899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Rafał Królikowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Rafała Królikowskiego

Rafał Królikowski jest polskim aktorem serialowym, filmowym i teatralnym. Urodził się 27 grudnia 1966 roku w Zduńskiej Woli.

Wykształcenie

Jest absolwentem Studium-Kulturalno-Oświatowego, a w 1992 roku ukończył warszawską Państwową Wyższą Szkołę Teatralną.

Kariera

Królikowski zadebiutował w 1992 roku rolą podchorążego Marcina w filmie Andrzeja Wajdy pt. Pierścionek z orłem w koronie. Kolejne lata przyniosły mu wiele ról zarówno filmowych, jak i teatralnych, za które był wielokrotnie nagradzany. Od 1992 roku związany był z warszawskim Teatrem Powszechnym im. Zygmunta Hübnera. Współpracował również z wieloma stołecznymi scenami: Teatrem Polskim, Sceną Prezentację, Teatrem Polonia, Teatrem Muzycznym Roma. Obecnie można go oglądać na deskach Teatru Imka i Teatru 6. Piętro. Przełomem w jego karierze był występ w komedii Pół serio, w której zagrał aż siedem ról, za które zdobył nagrodę za najlepszą rolę komediową na 25. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych. Wystąpił, między innymi, w takich filmach jak: Lejdis, Trzeci, Ciało, Wiedźmin, Superprodukcja. Regularnie pojawia się także w polskich serialach. Do tej pory można było go zobaczyć, między innymi, w serialach: Tango z aniołem, Egzamin z życia, Niania, M jak miłość, Druga szansa.

Życie prywatne

Od 1995 jest mężem Doroty Mirskiej, dziennikarki, którą poznał, kiedy przeprowadzała z nim wywiad na temat sztuki uwodzenia. Para ma wspólnie dwóch synów: Piotra i Michała. Rafał jest młodszym bratem aktora, Pawła Królikowskiego, który zmarł w 2020 roku z powodu choroby neurologicznej.

Wybrana filmografia

  • 1992: Pierścionek z orłem w koronie – Marcin/Andrzej
  • 1993: 20 lat później – Wolf Hauser
  • 1993: Pożegnanie z Marią – Skrzypek
  • 1994: Legenda Tatr – Andrzej
  • 1995: Dzieje mistrza Twardowskiego – Diabeł Balan
  • 1997: Przystań – Jan
  • 1998: Syzyfowe prace – szlachcic Albert, przyjaciel Płoniewiczów
  • 1999: Miodowe lata – Prezes
  • 1999: Palce lizać – Rysio Wiatr
  • 2000: Syzyfowe prace – szlachcic Albert, przyjaciel Płoniewiczów
  • 2001: Przeprowadzki – rotmistrz Franciszek Flatau
  • 2001: Garderoba damska – Wiesiek
  • 2001: Wiedźmin – Niedamir
  • 2001-2002: M jak miłość – Konrad Badecki
  • 2003: Superprodukcja – Yanek Drzazga
  • 2002: Zemsta –Wacław
  • 2003: Ciało – Wolter
  • 2004: Trzeci – facet z Toyoty
  • 2004: Talki z resztą – Kazik
  • 2004: Nigdy w życiu! – redaktor naczelny
  • 2007: Ryś – Garnitur
  • 2008: Lejdis – Tomek, mąż Moni
  • 2008: Teraz albo nigdy! – Michał
  • 2008: Kochaj i tańcz – redaktor
  • 2011: Usta usta – wydawca Marek, kochanek Agnieszki
  • 2012: Być jak Kazimierz Deyna – dyrektor wydawnictwa
  • 2013: Komisarz Alex – profesor Marek Antoniewicz
  • 2014: Czas honoru. Powstanie – Ernst von Hackel
  • 2014: O mnie się nie martw – Artur Ostrowski
  • 2015: Ojciec Mateusz – profesor Bartosz Feldrecht
  • 2016: Druga szansa – Jakub Zeit
  • 2017: Marszałek – Bolesław Wieniawa-Długoszowski
  • 2019: Kurier – generał Stanisław Tatar

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 78 = 85

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Andrzej Piasecki.