739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Rafał Zawierucha życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Rafała Zawieruchy

    Rafał Zawierucha jest polskim aktorem filmowym, telewizyjnym i teatralnym. Urodził się 12 października 1986 roku w Krakowie.

  2. Wykształcenie

    Dzieciństwo i większość swojej młodości spędził w Kielcach. Po maturze przeniósł się do Warszawy, gdzie w 2012 roku ukończył studia aktorskie na Akademii Teatralnej.

  3. Kariera

    Początkowo występował w warszawskich teatrach – Capitolu, Teatrze Współczesnym i Och-Teatrze. Grał również w Teatrze Telewizji. Jako osobowość telewizyjna Zawierucha dał się poznać widzom, prowadząc program Polska filmowa w Canal+ Discovery.

    Aktor zaczynał od małych ról w polskich serialach, między innymi w Na dobre i na złe, Pierwszej miłości, Czasie honoru czy Ojcu Mateuszu. Obecnie ma na swoim koncie imponującą liczbę występów w produkcjach telewizyjnych.

    Na dużym ekranie po raz pierwszy pojawił się w 2011 roku w filmach Pokaż kotku, co masz w środku i Wojna żeńsko-męska. W 2012 roku został nominowany do nagrody Złotej Kaczki za rolę w filmie Księstwo w reżyserii Andrzeja Barańskiego. Zawierucha przez długi czas grał drobne role w polskich produkcjach (kelnerów, kamerzystów, żołnierzy, sprzedawców). Szerszej publiczności dał się poznać w produkcji Bogowie Łukasza Palkowskiego, gdzie zagrał genialnego kardiochirurga, Romualda Cichonia i pokazał swój talent dramatyczny.

    Prawdziwym sukcesem i ogromną szansą dla młodego aktora okazał się występ w najnowszym filmie Quentina Tarantino Pewnego razu... w Hollywood. Zawierucha jest pierwszym polskim aktorem, któremu się to udało. Miał możliwość wcielenia się w rolę Romana Polańskiego i wystąpienia u boku takich gwiazd jak Brad Pitt czy Leonardo DiCaprio. Mimo że na ekranie pojawia się tylko przez chwilę, sam fakt wystąpienia u jednego z najwybitniejszych reżyserów w historii kina jest ogromnym osiągnięciem i z pewnością otworzy Rafałowi drogę do kolejnych propozycji filmowych i obiecującej kariery.

    Dorobek filmowy Rafała Zawieruchy systematycznie się powiększa, a on sam jest obecnie jednym z najpopularniejszych polskich aktorów.

  4. Rodzina

    Rafał Zawierucha rzadko mówi o swoim życiu osobistym. Niedawno wyszedł na jaw fakt, że rodzice aktora od osiemnastu lat prowadzą w Kielcach rodzinny dom dziecka, w związku z czym aktor ma aż 23 rodzeństwa (w tym trójkę biologicznego).

  5. Wybrana filmografia

    • 2011: Księstwo –Zbyszek Pasternak
    • 2014: Bogowie – Romuald Cichoń
    • 2014: Jack Strong – czołgista
    • 2016: Powidoki – młody sprzedawca
    • 2016: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach – współlokator
    • 2017: Cudzoziemcy w Powstaniu Warszawskim – strzelec Wacek
    • 2019: Pewnego razu... w Hollywood jako Roman Polański

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

15 − 13 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Autorem zdjęcia jest Sławek. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC 2.0.