1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Danuta Stenka życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Danuty Stenki

Danuta Stenka jest polską aktorką. Urodziła się 10 października 1961 roku w Sierakowicach.

Wykształcenie

W 1984 ukończyła Studium Aktorskie przy Teatrze Wybrzeże w Gdańsku.

Kariera

Na deskach teatralnych zadebiutowała w gdańskim Teatrze Wybrzeże. Po zakończeniu studiów grała na scenie Teatru Współczesnego w Szczecinie, a cztery lata później rozpoczęła współpracę z Teatrem Nowym w Poznaniu. Debiut przed kamerami nastąpił w 1983 roku, gdy zagrała w programie Sensacje XX wieku Bogusława Wołoszańskiego, wcielając się w rolę Maty Hari. W filmie pojawiła się po raz pierwszy w 1990 roku jako Elżbieta w Rozmowach o miłości. W 1995 roku została wybrana do głównej roli kobiecej w kostiumowej produkcji Prowokator. Zagrała także adaptacji powieści Łagodna Fiodora Dostojewskiego w reżyserii Mariusza Trelińskiego. Przełom w karierze Stenki nastąpił w 1997 roku, gdy zagrała rolę Marii Jurewicz w serialu Boża podszewka. Już wtedy twórcy filmowi zauważyli, że jest utalentowaną aktorką i zaczęto obsadzać ją w coraz większej liczbie filmów. Dla młodej aktorki rozpoczął się okres obfitujący w wielkie i zapadające w pamięć role. W 2001 roku wcieliła się w rolę Pomponii Grecyny w megaprodukcji historycznej Quo vadis, a już rok później odegrała rolę George Sand w w kolejnym wielkim filmie pt. Chopin. Pragnienie miłości. Ta rola przyniosła aktorce prestiżową polską nagrodę filmową, czyli Orła. 2004 rok przyniósł Stence angaż do komedii romantycznej Nigdy w życiu, gdzie zagrała Judytę, kobietę która po rozwodzie i latach nieszczęśliwego małżeństwa odnajduje siebie i wreszcie zaczyna żyć pełnią życia. Propozycji zawodowych ciągle przybywało. W 2007 roku zagrała rolę generałowej Róży, w Katyniu w reżyserii Andrzeja Wajdy. Aktorka ma na swoim koncie role zarówno dramatyczne, jak i komediowe. W kolejnych latach można ją było zobaczyć w komediach, takich jak Lejdis, Idealny facet dla mojej dziewczyny, Jeszcze raz czy Ciacho. W ostatnich latach grywała głównie mniejsze role. Pojawiła się w produkcjach: Baby Blues, Chemia, Planeta singli, Listy do M. 3, Sztuka kochania czy Wilkołak. Często też grywa w produkcjach telewizyjnych. Oprócz współpracy z Teatrem Telewizji gwiazdę można było zobaczyć w serialach takich jak Czas honoru, Instynkt, Diagnoza czy Lekarze. Stenka zaliczana jest do grona najpopularniejszych i najbardziej cenionych polskich aktorek. Jej filmografia jest bardzo imponująca i stale się powiększa o kolejne produkcje filmowe, serialowe i teatralne. Oprócz wielu nagród i nominacji filmowych, aktorka została odznaczona Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz Srebrnym Medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis.

Życie prywatne

Od ponad 30 lat mężem aktorki jest Janusz Grzelak. Para poznała się podczas jednego z festiwali teatralnych w Toruniu. Mają dwie córki: Paulinę i Wiktorię. W czerwcu 2000 roku Stenka i Grzelak odebrali „Srebrne Jabłka” dla najpiękniejszych polskich par show-biznesu.

Wybrana filmografia

  • 1990: Rozmowy o miłości — Elżbieta
  • 1992: Sprawa kobiet — matka Agnes
  • 1993: Jakub jako — matka Jakuba
  • 1994: Niebieska róża — mama
  • 1995: Prowokator — Marta Moraczewska
  • 2002: Chopin. Pragnienie miłości — George Sand
  • 2004: Nigdy w życiu! — Judyta Kozłowska
  • 2005: PitBull — Dzieciobójczyni
  • 2007 Katyń — Róża, żona generała
  • 2008: Jeszcze raz — Anna Krzyżańska
  • 2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny — Teresa Wodzień oraz Maria Chmurska
  • 2010: Ciacho — Urszula
  • 2013: Bejbi blues — matka Kuby
  • 2014: Kamienie na szaniec — Zdzisława Bytnarowa
  • 2016: Planeta singli — matka Ani
  • 2017: Listy do M. 3 — Rudolf
  • 2018: Wilkołak — Jadwiga
  • 2020: Sala samobójców. Hejter — Zofia Krasucka
  • 2021: Listy do M. 4 — Rudolf

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

2 + 6 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Paweł Matyka