896 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Maciej Musiałowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Macieja Musiałowskiego

Maciej Musiałowski jest polskim aktorem. Urodził się 5 grudnia 1993 roku w Warszawie.

Wykształcenie

W 2018 roku ukończył studia na Wydziale Aktorskim Państwoej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Kariera aktorska

Swoją karierę rozpoczął od śpiewania w zespole Fasolki. Później Maciej Musiałowski śpiewał w szkolnym chórze Tutti Cantamus. W telewizji zadebiutował rolą Ksawerego Kryńskiego w serialu Druga szansa. Dzięki tej produkcji zyskał rozgłos i zaczął otrzymywać kolejne propozycje. Kariera Musiałowskiego nagle nabrała rozpędu – w 2017 roku zagrał główną rolę w filmie Soyer, a dwa lata później wystąpił w serialu Ultraviolet. Wystąpił też w takich produkcjach, jak Polot, Czuwaj, Kładka czy Gigant. W jednym roku aktor wystąpił aż w 6 produkcjach. Rok 2020 okazał się pełen sukcesów. Premierę miały bowiem dwie produkcje kinowe i jedna telewizyjna z udziałem młodej gwiazdy. Ogromny rozgłos przyniosła mu główna rola w filmie Jana Komasy pt. Hejter, która jest kontynuacją głośnej Sali Samobójców. Jego kreacja została bardzo pozytywnie oceniona przez krytyków filmowych i widzów. Niedawno pojawił się w serialu Kod genetyczny, w którym wciela się w jednego z pierwszoplanowych bohaterów. Aktor z każdą kolejną rolą udowadnia swój talent i zdolność do zmian na potrzeby postaci, jakie przychodzi mu grać. Równocześnie z karierą telewizyjną i kinową kontynuował swoją karierę na deskach teatralnych. Występował w warszawskim Och-teatrze, gdzie zagrał główną rolę w Stowarzyszeniu Umarłych Poetów oraz we wrocławskim Teatrze Capitol, gdzie można było go oglądać, między innymi, w Trzech Muszkieterach, Bohaterze czy spektaklu Y. Musiałowski jest uznawany za jednego z najbardziej obiecujących aktorów młodego pokolenia.

Inne przedsięwzięcia

W 2015 roku zdobył Grand Prix w konkursie Przeglądu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu. W 2018 roku pojawił się w programie rozrywkowym Ameryka Express, gdzie wraz ze swoją przyjaciółką, Anną Małysą, zajął trzecie miejsce. W tym samym roku był gościem w programie Kuba Wojewódzki, gdzie opowiadał o swoich planach zawodowych.

Życie prywatne

Aktor bardzo stara się chronić swoją prywatność. Nie wiadomo zatem, czy obecnie Maciej Musiałowski jest z kimś w związku lub się z kimś spotyka. Niedawno media spekulowały na temat jego związku z Julią Wieniawą, z którą był wielokrotnie widziany w miejscach publicznych. Sami zainteresowani nie odnieśli się jednak do tych plotek.

Wybrana filmografia

  • 2016–2018: Druga szansa – Ksawery Kryński
  • 2017: Soyer – Konrad Sadko
  • 2017: Czuwaj – Tomek
  • 2017: Kładka – Olek
  • 2019: Ultraviolet – Stefan Front, student Szkoły Filmowej
  • 2020: Sala samobójców. Hejter – Tomasz Giemza
  • 2020: Polot – Karol
  • 2020: Kryptonim przypadek – Marcin, brat Igora
  • 2020–: Kod genetyczny – Piotr Skowroński

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

11 − = 10

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła