666 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Orlando Bloom życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Orlando Blooma

    Orlando Bloom jest brytyjskim aktorem. Urodził się 13 stycznia 1977 roku w Canterbury.

  2. Wykształcenie

    W 1993 roku został stypendystą British American Drama Academy. Uczył się w Guildhall School of Music and Drama.

  3. Kariera

    Swoją przygodę z aktorstwem Bloom rozpoczął od występów w teatrze szkolnym. Na ekranie debiutował w 1997 roku, grając męską prostytutkę w filmie Wilde opowiadającym o życiu Oscara Wilde’a. Pierwsza przełomowa rola w karierze początkującego aktora trafiła się już 4 lata później, zaraz po uzyskaniu dyplomu ukończenia szkoły aktorskiej – dołączył do obsady trylogii Władca Pierścieni Petera Jacksona. Trudno wyobrazić sobie lepszy początek kariery niż występ w jednym z najbardziej dochodowych i najpopularniejszych filmów w historii. Trylogia była w sumie 30 razy nominowana do Oscarów, z czego twórcom udało się zdobyć 17 statuetek. Cała obsada zyskała olbrzymią, międzynarodową popularność. Rola Legolasa przyniosła Bloomowi sławę i otworzyła drogę do dalszej, hollywoodzkiej kariery. W 2001 roku Orlando Bloom wziął udział w wojennej superprodukcji Ridleya Scotta Helikopter w ogniu. W kolejnych latach wystąpił także w Piratach z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły u boku Johnny’ego Deppa, Geoffreya Rusha i Keiry Knightley, a następnie w Troi, Królestwie niebieskim czy Elizabethtown. Znalazł się także w obsadzie serii filmów Zakochany Nowy Jork. Po sukcesie pierwszej części Piratów z Karaibów wystąpił jeszcze w kolejnych dwóch częściach tego przygodowego filmu. W 2013 roku po raz kolejny wcielił się w rolę Legolasa w kolejnej ekranizacji dzieła Tolkiena Hobbit. Pustkowie Smauga, a rok później trzeciej części trylogii Hobbit: Bitwa Pięciu Armii. W 2017 roku wystąpił ponownie jako kapitan Will Turner w Piratach z Karaibów: Zemsta Salazara. Od 2019 roku gra w serialu Carnival Row. Równocześnie z karierą filmową grywał na deskach teatralnych. Zadebiutował w przedstawieniu Celebration w teatrze Duke of York's Theatre w Londynie w roku 2007 i grał na Broadwayu w adaptacji Romeo i Julii w roku 2013.

  4. Życie prywatne

    W latach 2002–2005 spotykał się z aktorką Kate Bosworth. W 2007 związał się z modelką Mirandą Kerr, z którą trzy lata później wziął ślub. Mają wspólnie syna, Flynna. Małżeństwo nie przetrwało próby czasu i para rozstała się w 2013 roku. W 2016 roku związał się z piosenkarką Katy Perry, z którą zaręczył się w 2019 roku. Para spodziewa się dziecka.

  5. Wybrana filmografia

    • 1997: Wilde – męska prostytutka
    • 2001: Helikopter w ogniu – Todd Blackburn
    • 2001: Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia – Legolas
    • 2002: Władca Pierścieni: Dwie wieże – Legolas
    • 2003: Ned Kelly – Joseph Byrne
    • 2003: Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły – Will Turner
    • 2003: Władca Pierścieni: Powrót króla – Legolas
    • 2004: Troja – Parys
    • 2005: Elizabethtown – Drew Baylor
    • 2005: Królestwo niebieskie – Balian de Ibelin
    • 2006: Piraci z Karaibów: Skrzynia umarlaka – Will Turner
    • 2006: Miłość i inne nieszczęścia – Hollywood Paolo
    • 2007: Piraci z Karaibów: Na krańcu świata – Will Turner
    • 2009: Pompeja – Marco Attilio Primo
    • 2009: Zakochany Nowy Jork – David
    • 2011: Trzej muszkieterowie – Książę Buckingham
    • 2013: Hobbit: Pustkowie Smauga – Legolas
    • 2014: Hobbit: Bitwa Pięciu Armii – Legolas
    • 2017: Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara – Will Turner
    • 2017: Gniew – Malky
    • 2017: Tożsamość zdrajcy – Jack Alcott

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 6 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Georges Biard.