708 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kate Hudson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Kate Hudson

    Kate Hudson jest amerykańską aktorką. Urodziła się 19 kwietnia 1979 roku w Los Angeles.

  2. Rodzina

    Kate jest córką znanej aktorki Goldie Hawn. Jej biologicznym ojcem jest scenarzysta, Bill Hudson, jednak od dzieciństwa opiekował się nią aktor, Kurt Russell, wieloletni przyjaciel matki i to właśnie jego Hudson uważa za swojego prawdziwego ojca.

  3. Kariera

    Zadebiutowała w serialu telewizyjnym Ich pięcioro w 1996 roku. W 1998 roku po raz pierwszy pojawiła się na dużym ekranie w filmie Desert Blue. Następnie zagrała w produkcjach 200 papierosów i Plotka. Dwa lata po swoim debiucie otrzymała szansę zagrania w głośnym filmie Camerona Crowe’a, U progu sławy. Rola Penny Lane przyniosła jej popularność i stała się przepustką początkującej aktorki do sławy. Za rolę w tym filmie Hudson została nominowana do Oscara dla najlepszej aktorki drugoplanowej i otrzymała prestiżową nagrodę Złotego Globa w tej samej kategorii. W 2000 roku Kate wystąpiła w komediodramacie Dr T i kobiety u boku Liv Tyler i Richarda Gere. Dwa lata później zagrała w filmie Cena honoru z Heathem Ledgerem. W kolejnych latach pojawiła się w dwóch popularnych produkcjach: Jak stracić chłopaka w 10 dni, Alex i Emma, Ja, ty i on, Nie wszystko złoto co się świeci, Dzień matki czy Żywioł. Aktorka występuje również w teatrze i jest producentką filmową. Wielokrotnie była nominowana do takich nagród jak Teen Choice i Złoty Popcorn.W 2009 roku została odznaczona Nagrodą za Specjalne Osiągnięcia w kategorii Najlepsza obsada filmowa za udział w filmie Dziewięć. Trzykrotnie była także nominowana przez Amerykańską Gildię Aktorów Filmowych.

  4. Życie prywatne

    W latach 2000–2007 była żoną Chrisa Robinsona znanego z zespołu The Black Crowes. Para ma syna, Rydera Russella. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu. Po rozwodzie aktorka była związana z liderem zespołu Muse, Matthew Bellamym, z którym ma syna, Binghama. Obecnym partnerem aktorki jest Danny Fujikawa, który jest ojcem jej trzeciego dziecka, córki Rani Rose.

  5. Wybrana filmografia

    • 1998: Desert Blue – Skye
    • 1999: 200 papierosów – Cindy
    • 2000: Plotka – Naomi Preston
    • 2000: Wszystko o Adamie – Lucy
    • 2000: Dr T i kobiety – Dee Dee Travis
    • 2000: U progu sławy – Penny lane
    • 2001: The Cutting Room – Chrissy Campbell
    • 2002: Cena honoru – Ethne Eustace
    • 2003: Rozwód po francusku – Isabel Walker
    • 2003: Jak stracić chłopaka w 10 dni – Andie Anderson
    • 2003: Alex i Emma – Emma, Ylva, Elsa, Eldora, Anna
    • 2004: Mama na obcasach – Helen Harris
    • 2005: Klucz do koszmaru – Caroline Ellis
    • 2006: Ja, ty i on – Molly Petersen
    • 2008: Nie wszystko złoto, co się świeci – Tess Finnegan
    • 2008: Dziewczyna mojego kumpla – Alexis
    • 2008: Ślubne wojny – Liv
    • 2009: Dziewięć – Stephanie Necrophuros
    • 2010: Morderca we mnie – Amy Stanton
    • 2011: Pożyczony narzeczony – Darcy Rhone
    • 2011: Odrobina nieba – Marley Corbett
    • 2012: Uznany za fundamentalistę – Erica
    • 2013: Co było, a nie jest – Rhonda
    • 2014: Gdybym tylko tu był – Sarah Bloom
    • 2014: Dobrzy ludzie – Anna Wright
    • 2016: Dzień Matki – Jesse
    • 2016: Żywioł. Deepwater Horizon – Felicia

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

3 + 7 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: greg 2600.