596 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Antoni Królikowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Antoniego Królikowskiego

    Antoni Królikowski jest polskim aktorem telewizyjnym i filmowym, scenarzystą i reżyserem. Urodził się 17 lutego 1989 roku w Łodzi.

  2. Rodzina

    Antoni pasję do aktorstwa niewątpliwie wyniósł z domu, bowiem jego rodzice, Małgorzata Ostrowska-Królikowska i Paweł Królikowski, także są aktorami. Wujkiem Antoniego jest Rafał Królikowski, który również jest znanym aktorem teatralnym i filmowym.

  3. Wykształcenie

    W 2008 roku ukończył klasę filmową Liceum Ogólnokształcącego im. Hugona Kołłątaja w Warszawie.

  4. Kariera

    Zwyciężył w I Ogólnopolskim Festiwalu Filmów Amatorskich, a także zdobył wyróżnienia za scenariusz i reżyserię etiudy filmowej Złote Pióro. Początkowo sławne w Polsce nazwisko pomagało mu w uzyskiwaniu angaży, jednak w kolejnych latach zaczął udowadniać, że nie potrzebuje sławnych rodziców, by osiągnąć sukces. Zaczął grać w serialach – w pojedynczych odcinkach Na dobre i na złe, Ojca Mateusza czy Komisarza Aleksa – ale z czasem dostawał większe role w serialach takich jak 39 i pół, Czas honoru czy Dom nad rozlewiskiem.

    Debiut filmowy zaliczył w 2008 roku, występując w filmie Lejdis, i tego momentu dorobek filmowy aktora stale się powiększał. Zagrał w takich filmach jak Popiełuszko. Wolność jest w nas, Weekend, Mała matura 1947, Miasto 44 czy Karbala. W 2010 roku wyreżyserował film krótkometrażowy Noc życia, do którego muzykę skomponował jego brat, Jan Królikowski.

    Szerszej widowni dał się również poznać jako osobowość telewizyjna. Do 2016 roku występował w roli kapitana drużyn w programie Kocham Cię Polsko w TVP, natomiast w 2014 roku wziął udział w programie Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami, jednak nie udało mu się odnieść sukcesu, ponieważ odpadł już w trzecim odcinku. Dwa lata później został zwycięzcą programu Agent – Gwiazdy. W tym samym roku młody aktor został nominowany do nagrody Telekamery w kategorii Nadzieja telewizji. Obecnie może pochwalić się sporym gronem fanów. Zagrał już też w kilku głośnych produkcjach. W 2019 roku wystąpił w budzącym kontrowersje filmie Patryka Vegi, Polityka.

  5. Życie prywatne i związki

    Antoni ma na swoim koncie problemy z prawem. W 2011 roku, wracając w nocy z imprezy, został zatrzymany przez policję. Młody aktor zachowywał się agresywnie wobec funkcjonariuszy, a miejscu okazało się, że posiada marihuanę. Cała sprawa odbiła się głośnym echem w mediach, a Królikowskiemu postawiono zarzuty. Aktor nie ukrywa swojego życia osobistego. W latach 2017-2018 był związany z aktorką, Julią Wieniawą.

  6. Wybrana filmografia

    • 2008–2009: Czas honoru − Kamil „Prędki”
    • 2008: Lejdis − Janek Yerba
    • 2009: Popiełuszko. Wolność jest w nas − Grzegorz Przemyk
    • 2010: Cisza − Błażej
    • 2010: Weekend − Malinowski
    • 2011: 1920 Bitwa Warszawska −członek komisji rekrutacyjnej
    • 2012: Nad rozlewiskiem − Kuba Milewicz
    • 2013: Komisarz Alex − Antek Gradoń (odc. 28)
    • 2014: Miasto 44 – Władek „Beksa"
    • 2015: Karbala − sanitariusz
    • 2016: Bodo – młody Eugeniusz Bodo
    • od 2017: Diagnoza – Kacper Kaleta
    • 2018: Pensjonat nad rozlewiskiem − Kuba Milewicz
    • 2018: Dywizjon 303. Historia prawdziwa − Witold Łokuciewski
    • 2019: Polityka – Bartłomiej Misiewicz

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 7 = 3

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Autorem zdjęcia jest Serecki. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC 4.0.