879 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Johnny Depp życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Johnny'ego Deppa

Johnny Depp jest amerykańskim aktorem i muzykiem. Urodził się 9 czerwca 1963 roku w Owensboro.

Wykształcenie

Johnny nie posiada wyższego wykształcenia. Jako młody chłopak porzucił szkołę, aby zająć się karierą muzyczną i skupić się na pracy zarobkowej.

Kariera aktorska

Debiut aktorski Deppa przypada na rok 1984, kiedy to zagrał w horrorze Koszmar z ulicy wiązów. Dwa lata później zagrał epizod w Plutonie Olivera Stone’a, w latach 1987–1990 występował w serialu telewizyjnym 21 Jump Street. Przełom w karierze początkującego aktora nastąpił bardzo szybko, bo już w 1990 roku wraz z główną rolą w Edwardzie Nożycorękim w reżyserii Tima Burtona. Główna rola męska, obok Winony Ryder, w kasowym dramacie fantasy przyniosła mu rozgłos i nominację do prestiżowej nagrody Złotego Globu. Już wtedy, na tak wczesnym etapie jego kariery, nadano mu status gwiazdy. W 1993 roku stworzył dwie kreacje w filmach Co gryzie Gilberta Grape w reżyserii Lasse Hallströma oraz w Arisona Dream Emira Kusturicy. Rok później po raz drugi wystąpił u Burtona w filmie Ed Wood, za rolę w którym otrzymał kolejną nominację do Złotego Globu. Rok później pojawił się w nietypowym westernie Jima Jarmuscha Truposz oraz w tytułowej roli Don Juana DeMarco. Aktor dzięki uważnie dobieranym rolom i niezwykłemu talentowi bardzo szybko zyskał olbrzymią popularność. W 1997 roku pojawił się u boku Ala Pacino w dramacie kryminalnym Donnie Brasco i zadebiutował jako reżyser i scenarzysta filmu Odważny. Jednak pomimo gwiazdorskiej obsady, film nie zyskał uznania. W 1998 roku wystąpił w Las Vegas Parano, a rok później zagrał w dwóch horrorach, w Dziewiątych wrotach Romana Polańskiego i w Jeźdźcu bez głowy Burtona. W tym samym roku partnerował Charlize Theron w thrillerze science fiction Żona astronauty. W 2000 wystąpił obok Juliette Binoche w filmie Czekolada, a rok później partnerował Penélope Cruz w Blow. W 2003 po raz pierwszy wcielił się w postać Jacka Sparrowa w filmie z serii Piraci z KaraibówKlątwa Czarnej Perły. Produkcja okazała się kasowym hitem i doczekała się aż czterech kontynuacji. Za rolę zbuntowanego pirata Johnny otrzymał Nagrodę MTV dla Najlepszego Aktora, nominację do Oskara, Złotego Globu i Nagrody BAFTA. W 2004 roku zagrał główną rolę w Marzycielu Marka Forstera, a występ w tej produkcji przyniósł aktorowi nominację do Oskara, Złotego Globu i Nagrody BAFTA. Rok później wystąpił po raz kolejny u Tima Burtona jako Willy Wonka w filmie Charlie i fabryka czekolady oraz użyczył głosu postaci z animacji tego reżysera, zatytułowanej Gnijąca panna młoda. Przez lata swojej kariery reżyserem, z którym pracował najczęściej był Burton. Od czasu Edwarda Nożycorękiego Depp stał czołowym aktorem tego reżysera. W 2009 roku zagrał w obrazie Wrogowie publiczni, a rok później w Turyście u boku Angeliny Jolie oraz w filmowej wersji Alicji w krainie czarów, w której zagrał Szalonego Kapelusznika. W kolejnych latach wystąpił w takich filmach jak: Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć, Morderstwo w Orient Expressie czy The Professor.

Kariera muzyczna

Zanim Depp pomyślał o karierze aktorskiej, jego wielkim marzeniem było zostanie muzykiem. Gdy miał 12 lat dostał swoją pierwszą gitarę. Pierwsze kroki jako artysta stawiał właśnie w branży muzycznej. Jako 15-latek został członkiem zespołu The Flam. Grupa z czasem zmieniła nazwę na The Kids i udało im się zagrać dwa koncerty przed samym Iggym Popem. Nagrał dwie piosenki z zespołem Oasis. Od 2015 wraz z Alice Cooperem i Joe Perrym współtworzy zespół Hollywood Vampires, wraz z którym wydał dwa albumy: Hollywood Vampires i Rise. Kariera aktorska nie przeszkodziła Deppowi w rozwijaniu swojej muzycznej pasji. Dzięki sławie i znajomościom może sobie pozwolić na to, by grać z takimi legendami jak: Pearl Jam, Marilyn Manson, Paul McCartney czy z Aerosmith.

Życie prywatne

Od kiedy pojawił się w świecie show-biznesu znany był ze swojego bujnego życia towarzyskiego i kojarzony głównie z licznymi skandalami. Aktor prowadzi burzliwe życie, pełne romansów, skandali i awantur. Alkohol, złe odżywianie się, papierosy, czy narkotyki były stałymi elementami w życiu utalentowanej gwiazdy. Jego nazwisko nie raz pojawiło się w nagłówkach gazet w kontekście swoich wybryków, między innymi zdemolowania pokoju hotelowego czy napaści na fotografa. W 1993 roku w wyniku przedawkowania narkotyków w klubie Deppa, Viper Room, zmarł jego przyjaciel, aktor River Phoenix, a gwiazdor nie raz był obwiniany przez prasę o przyczynienie się do jego zgonu. W 1983 roku poślubił Lori Anne Allison, z którą rozwiódł się już dwa lata później. Po rozwodzie spotykał się między innymi z modelką Kate Moss i aktorką Winoną Ryder. Od roku 1998 roku Johnny był związany z francuską piosenkarką i aktorką Vanessą Paradis. Rok później urodziła się ich córka Lily Rose Melody Depp, a w 2002 roku syn, John Christopher „Jack” Depp III. Związek z Vanessą nie przetrwał jednak próby czasy i w czerwcu 2012 roku para rozstała się. Johnny nie rozpaczał jednak długo po utraconej miłości i szybko odnalazł nową. W 2015 roku ożenił się z aktorką Amber Heard. Rok później para rozwiodła się. Aktorzy rozstali się w atmosferze skandalu. Heard oskarżyła męża o przemoc domową i upubliczniła zdjęcia, na których wyraźnie widać siniaki i rany, które rzekomo zadał jej były mąż. W odpowiedzi na stawiane mu zarzuty Depp przyznał, że to właśnie Amber miała stosować wobec niego przemoc. Na dowód gwiazdor pokazał zdjęcia ze szpitala, do którego trafił po tym, jak aktorka rzekomo podczas awantury rzuciła w niego butelką, kalecząc go w palec oraz zgasiła papierosa na jego policzku. W związku z artykułem, który pojawił się w tabloidzie "The Sun" aktor pozwał jego wydawcę, News Group Newspapers i jednego z jego dziennikarzy, Dana Woottona. Wootton w swoim artykule napisał, że Depp był agresywny w stosunku do swojej żony i miał go zniesławić, nazywając Deppa „żonobijcą” i „damskim bokserem”. Prawnicy gwiazdora pozwali brukowiec pod zarzutem zniesławienia, domagając się odszkodowania dla swojego klienta. W październiku 2020 roku opublikowano orzeczenie sędziego Sądu Najwyższego, z którego wynika, że aktor przegrał spór. Depp złożył również pozew o zniesławienie przeciwko Heard w wysokości 50 milionów dolarów w sądzie w Wirginii w związku z artykułem, który napisała w „The Washington Post”. Na razie jednak nie wiadomo, jak potoczy się ta sprawa.

Wybrana filmografia

  • 1984: Koszmar z ulicy Wiązów – Glen Lantz
  • 1985: Wakacje w kurorcie – Jack Marshall
  • 1990: Edward Nożycoręki – Edward Nożycoręki
  • 1992: Arizona Dream – Axel Blackmar
  • 1993: Benny i Joon – Sam
  • 1993: Co gryzie Gilberta Grape’a – Gilbert Grape
  • 1995: Don Juan DeMarco – Don Juan
  • 1997: Donnie Brasco – Donnie Brasco / Joseph D. ‘Joe’ Pistone
  • 1998: Las Vegas Parano – Raoul Duke
  • 1998: Dziewiąte wrota – Dean Corso
  • 1999: Żona astronauty – Komandor Spencer Armacost
  • 1999: Jeździec bez głowy – Ichabod Crane
  • 2000: Czekolada – Roux
  • 2001: Blow – George Jung
  • 2003: Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły – Jack Sparrow
  • 2004: Sekretne okno – Mort Rainey
  • 2003: Marzyciel – sir James Matthew Barrie
  • 2005: Charlie i fabryka czekolady – Willy Wonka
  • 2006: Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka – Jack Sparrow
  • 2007: Piraci z Karaibów: Na krańcu świata – Jack Sparrow
  • 2007: Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street – Sweeney Todd
  • 2009: Parnassus: Człowiek, który oszukał diabła – Tony (pierwsza transformacja)
  • 2009: Wrogowie publiczni – John Dillinger
  • 2010: Alicja w Krainie Czarów – Szalony Kapelusznik
  • 2010: Turysta – Frank Tupello / Alexander Pearce
  • 2010: Piraci z Karaibów: Na nieznanych wodach – Jack Sparrow
  • 2012: Mroczne cienie – Barnabas Collins
  • 2014: Transcendencja – Will Caster
  • 2014: Tajemnice lasu – Zły Wilk
  • 2015: Pakt z diabłem – James „Whitey” Bulger
  • 2016: Alicja po drugiej stronie lustra – Szalony Kapelusznik
  • 2016: Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć – Gellert Grindelwald
  • 2017: Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara – Jack Sparrow
  • 2017: Morderstwo w Orient Expressie – Edward Ratchett
  • 2018: The Professor – Richard
  • 2018: Fantastyczne zwierzęta: Zbrodnie Grindelwalda – Gellert Grindelwald
  • 2019: Czekając na barbarzyńców – Pułkownik Joll
  • 2020: Minamata – W. Eugene Smith

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

8 + 1 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: nicogenin.