życiu osobistym Joanny wiadomo, że była już zaręczona, jednak związek nie przetrwał próby czasu. Po rozstaniu z narzeczonym przez jakiś czas spotykała się ze swoim tanecznym partnerem z Tańca z Gwiazdami, Kamilem Kuroczko. Media wiązały ją też z Wojtkiem Łozowskim czy Baronem z zespołu Afromental. Obecnie wraz z Królikowskim tworzą jedną z najgorętszych par polskiego show biznesu.

Wybrana filmografia

  • 2009: Siemiany – Dorota
  • 2011-2012 ,2014-2018: Pierwsza miłość – Jowita Kaczmarek-Zielińska
  • 2014: Przyjaciółki – modelka (odc. 29)
  • 2014: Ojciec Mateusz – Sandra, narzeczona Armando (odc. 156)
  • 2014: Mały palec – Patrycja, dziewczyna Seweryna
  • 2014: M jak miłość – Agata, dziewczyna Aleksandra (odc. 1052, 1056, 1061, 1064)
  • 2014: Komisarz Alex – Teresa Markiewicz (odc. 70)
  • 2014: Barwy szczęścia – Wiolka (odc. 1178, 1181)
  • 2015: Żyć nie umierać – pielęgniarka
  • 2015: Prokurator – Beata Iwańska (odc. 6)
  • 2015: Prawo Agaty – Marlena, koleżanka Jaśka (odc. 85-87)
  • 2015: Disco polo – lasa z hotelu Venecja
  • 2015: Barwy szczęścia – Ewa Rosłoń, pacjentka Świderskiego (odc. 1294, 1304)
  • 2015: Aż po sufit! – Monika, koleżanka Natalii (odc. 4)
  • 2016: Planeta singli – modelka w klubie
  • 2016: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach – Monika
  • 2017: Na dobre i na złe – Sonia (odc. 661)
  • 2017: Druga szansa – Weronika, żona prezesa (odc. 1, 8)
  • 2018: W rytmie serca – prostytutka Roksana (odc. 22)
  • 2018: Pech to nie grzech – asystentka pana Takahashi
  • 2019: O mnie się nie martw – Sara
  • 2019: Diablo. Wyścig o wszystko – Lola
  • od 2019: Barwy Szczęścia – Sandra
  • 2020: Mały Zgon – Sylwia, sekretarka dyrektora ciepłowni (odc. 4)
  • 2020: Brigitte Bardot cudowna – Brigitte Bardot

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

32 + = 36

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73.