708 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Jim Jarmusch życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

  1. Życiorys i biografia Jima Jarmuscha

    Jim Jarmusch przyszedł na świat 22 stycznia 1953 r. w Stanach Zjednoczonych, a dokładniej w Cuyahoga Falls. Jest reżyserem niezależnym, scenarzystą, ale też muzykiem, zdarza mu się występować w filmach. 

  2. Praca reżysera

    W młodości wiązał swoją przyszłość z pisarstwem. Dopiero w wieku 18 lat zaczął interesować się kinem. Ukończył studia z literatury na uniwersytecie Columbia. Zdecydował się na kontynuowanie nauki, wybrał na nowo wydział filmowy w jednej z nowojorskich szkół. Do podjęcia tej decyzji zmotywowała go podróż do Paryża, gdzie zetknął się z francuskim kinem. W czasie nauki w Nowym Jorku poznał Nicholasa Raya, znanego reżysera, z którym związał się zawodowo. Został asystentem swojego mentora. 

    W Nowym Jorku powstał jego pierwszy autorski film w 1980 r. Jego pierwszą produkcją był dramat psychologiczny Nieustające wakacje. Debiut nagrodzono na festiwalu w Mannheim, tym samym stał się on jednym z najbardziej cenionych reżyserów niezależnych. 

    W 1984 r. Jarmusch zrealizował swój kolejny film Inaczej niż w raju, była to jego dyplomowa produkcja. Podobnie jak jego debiut, również drugi film został ciepło przyjęty przez krytykę, zdobył Złotą Kamerę w Cannes. 

    Do Złotej Palmy nominowano równieże jego późniejsze filmy, między innymi: Poza prawem. 

    Jim Jarmusch zajmuje się również przygotowywaniem teledysków. 

  3. Praca muzyka

    W młodości uczył się grać na keyboardzie. Był muzykiem i wokalistą zespołu Tjhe Bel-Byzanteens. W 1982 r. wydali pierwszy album. W 2011 r. ukazał się album, który nagrał z Jozefem van Wissemem, Holendrem, lutniarzem. Rok później nagrał z Van Wissemem kolejny album. 

  4. Wybrana filmografia: 

    • 1980: Nieustające wakacje 
    • 1984: Inaczej niż w raju
    • 1986: Poza prawem 
    • 1989: Mystery Train
    • 1991: Noc na ziemi 
    • 1995: Truposz 
    • 1997: Rok konia 
    • 1999: Ghost Dog: Droga samuraja 
    • 2005: Broken Flowers
    • 2009: The Limits of Control
    • 2013: Tylko kochankowie przeżyją 
    • 2016: Paterson
    • 2019: Truposze nie umierają

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

74 + = 77

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Autorem zdjęcia jest Michael Schilling. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 3.0 Unported .