899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Małgorzata Ostrowska-Królikowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Małgorzaty Ostrowskiej-Królikowskiej

Małgorzata Ostrowska-Królikowska jest polską aktorką serialową i teatralną. Urodziła się 22 października 1964 roku w Opolu Lubelskim.

Wykształcenie

Jest absolwentką wrocławskiej filii Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie.

Kariera

Po ukończeniu studiów otrzymała angaż we wrocławskim Teatrze Polskim. W swojej karierze zagrała kilka epizodycznych ról w filmach, między innymi, w Rozmowach kontrolowanych, In flagranti, Zerze życia. Żadna z tych kreacji nie przyniosła jej jednak popularności. Dopiero gdy zaczęła pojawiać się w pojedynczych odcinkach seriali, została zauważona przez widzów. Prawdziwą rozpoznawalność przyniosła jej jednak rola Grażynki Lubicz w Klanie, jednym z najpopularniejszych polskich seriali. Małgorzata dołączyła do obsady w 1997 roku i występuje w nim do dziś.

Życie prywatne

Gdy miała 21 lat poznała swojego przyszłego męża, Pawła Królikowskiego. Para wzięła ślub w 1988 roku i doczekała się pięciorga dzieci. Królikowscy tworzyli szczęśliwe małżeństwo przez ponad 30 lat. W 2020 roku mąż Małgorzaty zmarł po długiej i ciężkiej chorobie. Cała rodzina Królikowskich ma artystyczne zapędy. Małgosia i Paweł wystąpili nawet wspólnie w krótkometrażowym filmie swojego najstarszego syna, Antka pod tytułem Noc życia. Muzykę do tego filmu stworzył ich młodszy syn, Jan.

Wybrana filmografia

  • 1987: Zero życia – pielęgniarka Krystyna, koleżanka Anki
  • 1987: Rajski ptak – Kryśka, przyjaciółka Anki
  • 1991: Rozmowy kontrolowane – Beata Molibdenowa
  • 1991: In flagranti jako studentka doktora Nowaka
  • 1993: Czterdziestolatek. 20 lat później – Greta
  • 1994: Miasto prywatne – matka chłopca z pistoletem na odpuście
  • 1995: Sukces – Danka Stokowska, koleżanka Tekli
  • 1995: Bébé coup de foudre – kasjerka
  • 1996: Wirus – żona Michała, kochanka Stefana
  • 1997: Polowanie – kobieta w ZOO
  • od 1997: Klan – Grażyna Lubicz
  • 2008: Kryminalni – Halina Makowiec, matka Kuby
  • 2015: Na dobre i na złe –Sylwia Poreda
  • 2016: Kaprys losu –Makowska, uczestniczka terapii
  • 2018: Ucho Prezesa – Danka, prezenterka Wiadomości
  • 2019: 39 i pół tygodnia – dyrektorka szkoły

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

46 − = 45

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z www.pl.wikipedia.org. Jest na licencji Cretive Commons. Autorem jest Paweł Matyka.