899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Agnieszka Holland życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

Życiorys i biografia Agnieszki Holland

Agnieszka Holland przyszła na świat 28 listopada 1948 roku w Warszawie. Jest reżyserką filmową i teatralną, pisze również scenariusze do filmów. Swoją karierę rozpoczynała jako aktorka.

Dzieciństwo i młodość

Córka Henryka Hollanda, z pochodzenia Żyda, dziennikarza i socjologa, działacza komunistycznego oraz Ireny z domu Lipczyńskiej. Jej matka była dziennikarką, łączniczką w czasie powstania warszawskiego. Jej jedyna, młodsza siostra Magdalena Łazarkiewicz podobnie jak ona jest reżyserką i scenarzystką. Agnieszka Holland swoje dzieciństwo spędziła w Warszawie. Po skończeniu liceum (LO im. Stefana Batorego w Warszawie) wyjechała do Pragi. Tam w 1971 roku ukończyła studia na Wydziale Filmowym i Telewizyjnym Akademii Sztuk Scenicznych.

Praca reżysera

Swoją karierę rozpoczynała w Polsce. Jej nauczycielami byli między innymi Krzysztof Zanussi, którego poznała dzięki asystowaniu przy produkcji filmu Iluminacja oraz Andrzej Wajda.

Napisała również scenariusz do debiutu filmowego Jerzego Bogajewicza Anna (1887 r.). Dla Andrzeja Wajdy przygotowała scenariusze do filmów takich jak: Bez znieczulenia (1978 r.), Danton (1982 r.), Miłość w Niemczech (1978 r.), Korczak (1990 r.). Przez 9 lat była też członkinią stworzonego przez Wajdę Zespołu Filmowego „X”. Sporo inspiracji czerpała również z kina czeskiego. 

Zadebiutowała filmem krótkometrażowym, który powstał jeszcze w czasie jej studiów – Grzech Boga (1970 r.). Sławę i uznanie przyniósł jej jednak jej pierwszy kinowy film pełnometrażowy pod tytułem Aktorzy prowincjonalni (1978 r.). Zdobyła za niego między innymi Nagrodę Międzynarodowej Federacji Krytyki Filmowej w Cannes. 

Jej filmy były trzykrotnie nominowane do Oscara: w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny: Gorzkie żniwa (1985 r.), W ciemności (2011 r.) oraz w kategorii najlepszy scenariusz adaptowany Europa, Europa (1990 r.), który zdobył Złoty Glob dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego. Wszystkie te filmy poruszały tematykę II wojny światowej oraz sytuacji Żydów. Do głośnych filmów Holland należy zaliczyć również Pokot, który wyreżyserowała razem z córką. To film na podstawie powieści Olgi Tokarczuk (tytuł książki: Prowadź swój pług przez kości umarłych) – autorka konsultowała scenariusz. Film został doceniony w Berlinie i przyniósł jej Złotego Niedźwiedzia.

Działalność dodatkowa

Jest przewodniczącą Europejskiej Akademii Filmowej, która od 1988 roku przyznaje Europejskie Nagrody Filmowe (EFE). Ponadto jest członkiem Polskiej Akademii Filmowej oraz honorową przewodniczącą Gildii Reżyserów Polskich.

Życie prywatne

Ma jedną córkę – Katarzynę (ur. 1972 r.) z małżeństwa z Laco Adamikiem reżyserem teatralnym, filmowym i operowym. Ich małżeństwo zakończyło się rozwodem. Córka Katarzyna Adamik poszła w ślady rodziców i również zajmuje się reżyserią. 

W 1981 roku wyprowadziła się z Polski (na wiadomość o wprowadzeniu stanu wojennego). Zamieszkała w Niemczech, obecnie pracuje i żyje we Francji. W 2002 roku córka Holland  publicznie przyznała, że jest lesbijką, spotkała się z poparciem matki.

Agnieszka Holland pracuje również jako tłumacz literatury czeskiej. Przełożyła między innymi na język polski Nieznośną lekkość bytu Milan Kundery. Za wybitne zasługi dla kultury polskiej i za osiągnięcia w pracy twórczej została odznaczona Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz Złotym Medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis, a także Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski.

Wybrana filmografia

  • 1978: Aktorzy prowincjonalni – reżyseria, scenariusz
  • 1981: Kobieta samotna – reżyseria, scenariusz
  • 1981: Mężczyzna niepotrzebny! – scenariusz
  • 1985: Gorzkie żniwa – reżyseria, scenariusz
  • 1990: Europa, Europa – scenariusz i reżyseria
  • 1990: Korczak – scenariusz
  • 1993: Tajemniczy ogród – reżyseria
  • 1997: Plac Waszyngtona – reżyseria
  • 1999: Trzeci cud – reżyseria
  • 2009: Janosik. Prawdziwa historia – reżyseria
  • 2011: W ciemności – reżyseria
  • 2013: Gorejący krzew  – reżyseria
  • 2014: Dziecko Rosemary – reżyseria
  • 2016: Pokot – reżyseria
  • 2019: Obywatel Jones – reżyseria


Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 26 = 30

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org, jego autorem jest Martin Kraft. Zdjęcie wykorzystano na podstawie licencji CC BY-SA 3.0.