710 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ridley Scott życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

  1. Życiorys i biografia Ridley'a Scotta

    Ridley Scott urodził się 30 listopada 1937 roku w South Shields, malowniczym mieście u wybrzeży północno-wschodniej Anglii. Jest cenionym brytyjskim producentem i reżyserem filmowym. Zasłynął przede wszystkim dzięki takim filmom jak: Obcy: Ósmy pasażer Nostromo, Łowca androidów czy Pojedynek.

  2. Dzieciństwo i młodość

    Jego ojciec był wojskowym, pracował jako oficer królewskich wojsk inżynieryjnych. Jego starszy brat Frankie również związany był z morzem. Wstąpił on do marynarki handlowej, przez co znacznie ograniczył się ich kontakt. Nieco lepiej dogadywał się z młodszym bratem Tony’m, który wraz z ojcem zagrał w jego krótkometrażowym, pierwszym filmie Chłopiec i rower.

    Dzieciństwo Ridley’a to przede wszystkim nieustające przeprowadzki. Dopiero po wojnie jego rodzina ostatecznie osiedliła się w Tasside (Wielka Brytania). Ukończył studia z projektowania graficznego na prestiżowym Royal College of Art (1962 r.). Na studiach był mocno zaangażowany w założenie na uczelni wydziału filmowego. 

  3. Początki kariery reżysera

    Początki jego kariery to fascynacja filmami Stanleya Kubricka. Zaraz po studiach udało mu się podjąć pracę scenografa w BBC, gdzie odpowiedzialny był za serialowy plan zdjęciowy. Podczas pracy w BBC podjął się stworzenia swojego drugiego krótkometrażowego filmu, był to remake wojennego dramatu Ścieżki chwały (reżyserem oryginału był Stanley Kubrick). Poza możliwością pracy na planie serialowym, ówczesny pracodawca skierował go do udziału w specjalnym programie szkoleniowym dla reżyserów. 

  4. Produkcja reklam

    Przełomowy był dla niego rok 1968, kiedy to z bratem Tony’m otworzyli studio produkcyjne Ridley Scott Associates. Studio to zasłynęło głównie z produkcji reklam. Warto tutaj wspomnieć o reklamie Boy on bike (powstała w roku 1973). W 2006 roku została ona wybrana najlepszą reklamą wszech czasów.

    Ridley Scott nakręcił również znaną reklamę 1984 dla firmy Apple, która mocno nawiązywała do powieści Orwella. Niestety nie wyprodukowała jej jego firma, a przedsiębiorstwo TBWA\Chiat\Day. Reklama ta zapowiadała wprowadzenie na rynek rewolucyjnego komputera Macintosh, przy którym pracował Steve Jobs. Pokazano ją podczas Super Bowl.

  5. Rozwój kariery

    Za swój debiut reżyserski otrzymał MFF w Cannes w 1977 roku, jednak film Pojedynek w USA okazał się klapą finansową. Prawdziwy sukces i międzynarodową sławę przyniósł mu film z 1979 roku, czyli Obcy ósmy pasażer Nostromo. To bogaty w efekty specjalne horror science fiction, który stał się ponadczasową klasyką gatunku.

    Na jego kolejny film olbrzymi wpływ miała nagła śmierć jego brata Franka w 1982 roku. Adaptacja powieści autorska Philipa Dicka Czy androidy śnią o elektrycznych owcach? okazała się jednak klapą finansową. Dopiero w 1991 roku Warner Bros, na podstawie notatek i sugestii Scotta, zaproponował zmiany w scenariuszu filmu oraz odnowienie cyfrowe. Dzięki tej pracy film Łowca androidów trafił do kanonu produkcji science fiction i obecnie uznawany jest za najlepszy film tego gatunku, który powstał w XX w. 

    Lata 1987-2000 to czas, kiedy Ridley Scott odłożył na bok produkcje science fiction. Zajął się produkcją realistycznych thrillerów i dramatów. Była to dobra decyzja – w 1991 r. powstał dramat drogi Thelma i Louise, który przyniósł mu pierwszą nominację do Oscara. W 2000 r. wyreżyserował Gladiatora, który przyniósł mu drugą nominację do Oscara, zdobył również nagrodę dla najlepszego filmu i aktora (Russel Crowe), a także scenariusza, kostiumów i efektów wizualnych.

    Następnie wyreżyserował Hannibala, sequel Milczenia owiec – obie te produkcje osiągnęły sukces. W 2001 roku powstał także Helikopter w ogniu, wojenny film, dzięki któremu Scott otrzymał trzecią nominację do Oscara. Ridley Scott nakręcił również swoją wersję Robin Hooda z Russellem Crowe i Cate Blanchet. 

    Łącznie pięciokrotnie nominowany był również do Złotych Globów. Reżyser słynie z umiejętności kreacji niepowtarzalnego nastroju oraz wyjątkowej dbałości o szczegóły scenografii. 

  6. Życie prywatne

    Był trzykrotnie żonaty. Pierwsze małżeństwo z Felicity Heywood (1964-1975) zakończyło się rozwodem. Z tego związku miał dwójkę dzieci: Jake’a i Luke’a. Drugie małżeństwo z Sandy Watson (1979-1989) również zakończyło się rozwodem. Z Sandy miał córkę Jordan. Obecnie żonaty jest z Gianniną Facio.

    Jego młodszy brat Tony w 2012 roku popełnił samobójstwo.

  7. Wybrana filmografia

    • 1965: Chłopiec na rowerze (film krótkometrażowy)
    • 1977: Pojedynek
    • 1979: Obcy – ósmy pasażer Nostromo
    • 1982: Łowca androidów
    • 1985: Legenda
    • 1987: Osaczona
    • 1989: Czarny deszcz 
    • 1991: Thelma i Louise 
    • 1997: G.I. Jane
    • 2000: Gladiator
    • 2001: Hannibal
    • 2001: Helikopter w ogniu 
    • 2003: Naciągacze 
    • 2005: Królestwo niebieskie
    • 2006: Dobry rok 
    • 2007: American Gangster
    • 2008: W sieci kłamstw 
    • 2010: Robin Hood
    • 2012: Prometeusz
    • 2013: Adwokat
    • 2014: Exodus: Bogowie i królowie 
    • 2015: Marsjanin
    • 2017: Obcy: Przymierze
    • 2017: Wszystkie pieniądze świata

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 6

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org, jego autorem jest LG전자. Zdjęcie wykorzystano na podstawie Creative Commons Attribution 2.0 Generic license