737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Keanu Reeves życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Keanu Reevesa

    Keanu Reeves jest kanadyjskim aktorem. Urodził się 2 września 1964 roku w Bejrucie.

  2. Korzenie i dzieciństwo

    Ojciec aktora jest pół Hawajczykiem i pół Chińczykiem, zaś matka jest Angielką. Keanu ma też przyrodnią siostrę Kim z poprzedniego związku ojca. Jego rodzice rozwiedli się, gdy był jeszcze dzieckiem, wkrótce po tym ojciec aktora zmarł, a Keanu przeniósł się wraz z matką do Nowego Jorku, a następnie do Toronto, gdzie oboje otrzymali kanadyjskie obywatelstwo. Przez częste przeprowadzki i zmiany szkoły chłopak miał trudności z asymilacją, nie radził sobie z nauką, do tego zdiagnozowano u niego dysleksję. W efekcie w wieku 17 lat rzucił szkołę i zajął się aktorstwem, które od dzieciństwa go pasjonowało.

  3. Początki kariery

    W szkolnych przedstawieniach występował od 9. roku życia. Gdy rzucił szkołę, zaczął dorabiał między innymi na ostrzeniu łyżew. W przerwach od pracy lubił zapuszczać się na tereny wytwórni filmowych i telewizyjnych. Podczas jednej z takich przechadzek został zauważony przez producenta filmowego, który zaproponował mu małą rolę w cieszącym się popularnością kanadyjskim serialu Hanging In. Swoje pierwsze doświadczenia przed kamerą zdobywał dzięki występom kanadyjskim produkcjom telewizyjnym. W tamtym okresie pojawił się też w reklamie Coca-Coli. Pierwszy prawdziwym debiutem aktorskim była niewielka rola w filmie Wzlot. Kiedy miał 22 lata dostał niewielką rolę u boku Patricka Swayze w filmie Youngblood, co sprawiło, że na stałe opuścił Kanadę, by przeprowadzić się do Hollywood. W roku 1988 zagrał w Niebezpiecznych związkach u boku takich gwiazd jak Michelle Pfeiffer czy sam John Malkovich. Lata 90. rozpoczął od zagrania większej roli w filmie Na fali, gdzie na ekranie ponownie towarzyszył mu Patrick Swayze. Film sprawił, że Keanu został dostrzeżony przez szerszą publiczność i szybko zyskał miano bożyszcza kobiet. Otworzyło mu to furtkę do kolejnych pamiętnych ról, między innymi w filmach: Moje własne IdahoDrakulaMały BuddaWiele hałasu o nic. Zagrał też w sensacyjnym filmie Speed – Niebezpieczna prędkość, który stał się wielkim kasowym przebojem na całym świecie. Następnie w 1997 roku zagrał w filmie Adwokat diabła u boku samego Al’a Pacino. Ale prawdziwy przełom w karierze młodego aktora miał dopiero nadejść.

  4. Matrix

    Największym piętnem na jego życiu odcisnął się rok 1999, gdy wcielił się w postać Neo w Matrixie, filmie, który zrewolucjonizował świat kinematografii. Film rodzeństwa Wachowskich, którego akcja częściowo rozgrywa się w rzeczywistości wirtualnej, zdobył wiele nagród i odniósł sukces na całym świecie. Matrix i jego dwie kontynuacje wyniosły Keanu na szczyty sławy. Dzięki trylogii, Reeves stał się jednym z najlepiej zarabiających aktorów.

  5. Dalsze role i inne projekty

    Po Matriksie fani musieli czekać ponad 10 lat, aby po raz kolejny ujrzeć aktora na ekranie kin. Przypomniał o sobie jako zabójca w hicie John Wick. Film odniósł ogromny sukces komercyjny i zyskał przychylne recenzje krytyków, rozpoczynając nową serię. W 2017 roku odbyła się premiera sequela, a w 2019 do kin trafił John Wick 3: Parabellum. W kolejnych latach zagrał w wielu filmach, między innymi, Dom nad jeziorem, Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia47 roninówJohn WickKto tam? oraz Neon Demon. Poza aktorstwem zaczął się również zajmować produkcją i reżyserią filmów. W 2019 roku na wytwórnia gier CD Projekt Red przedstawiła zwiastun swojej najnowszej gry, Cyberpunk 2077, w której Keanu jest wzorem dla jednego z bohaterów, Johnny’ego Silverhanda.

  6. Życie prywatne

    Mimo bardzo udanego życia zawodowego, życie prywatne Keanu Reeves było dla niego łaskawe. Ciąg nieszczęść zaczął się dla niego w 1993 roku, gdy dowiedział się o śmierci swojego przyjaciela, Rivera Phoenixa, którego poznał na planie filmu Kocham cię na zabój. Phoenix zmarł w wieku 23 lat w wyniku przedawkowania narkotyków w klubie ich wspólnego przyjaciela Johnny’ego Deppa. Po tym zdarzeniu aktor długo nie mógł dojść do siebie. W 1998 roku związał się z Jennifer Syme. Niecały rok później na świat miała przyjść ich córeczka Ava Archer Reeves. Niestety Jennifer urodziła martwe dziecko. Dla obojga było to ogromnym wstrząsem i nie mogąc sobie poradzić z traumą niedługo po tym zdarzeniu para rozstała się. Kolejny cios od losu nadszedł niecałe dwa lata później, gdy w 2001 roku Jennifer Syme zginęła w wypadku samochodowym. Wyniki sekcji zwłok wykazały, że Jennifer była pod wpływem leków i alkoholu. Została pochowana na cmentarzu Westwood w Beverly Hills obok swojej córki. Od tego czasu Keanu był uważany za osobę bardzo samotną. Niedawno jednak aktor pojawił się na uroczystej gali LACMA Art + Film w Los Angeles w towarzystwie pięknej kobiety. Okazało się, że wybranka Reevesa, 46-letnia Alexandra Grant, artystka i filantropka. Gwiazdor mimo trudnego życia jest uważany za jednego z najsympatyczniejszych aktorów. Keanu nie wiedzie typowego życia hollywoodzkiej gwiazdy, nie jeździ limuzynami ani prywatnymi odrzutowcami. Bardzo często można natrafić na niego np. w metrze. Jest otwarty i szczery, od lat oddaje część swoich zarobków na cele charytatywne i fundacje.

  7. Wybrana filmografia

    • 1985: One Step Away – Ron Petrie
    • 1986: Akt zemsty – Buddy Martin
    • 1986: Pod wpływem – Eddie Talbot
    • 1986: Być znowu młodym – Michael Riley
    • 1988: Ubiegłej nocy – Winston Connelly
    • 1988: Niebezpieczne związki – Chevalier Danceny
    • 1989: Spokojnie, tatuśku – Tod Higgins
    • 1990: Kocham cię na zabój – Marlon James
    • 1991: Moje własne Idaho – Scott Favor
    • 1991: Na fali – Johnny Utah
    • 1992: Dracula – Jonathan Harker
    • 1993: I kowbojki mogą marzyć – Julian Gitche
    • 1993: Mały Budda – Siddhartha
    • 1994: Speed: Niebezpieczna prędkość – Jack Traven
    • 1995: Spacer w chmurach – Paul Sutton
    • 1996: Reakcja łańcuchowa – Eddie Kasalivich
    • 1997: Adwokat diabła – Kevin Lomax
    • 1999: Matrix – Neo
    • 2001: Krótka piłka – Conor O’Neill
    • 2001: Słodki listopad – Nelson Moss
    • 2003: Lepiej późno niż później – Julian
    • 2003: Matrix Rewolucje – Neo
    • 2003: Matrix Reaktywacja – Neo
    • 2005: Constantine – John Constantine
    • 2006: Dom nad jeziorem – Alex Wyler
    • 2006: Przez ciemne zwierciadło – Fred / Bob Arctor
    • 2008: Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia – Klaatu
    • 2008: Królowie ulicy – detektyw Tom Ludlow
    • 2011: Skok Henry’ego – Henry
    • 2013: 47 roninów – Kai
    • 2014: John Wick – John Wick
    • 2015: Kto tam? – Evan Webber
    • 2016: Neon Demon – Hank
    • 2017: John Wick 2 – John Wick
    • 2017: Aż do kości – dr William Beckham
    • 2018: Syberia – Lucas Hill
    • 2018: Weselne przeznaczenie – Frank
    • 2018: Replikanci – Will Foster
    • 2019: John Wick 3 – John Wick

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

15 − 6 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Anna Hanks.