596 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Lily Collins życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Lily Collins

    Lily Collins jest amerykańską i angielską aktorką filmową i telewizyjną. Urodziła się 18 marca 1989 roku w Guildford.

  2. Rodzina

    Ojcem Lily jest znany angielski muzyk i piosenkarz, Phil Collins, a matką Amerykanka, przewodnicząca Beverly Hills’Women’s Club, Jill Tavelman. Lily ma czwórkę przyrodniego rodzeństwa (z pierwszego i trzeciego małżeństwa ojca). Jej przyrodnia siostra, Joely Collins również jest aktorką, a brat, Simon Collins, muzykiem. Pierwsze lata swojego życia Lily spędziła z rodzicami w Wielkiej Brytanii, natomiast po ich rozwodzie w 1996 roku przeniosła się z matką do Los Angeles.

  3. Wykształcenie

    Ukończyła Harvard-Westlake School oraz dziennikarstwo na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Jako nastolatka redagowała kolumnę dla czasopisma „Elle Girl”.

  4. Kariera

    Chociaż aktorka miała wtedy zaledwie 3 lata, jej ekranowym debiutem był występ w serialu Growing Pains w 1992 roku.

    W 2008 roku zadebiutowała aktorsko w serialu 80210, a już rok później otrzymała szansę zagrania u boku Sandry Bullock w pełnometrażowym filmie Wielki Mike. The Blind Side. W kolejnych latach grała role drugoplanowe w kilku filmach, a przełomowym momentem w karierze początkującej aktorki okazał się występ w filmie Królewna Śnieżka w 2012 roku. Zagrała tam tytułową rolę, a towarzyszyły jej takie gwiazdy jak Julia Roberts czy Armie Hammer. Rola ta sprawiła, że krytycy dostrzegli jej talent oraz zaczęto postrzegać ją jako wschodzącą gwiazdę Hollywood. Lily zaczęła otrzymywać propozycje ról pierwszoplanowych, między innymi w filmach Dary Anioła: Miasto kości, Love, Rosie czy Zasady nie obowiązują. Prawdziwy talent dramatyczny pokazała natomiast w filmie Aż do kości, w którym zagrała dziewczynę chorą na anoreksję. Rok 2019 był dla młodej aktorki bardzo udany, zagrała bowiem w dwóch kinowych produkcjach – Podłym, okrutnym, złym oraz Tolkienie.

    Dorobek aktorski Lily systematycznie się powiększa, a sama aktorka z każdym kolejnym filmem pokazuje, że zachwyty krytyków filmowych nie są bezpodstawne.

  5. Życie prywatne

    Lily Collins nie jest aktorką, która chętnie dzieli się z mediami informacjami na temat swojego życia osobistego. W 2017 roku wydała jednak swoją autobiografię, w której między innymi opisuje swoją walkę z bulimią i anoreksją, a także opowiada o relacjach ze swoim znanym ojcem.

  6. Wybrana filmografia

    • 2009: Wielki Mike. The Blind Side – Collins Tuohy
    • 2011: Porwanie – Karen
    • 2012: Stuck in love – Sam Borgens
    • 2012: Królewna Śnieżka – Śnieżka
    • 2013: Dary Anioła: Miasto kości – Clary Fray
    • 2014: Love, Rosie – Rosie Dunne
    • 2017: Aż do kości – Ellen
    • 2017: Okja – Red
    • 2019: Podły, okrutny, zły – Elizabeth Kendall
    • 2019: Tolkien – Edith Bratt

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

73 − = 71

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Autorem zdjęcia jest Montclair Film. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC 2.0.