797 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kate Hudson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Kate Hudson

Kate Hudson jest amerykańską aktorką. Urodziła się 19 kwietnia 1979 roku w Los Angeles.

Rodzina

Kate jest córką znanej aktorki Goldie Hawn. Jej biologicznym ojcem jest scenarzysta, Bill Hudson, jednak od dzieciństwa opiekował się nią aktor, Kurt Russell, wieloletni przyjaciel matki i to właśnie jego Hudson uważa za swojego prawdziwego ojca.

Kariera

Zadebiutowała w serialu telewizyjnym Ich pięcioro w 1996 roku. W 1998 roku po raz pierwszy pojawiła się na dużym ekranie w filmie Desert Blue. Następnie zagrała w produkcjach 200 papierosów i Plotka. Dwa lata po swoim debiucie otrzymała szansę zagrania w głośnym filmie Camerona Crowe’a, U progu sławy. Rola Penny Lane przyniosła jej popularność i stała się przepustką początkującej aktorki do sławy. Za rolę w tym filmie Hudson została nominowana do Oscara dla najlepszej aktorki drugoplanowej i otrzymała prestiżową nagrodę Złotego Globa w tej samej kategorii. W 2000 roku Kate wystąpiła w komediodramacie Dr T i kobiety u boku Liv Tyler i Richarda Gere. Dwa lata później zagrała w filmie Cena honoru z Heathem Ledgerem. W kolejnych latach pojawiła się w dwóch popularnych produkcjach: Jak stracić chłopaka w 10 dni, Alex i Emma, Ja, ty i on, Nie wszystko złoto co się świeci, Dzień matki czy Żywioł. Aktorka występuje również w teatrze i jest producentką filmową. Wielokrotnie była nominowana do takich nagród jak Teen Choice i Złoty Popcorn.W 2009 roku została odznaczona Nagrodą za Specjalne Osiągnięcia w kategorii Najlepsza obsada filmowa za udział w filmie Dziewięć. Trzykrotnie była także nominowana przez Amerykańską Gildię Aktorów Filmowych.

Życie prywatne

W latach 2000–2007 była żoną Chrisa Robinsona znanego z zespołu The Black Crowes. Para ma syna, Rydera Russella. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu. Po rozwodzie aktorka była związana z liderem zespołu Muse, Matthew Bellamym, z którym ma syna, Binghama. Obecnym partnerem aktorki jest Danny Fujikawa, który jest ojcem jej trzeciego dziecka, córki Rani Rose.

Wybrana filmografia

  • 1998: Desert Blue – Skye
  • 1999: 200 papierosów – Cindy
  • 2000: Plotka – Naomi Preston
  • 2000: Wszystko o Adamie – Lucy
  • 2000: Dr T i kobiety – Dee Dee Travis
  • 2000: U progu sławy – Penny lane
  • 2001: The Cutting Room – Chrissy Campbell
  • 2002: Cena honoru – Ethne Eustace
  • 2003: Rozwód po francusku – Isabel Walker
  • 2003: Jak stracić chłopaka w 10 dni – Andie Anderson
  • 2003: Alex i Emma – Emma, Ylva, Elsa, Eldora, Anna
  • 2004: Mama na obcasach – Helen Harris
  • 2005: Klucz do koszmaru – Caroline Ellis
  • 2006: Ja, ty i on – Molly Petersen
  • 2008: Nie wszystko złoto, co się świeci – Tess Finnegan
  • 2008: Dziewczyna mojego kumpla – Alexis
  • 2008: Ślubne wojny – Liv
  • 2009: Dziewięć – Stephanie Necrophuros
  • 2010: Morderca we mnie – Amy Stanton
  • 2011: Pożyczony narzeczony – Darcy Rhone
  • 2011: Odrobina nieba – Marley Corbett
  • 2012: Uznany za fundamentalistę – Erica
  • 2013: Co było, a nie jest – Rhonda
  • 2014: Gdybym tylko tu był – Sarah Bloom
  • 2014: Dobrzy ludzie – Anna Wright
  • 2016: Dzień Matki – Jesse
  • 2016: Żywioł. Deepwater Horizon – Felicia

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 4 = 2

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: greg 2600.