1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Bartłomiej Topa życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Bartłomieja Topy

Bartłomiej Topa jest polskim aktorem. Urodził się 26 maja 1967 roku w Nowym Targu.

Wykształcenie

W 1991 roku ukończył studia na Wydziale Aktorskim w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Kariera

Przed kamerą zadebiutował jeszcze w trakcie studiów - wystąpił w filmie Zakład w reżyserii Teresy Kotlarczyk, natomiast już po studiach wziął udział w polsko-francuskiej produkcji w reżyserii Łukasza Karwowskiego zatytułowanej Listopad. W tym samym roku pojawił się w drobnej roli w głośnym filmie Balanga, a następnie w dramacie Pożegnanie z Marią.

Pierwszym ważnym filmem w dorobku młodego aktora był dramat Trzy kolory. Biały w reżyserii Krzysztofa Kieślowskiego z 1994 roku. Rok później pojawił się w dramacie Prowokator z Danutą Stenką, Bogusławem Lindą i Krzysztofem Pieczyńskim. W 1998 roku zagrał w filmie Władysława Pasikowskiego Demony wojny wg Goi. Przełom w karierze Topy nastąpił dwa lata później, gdy dołączył do obsady popularnego serialu obyczajowego Złotopolscy. Rola Zenka Pereszczako przyniosła mu rozpoznawalność i przyniosła mu dużą sympatię widzów. Na planie telenoweli pracował przez kolejne siedem lat. W międzyczasie kontynuował swoją karierę filmową, pojawiając się coraz bardziej znaczących rolach w bardziej znanych produkcjach.

W 2001 roku zagrał w kryminalnym filmie Stacja i kinowej komedii Zróbmy sobie wnuka. W roku 2004 aktor zagrał jedną z głównych ról w produkcji Wesele w reżyserii Wojciecha Smarzowskiego, a ten angaż stanowił jeden z punktów zwrotnych w jego karierze. Zaczęły sypać się kolejne propozycje filmowe: Boisko bezdomnych, Dom zły, Trick czy Idealny facet dla mojej dziewczyny. Topa szybko znalazł się w gronie cenionych aktorów i chętnie zatrudniano go do kolejnych dzieł. Szczególnie mocno związał się zawodowo ze Smarzowskim, który po Weselu i Domu złym w kolejnych latach zaangażował go do swoich filmów: Drogówka i Kler. Za rolę w Drogówce Bartłomiej w 2013 roku otrzymał nagrodę Orła.

Równocześnie do powiększania swojej filmografii aktor realizował się w produkcjach telewizyjnych. Po Złotopolskich pojawiły się propozycji ról w kolejnych serialach: Na wspólnej, Na dobre i na złe, Trzeci oficer, Magiczne drzewo, Królowie przedmieścia, Pitbull, Ekipa czy Szpilki na Giewoncie. Każdy występ na srebrnym ekranie sprawiała, że Topa umacniał swoją pozycję w branży i swoją popularność. W ostatnich latach pojawił się w takich produkcjach telewizyjnych jak: Pod powierzchnią, Druga szansa i Ultraviolet.

Z kolei na kinowych ekranach mogliśmy podziwiać go w: Panie T., Żelaznym moście, Królu i Skazanej.

Życie prywatne

W przeszłości był żonaty z malarką Agatą Rogalską, z którą ma syna Antoniego. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu i po kilku latach postanowiło złożyć wniosek o rozwód. W 2007 roku aktor związał się z Magdaleną Popławską. Para rozstała się w roku 2013. Później Topa spotykał się z aktorką Anną Terpiłowską. Uczucie między aktorami jednak wygasło i przez pewien czas po rozstaniu nie wiadomo było, czy serce aktora jest ponownie zajęte. W 2018 roku po raz pierwszy publicznie pokazał się z nową ukochaną Gabrielą Mierzwiak. Topa i jego partnerka na co dzień starają się chronić prywatność.

Wybrana filmografia

  • 1993: Trzy kolory. Biały – Jacek, pracownik firmy Karola
  • 1994: Pokój Anny – Marek
  • 1995: Prowokator – Adam Tański
  • 2003: Zróbmy sobie wnukaKawa
  • 2004: Wesele – Janusz, pan młody
  • 2009: Dom zły – porucznik Mróz
  • 2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny – Strażnik
  • 2010: Prosta historia o miłości – Patryk Berg
  • 2011:Wyjazd integracyjny – Krzysztof Dąbal
  • 2013: Mój biegun – Bogdan Mela
  • 2013: Drogówka – sierżant sztabowy Ryszard Król
  • 2018: Kler – Ksiądz Leman
  • 2019: Pan T. – znany aktor
  • 2021: Skazana – Piotr Serafin, przyjaciel Alicji

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

28 − 22 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Sławek Skonieczny