737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Peter Jackson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

  1. Życiorys i biografia Petera Jacksona

    Peter Jackson przyszedł na świat 31 października w 1961 roku w Pukurua Bay w Nowej Zelandii. Zajmuje się reżyserią, produkcją filmową, pisze również scenariusze.

  2. Dzieciństwo i młodość

    Od wczesnego dzieciństwa interesował się filmem, szczególnie chętnie oglądał horrory. Jako dziecko dostał od rodziców w prezencie kamerę, która wzbudziła w nim dodatkową pasję. Szkołę porzucił mając zaledwie 17 lat.

  3. Praca reżysera

    Swój pierwszy film sfinansował samodzielnie, był to Zły smak z 1987 roku. Następnie pracował nad produkcją czarnej komedii Przedstawiamy Feeblesów (1989 r.) oraz Martwicy mózgu (1992 r.). Ten drugi film stoi na pograniczu komedii i horroru.

    Dopiero jego kolejny film z 1994 roku zatytułowany Niebiańskie istoty z Kate Winslet (pierwszy pełnometrażowy film, w którym zagrała główną rolę) oraz Melanie Lynskey, został doceniony przez krytyków. Zdobył nominację do Oscara dla Petera Jacksona i Frana Walsha za najlepszy scenariusz oryginalny. Samemu Jacksonowi przyniósł również Srebrnego Lwa na festiwalu w Wenecji. 

  4. Ekranizacja Władcy Pierścieni

    Peter Jackson zasłynął głównie jako reżyser trylogii J. R.R. Tolkiena. Zekranizował wszystkie trzy części Władcy Pierścieni. Prace nad całością trwały kilka lat. Premiera pierwszej części Władca Pierścieni: Drużyna pierścienia miała miejsce 10 grudnia 2001 roku (w Polsce premiera miała miejsce nieco później, bo 15 lutego 2002 r.). Druga część Władca Pierścieni: Dwie wieże do kin trafiła 5 grudnia 2002 roku (w Polsce 31 stycznia 2003 r.). Z kolei trzecia i ostatnia część Władca Pierścieni: Powrót króla ukazała się 1 grudnia 2003 roku (w Polsce 1 stycznia 2004 r). To właśnie za pracę nad dziełem Tolkiena Peter Jackson otrzymał statuetkę Oscara w kategorii najlepszy reżyser i najlepszy scenariusz adaptowany – obie za Władcę Pierścieni: Powrót króla

    Co ciekawe, Peter Jackson grywał również w swoich filmach, pojawia się przede wszystkim w kilku scenach Władcy Pierścieni. 

  5. Późniejsza kariera

    Jego młodzieńczym pragnieniem było stworzenie remake'u King Konga – udało się to w 2005 roku (jako reżyser i scenarzysta). Jackson w filmie wykorzystał kilka rekwizytów, które pojawiały się w oryginalnej wersji filmu. Bardzo pieczołowicie opracowywał również wygląd tytułowego bohatera, zmieniał go kilkukrotnie już w czasie produkcji. 

    Na podstawie kultowego Hobbita, czyli tam i z powrotem Tolkiena wyreżyserował serię trzech filmów: Hobbit: Niezwykła podróż (2012 r.), Hobbit: Pustkowie Smauga (2013 r.), Hobbit: Bitwa Pięciu Armii (2014 r.). Brał również udział w tworzeniu scenariusza. Pracował nad nim wspólnie z Guillermo del Toro, Philippą Boyens i swoją żoną – Fran Walsh. Pierwotne plany zakładały powstanie dwóch części, jednak decyzją Petera, z powodu olbrzymiej ilości materiału, zdecydowano się na trzy. 

  6. Życie prywatne

    Jest żonaty z Fran Walsh (od 1987 roku), również nowozelandką, z którą pisze większość scenariuszy do reżyserowanych przez siebie filmów. Mają dwójkę dzieci, syna Billy’ego i córkę Katie. Wraz z żoną otrzymał prestiżowy tytuł honoris causa Massey University w Wellington. W 2010 roku, dzięki swojej pracy otrzymał Order Zasług w Nowej Zelandii, co jest równoznaczne z nadaniem tytułu szlacheckiego.

  7. Wybrana filmografia

    • 1987: Zły smak - reżyseria, scenariusz
    • 1989: Przedstawiamy Feeblesów - reżyseria, scenariusz
    • 1992: Martwica mózgu - reżyseria, scenariusz
    • 1994: Niebiańskie stworzenia - reżyseria, scenariusz
    • 2001: Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia - reżyseria, scenariusz  
    • 2002: Władca Pierścieni: Dwie wieże - reżyseria, scenariusz
    • 2003: Władca Pierścieni: Powrót króla - reżyseria, scenariusz
    • 2005: King Kong - reżyseria, scenariusz
    • 2012: Hobbit: Niezwykła podróż - reżyseria, scenariusz
    • 2013: Hobbit: Pustkowie Smauga - reżyseria, scenariusz
    • 2014: Hobbit: Bitwa Pięciu Armii - reżyseria, scenariusz

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

82 − 76 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org, jego autorem jest Natasha Baucas. Zdjęcie wykorzystano na podstawie licencji Creative Commons Attribution 2.0 Generic.