739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Wojciech Smarzowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

  1. Życiorys i biografia Wojciecha Smarzowskiego

    Wojciech Smarzowski przyszedł na świat 18 stycznia 1963 roku w Korczynie niedaleko Krosna. Jest polskim reżyserem filmowym i teatralnym, operatorem i scenarzystą.

  2. Dzieciństwo i młodość

    Jego rodzice byli przesiedleńcami z Kresów Wschodnich. Swoje dzieciństwo spędził w Jedliczu (miasteczko w województwie podkarpackim), tam chodził zarówno do szkoły podstawowej, jak i do liceum.

    Ukończył studia na Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi na wydziale operatorskim (1990 r.), studiował również filmoznawstwo na krakowskim Uniwersytecie Jagiellońskim. Zanim zawodowo zajął się reżyserowaniem filmów pracował jako operator kamery, realizował zdjęcia do dokumentów i teledysków. Pracował między innymi z zespołem Myslovitz, dzięki wspólnej pracy nad klipem do piosenki To nie był film otrzymał Fryderyka.

  3. Praca reżysera

    Przełomowy był dla niego rok 1998, kiedy to wyreżyserował dramat Teatru Telewizji Małżowina (Smarzowski był również autorem scenariusza). Zdobył on nagrodę na Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych Młodzi i film (1998 r.).

    Napisał scenariusz do jednego z czterech wyreżyserowanych przez Bogusława Lindę filmów: Sezon na leszcza (2000 r.). Prawdziwym sukcesem, który sprawił, że uznaje się go za jednego z ważniejszych przedstawicieli polskiego kina był film Wesele. Ten komediodramat zdobył wiele prestiżowych nagród, w tym aż siedem Orłów.

    Równie dobrze przyjęto jego drugi film kinowy Dom zły (2007 r.). Jego trzeci film to osadzony w czasach wojennych dramat Róża z bardzo mocną obsadą aktorską: w rolach głównych Agata Kulesza i Marcin Dorociński. 

    Publiczność i krytycy pokochali również jego kolejny film Drogówka (2012 r.), który opowiadał o życiu polskich policjantów z Warszawy. Dwa lata później do kin trafiła ekranizacja powieści Jerzego Pilcha Pod mocnym aniołem, w którym główną rolę zagrał Robert Więckiewicz.

    Obecnie za najważniejsze dzieło Smarzowskiego uznaje się Wołyń (2016 r.) Film jest próbą opowieści o rzezi wołyńskiej, która miała miejsce w latach 1943-1944 (inspirowany jest nie tylko relacjami świadków, ale również opowiadaniami ze zbioru Nienawiść Stanisława Srokowskiego). W niespełna 3 miesiące film obejrzało ponad 1 milion 400 tysięcy widzów w Polsce.

    W 2018 roku ukazał się zdecydowanie najbardziej kontrowersyjny w jego dotychczasowej karierze film Kler. Scenariusz do filmu Smarzowski napisał razem z Wojciechem Rzehakiem. Kler okazał się również wielkim sukcesem i zanotował najlepsze otwarcie w historii polskiego kina po 1989 roku. Porusza on mocne tematy, takie jak pedofilia, alkoholizm, łapówkarstwo wśród duchownych . Stał się również pretekstem do publicznej debaty na temat stanu polskiego kościoła. W filmie wystąpili między innymi: Janusz Gajos, Jacek Braciak, Robert Więckiewicz i Joanna Kulig. 

    W swojej karierze Smarzowski podejmował się również pracy nad serialami telewizyjnymi, między innymi emitowaną na TVN telenowelą Na Wspólnej oraz BrzydUla. 

  4. Życie prywatne

    Wojciech Smarzowski ma dwóch synów. Został odznaczony przez prezydenta Bronisława Komorowskiego Krzyżem Kawalerskich Orderu odrodzenia polski (2014 r.). W tym samym roku otrzymał również Srebrny Medal Zasłużony Kulturze Gloria Artis.

  5. Wybrana filmografia

    • 1998: Małżowina - reżyser, scenarzysta
    • 2001: Kuracja (spektakl telewizyjny) - reżyser
    • 2004: Wesele - reżyser, scenarzysta
    • 2006: Cztery kawałki tortu (spektakl telewizyjny) - reżyser
    • 2009: Dom zły - reżyser, scenarzysta
    • 2011: Róża - reżyser
    • 2013: Drogówka - reżyser, scenarzysta
    • 2014: Pod mocnym aniołem - reżyser, scenarzysta
    • 2016: Wołyń - reżyser, scenarzysta
    • 2018: Kler - reżyser, scenarzysta

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

7 + = 17

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org, jego autorem jest Artur Balana. Zdjęcie wykorzystano na podstawie GNU Free Documentation License.