737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Paweł Królikowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto był według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Pawła Królikowskiego

    Paweł Królikowski był polskim aktorem teatralnym, filmowym i serialowym. Urodził się 1 kwietnia 1961 roku w Zduńskiej Woli, a zmarł 27 lutego 2020 roku w Warszawie.

  2. Wykształcenie

    Ukończył studia na Wydziale Aktorskim filii krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu.

  3. Kariera

    W 1984 roku zadebiutował rolą chuligana w młodzieżowym filmie Dzień kolibra, za którą trzymał wyróżnienie na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym dla Dzieci w Chicago. W 1987 roku aktor związał się z łódzkim Teatrem Studyjnym im. Juliana Tuwima, gdzie zaliczył swój sceniczny debiut rolą Konduktora w Przygodach Alicji w Krainie Czarów. W 1990 roku przeprowadził się z żoną do Wrocławia, gdzie reżyser Jan Jakub Kolski zaproponował mu zrobienie własnego programu w Oddziale Regionalnym Telewizji Wrocław TVP3. Tak powstało Truskawkowe studio, którego Królikowski był pomysłodawcą, scenarzystą i reżyserem. Sam program był jednym z najpopularniejszych programów dla dzieci i młodzieży tego okresu. Niedługo potem ta sama stacja telewizyjna wyemitowała jego autorski cykl dokumentalny pt. To twoja droga. Aktor pojawiał się w tym okresie także w takich produkcjach telewizyjnych i filmowych jak Niezwykła podróż Baltazara Kobera, Cudowne miejsce, Wyrok na Franciszka Kłosa, Blok.pl, Samo Życie, Kasia i Tomek, Ciało oraz Defekt. W kolejnych latach widzowie mogli zobaczyć Królikowskiego w takich produkcjach i seriach jak Pitbull, Kryminalni, Szpilki na Giewoncie, Ojciec Mateusz, Hotel 52, To nie koniec świata, Przyjaciółki, Pitbull. Nowe porządki, Belfer oraz Druga szansa. Największą popularność przyniosła mu jednak rola w serialu Ranczo, gdzie wcielał się w postać Kusego. W 2018 został wybrany na prezesa Związku Artystów Scen Polskich, jednak w 2020 roku złożył rezygnację z tej funkcji. W latach 2014–2019 zasiadał w jury programu rozrywkowegoTwoja twarz brzmi znajomo.

  4. Rodzina i życie prywatne

    Jego młodszy brat Rafał jest także aktorem. Gdy Paweł miał 21 lat poznał swoją przyszłą żonę aktorkę Małgorzatę Ostrowską. Para wzięła ślub w 1988 roku. Mieli wspólnie piątkę dzieci; trzech synów: Antoniego, Jana i Ksawerego oraz dwie córki: Julię i Marcelinę.

  5. Śmierć

    W 2015 roku przeszedł zabieg usunięcia tętniaka mózgu. Aktor zmarł 27 lutego 2020 w Warszawie w 58 lat. Został pochowany na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie. Pośmiertnie został odznaczony przez prezydenta Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi dla kultury polskiej.

  6. Wybrana filmografia

    • 1983: Dzień kolibra – chuligan
    • 1987: Pantarej – Rysiek Sędzimirski „Pantarej”
    • 1987: Opowieść Harleya – muzyk
    • 1987: Ludożerca – Helmut
    • 1988: Niezwykła podróż Baltazara Kobera – kleryk
    • 1989: Powrót wabiszczura – „turysta”
    • 1990: Zakład – Tomek Koziel
    • 1990: Kramarz – młody kramarz
    • 1993: Magneto – Edzik
    • 1994: Cudowne miejsce – milicjant Jancio
    • 2000: Wyrok na Franciszka Kłosa – ksiądz
    • 2001: Blok.pl – Arkadiusz Kowalski
    • 2003: Lichter – Czesław
    • 2003: Ciało – mężczyzna z Sopotu
    • 2004: Trzeci – policjant
    • 2004: Teraz ja – Mirek
    • 2004: Długi weekend – kierowca „Randki w ciemno”
    • 2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami – kolega Adasia z „Jutrzenki” w młodości
    • 2006: [email protected]ść w sieci – barman
    • 2007: Ranczo Wilkowyje – Kusy
    • 2007: Dlaczego nie! – ojciec Małgosi
    • 2009: Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz – Janek, pracownik warsztatu Piotra
    • 2009: Hel – Piotr
    • 2010: Trzy minuty. 21:37– ojciec chłopaka
    • 2010: Cisza – Robert
    • 2012: Bez wstydu – poseł
    • 2013: Mazurek – Stefan, były mąż Urszuli
    • 2013: Gabriel – Raszyński
    • 2015: Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy – Zagaj, członek bandu
    • 2016: Pitbull. Nowe porządki – Igor Rosłoń, szef agencji detektywistycznej „Niebiescy”
    • 2019: Sługi wojny – pułkownik Zbigniew Dolecki
    • 2019: My Name is Sara – Iwan

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 2 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem zdjęcia jest Fryta 73.