884 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Jerzy Stuhr życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Jerzego Stuhra

Jerzy Stuhr jest polskim aktorem teatralnym i filmowym. Urodził się 18 kwietnia 1947 w Krakowie.

Wykształcenie

Ukończył filologię polską na Uniwersytecie Jagiellońskim, a następnie Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie. W 1994 roku uzyskał tytuł profesora sztuk teatralnych.

Kariera aktorska

Już podczas studiów aktorskich związany był z krakowskim Teatrem STU, po dyplomie został zatrudniony w Teatrze Starym. Szerszej publiczności stał się znany w połowie lat 70. jako współprowadzący programy telewizyjne z cyklu Spotkanie z Balladą. Jednym z pierwszych przedstawień, w których zagrał były Dziady w reżyserii Konrada Swinarskiego w 1973 roku. Rok wcześniej zadebiutował na dużym ekranie w filmie Na wylot. W 1976 roku zagrał w dwóch filmach Krzysztofa Kieślowskiego – Bliźnie i w Spokoju. Pod koniec lat 70. zagrał tytułową rolę w Wodzireju Feliksa Falka oraz Amatorze Krzysztofa Kieślowskiego. Jego wybitne występy spowodowały, że Stuhr szybko stał się czołowym aktorem tzw. Kina Moralnego Niepokoju. Innymi produkcjami wpisującymi się w ten nurt kina, w których wystąpił były, między innymi, Bez znieczulenia Andrzeja Wajdy, Aktorzy prowincjonalni Agnieszki Holland czy Szansa Feliksa Falka. Aktor często współpracował z Krzysztofem Kieślowskim – w 1981 roku wystąpił w filmie Przypadek, w 1988 roku w Dekalogu X i 1993 roku w Trzech kolorach: Białym. W latach 80. i 90. aktor zagrał w wielu kultowych filmach, takich jak: Seksmisja i Kingsajz w reżyserii Juliusza Machulskiego, Obywatel Piszczyk i obie części komedii Kiler. W latach 90. Stuhr zaczął zajmować się również reżyserią filmową. Jego debiutem kinowym w 1994 roku był Spis cudzołożnic zrealizowany na podstawie powieści Jerzego Pilcha. W tym okresie mocno poświęcił się także pracy pedagogicznej. W latach 1990–1996 oraz 2002–2008 był rektorem PWST w Krakowie. Stuhr szybko stał się jednym z najbardziej cenionych polskich aktorów. Ma na koncie ponad 50 ról filmowych i ponad 15 teatralnych. Za swoje osiągnięcia Jerzy Stuhr został odznaczony Złotym Medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis, Krzyżem Kawalerskim Orderu Zasługi Republiki Włoskiej, Złotym Krzyżem Zasługi, jest laureatem Złotych Lwów, a w 2018 roku Jerzy Stuhr został uhonorowany Orłem za osiągnięcia życia.

Życie prywatne

W 1971 poślubił Barbarę Kóskę. Wspólnie mają syna Macieja, który poszedł w ślady ojca i został aktorem oraz córkę Mariannę, malarkę. W 2011 roku Stuhr poinformował, że cierpi na nowotwór krtani.

Wybrana filmografia

  • 1972: Na wylot – brat Malisza
  • 1976: Spokój – Antoni Gralak
  • 1977: Wodzirej – Lutek
  • 1978: Seans – Tomek
  • 1978: Bez znieczulenia – Jerzy Porębowicz
  • 1979: Amator – Filip
  • 1981: Przypadek – działacz ZSMP
  • 1981: Z dalekiego kraju – inżynier
  • 1982: Matka Królów – ubek
  • 1983: Seksmisja – Maks Paradys
  • 1983: Wir fotograf – Henryk Jacek Schoen
  • 1983: Przeznaczenie – naczelny
  • 1984: Rok spokojnego słońca – Adzio
  • 1984: Medium – Netz
  • 1986: Ucieczka – Czesio
  • 1987: Kingsajz – nadszyszkownik Kilkujadek
  • 1988: Dekalog X – Jerzy
  • 1989: Deja vu – Pollack
  • 1993: Uprowadzenie Agaty – Ojciec
  • 1993: Trzy kolory. Biały – Jurek
  • 1997: Kiler – komisarz Ryba
  • 1999: Kiler-ów 2-óch – komisarz Ryba
  • 2000: Duże zwierzę – Zygmunt Sawicki
  • 2014: Obywatel – Jan Bratek
  • 2015: Smok – hejnalista
  • 2018: Rimetti a noi i nostri debiti – profesor

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 4 = 4

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73.