958 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Francis Ford Coppola życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

Życiorys i biografia Francisa Forda Coppoli

Francis Ford Coppola to amerykański reżyser i scenarzysta. W Hollywood jest uznawany za jednego z najważniejszych twórców filmowych wszechczasów. Był twarzą nurtu filmowego zwanego „Nowe Hollywood”.

Dzieciństwo i młodość

Francis Coppola urodził się w Detroit 7 kwietnia 1939 roku. Jego rodzice byli emigrantami z Włoch (ojciec przyszłego reżysera był muzykiem-flecistą). Rodzina zamieszkała w Nowym Jorku, gdzie młody Francis dorastał wspólnie z bratem i siostrą. W dzieciństwie artysta zaraził się chorobą Heinego-Medina, z powodu czego wiele czasu musiał spędzić w domu w łóżku. To zainspirowało go do zabawy w teatr lalek, a to z kolei wpłynęło na bujny rozwój jego wyobraźni. Najważniejszych utworem, który miał wpływ na jego zamiłowanie do teatru był Tramwaj zwany pożądaniem Tennessee Williamsa z 1947 roku. Coppola uczęszczał do wielu różnych szkół, również muzycznych (zdobył umiejętność gry na tubie). Ostatecznie ukończył Great Neck North High School i podjął studia ze sztuki dramatycznej w Hempstead.

Kariera artystyczna

W 1959 roku uzyskał dyplom teatralny na Hofstra w Los Angeles. Tytuł magistra sztuki uzyskał w 1967 roku. W latach 60. Coppola znajdował się w bardzo trudnej sytuacji finansowej. By zdobyć środki do życia zaangażował się w produkcję o charakterze erotycznym. Zrealizował krótkometrażowy film-komedię o podglądaczu, czym zainteresował jednego ze znanych hollywoodzkich reżyserów. Ten dał Francisowi szansę i budżet na nakręcenie prawdziwego filmu. Między 1962 a 1964 rokiem Francis Coppola był asystentem Rogera Cormana, który pracował w większości nad niskobudżetowymi produkcjami.

Twórczość

Najbardziej znanym filmem Coppoli jest trylogia pt. Ojciec chrzestny, opowiadająco o włoskiej rodzinie mafiozów działającej w Stanach Zjednoczonych. Interesująca była również historia wojny w Wietnamie postrzegana jego oczyma – dał temu wyraz w Czasie Apokalipsy, opartym na motywach Jądra ciemności Josepha Conrada. Za autorstwo scenariusza do filmu Patton otrzymał nagrodę Oscara.

Ciekawostki

Drugie imię zostało nadane Francisowi Coppoli na cześć Henry’ego Forda, producenta samochodów. Ze słynnym reżyserem spokrewniony jest popularny aktor Nicolas Cage, który jest bratankiem Coppoli.

Wybrana filmografia:

  • 2011: Twixt
  • 2009: Tetro
  • 2007: Młodość stulatka (Youth Without Youth)
  • 2001: Czas apokalipsy: Powrót (Apocalypse Now / Apocalypse Now: Redux)
  • 1992: Dracula (Dracula)
  • 1990: Ojciec chrzestny III (The Godfather: part III)
  • 1989: Nowojorskie opowieści
  • 1986: Kapitan EO (Captain Eo)
  • 1986: Peggy Sue wyszła za mąż (Peggy Sue Got Married)
  • 1983: Rumble Fish
  • 1982: Ten od serca (One from the Heart)
  • 1979: Czas apokalipsy (Apocalypse Now)
  • 1974: Ojciec chrzestny II (The Godfather: part II)
  • 1972: Ojciec chrzestny (The Godfather)
  • 1963: Strach (The Terror)

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 36 = 40

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

zdjęcie pochodzi z portalu https://pl.wikipedia.org/wiki, wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 2.0; autor: Gerald Geronimo