1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Magdalena Popławska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Magdaleny Popławskiej

Magdalena Popławska jest polską aktorką. Urodziła się 3 kwietnia 1980 roku w Zabrzu.

Wykształcenie

W 2004 roku ukończyła krakowską Państwową Wyższą Szkołę Teatralną.

Kariera

Na scenie zadebiutowała jeszcze podczas studiów - w 2003 roku - w sztuce Electronic City na scenie warszawskiego Teatru Rozmaitości. Dwa lata później Popławska po raz pierwszy pojawiła się przed kamerą w filmie Doskonałe popołudnie w reżyserii Przemysława Wojcieszka. W kolejnych latach grywała głównie w serialach telewizyjnych. Widzowie i fani mogli ją oglądać w takich produkcjach, jak: Mrok, Ekipa, 39 i pół, Glina czy Usta, Usta.

W 2010 roku zagrała główną rolę w wyreżyserowanej przez Arkadiusza Jakubiaka Prostej historii o miłości, za którą otrzymała nominację do Złotej Kaczki. Po tym udanym angażu aktorka zaczęła otrzymywać kolejne propozycje współpracy. Dołączyła do obsady filmów: Lęk wysokości, Obietnica, Hiszpanka, Atak paniki czy Król życia. Duże uznanie krytyków i widzów przyniosły Popławskiej takie tytuły jak: Pakt, Jestem mordercą czy 53 wojny.

W porównaniu do starszej siostry, Aleksandry, filmografia Magdaleny z pewnością obfituje w większą ilość pozycji filmowych. Jednak równocześnie do kariery na dużym ekranie, aktorka rozwijała swoją karierę telewizyjną. W 2019 zagrała w serialu fabularnym Diagnoza, a rok później w reaktywacji serialu Usta Usta oraz wcieliła się w tytułową rolę w serialu Osiecka opowiadającym o życiu tej wielkiej artystki.

Życie prywatne

Magdalena jest młodszą siostrą aktorki Aleksandry Popławskiej. Przez pewien czas była w związku z aktorem, Bartłomiejem Topą. Obecnie jej parterem życiowym jest Piotr Fiedler, z którym ma córkę Zofię. Aktorka należy do grona znanych osób, które niechętnie wypowiadają się na temat swojego życia osobistego, skupiając się, aby jej wypowiedzi publiczne dotyczyły głównie pracy. Nie pojawia się na łamach plotkarskich gazet, rzadko można ją zobaczyć na imprezach branżowych - aktorka raczej stroni od błysku fleszy i ścianek.

Wybrana filmografia

  • 2005: Doskonałe popołudnie −Anna Knysok
  • 2006: Mrok − Marta Czapska
  • 2006: Cold Kenya − Basia
  • 2007: Ekipa − Joanna Sarnowska
  • 2009: Zero − kochanka pracownika firmy prezesa
  • 2009: Fundacja kultura − pani Lila
  • 2010−2011, od 2020: Usta usta − Agnieszka Kornatowska
  • 2010: Dwa ognie − Marta Kowalska
  • 2010: Prosta historia o miłości − Marta
  • 2011: Lęk wysokości − Ewa Janicka, żona Tomka
  • 2012: Dziewczyna z szafy − Anna
  • 2013: Bez tajemnic − Małgorzata
  • 2014: Wataha − Natalia Tatarkiewicz
  • 2014: Obietnica − Sylwia Śliwińska, matka Lili
  • 2015: Hiszpanka − Adrianna Solska-Tekieli
  • 2015: Nie rób scen − Monika Szymańska
  • 2015: Król życia – Norma
  • 2016: Pakt – Anna Wagner[2]
  • 2016: Jestem mordercą − Teresa Jasińska
  • 2017−2019: Diagnoza – dr Marta Artman
  • 2017: Reakcja łańcuchowa – matka Kasi
  • 2017: Atak paniki – Monika
  • 2017: 53 wojny – Anna
  • 2018: Podatek od miłości – Ilona
  • 2020: Osiecka – Agnieszka Osiecka
  • 2021: Prime Time – prezenterka Mira Kryle

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 9 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73