668 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Rafał Królikowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Rafała Królikowskiego

    Rafał Królikowski jest polskim aktorem serialowym, filmowym i teatralnym. Urodził się 27 grudnia 1966 roku w Zduńskiej Woli.

  2. Wykształcenie

    Jest absolwentem Studium-Kulturalno-Oświatowego, a w 1992 roku ukończył warszawską Państwową Wyższą Szkołę Teatralną.

  3. Kariera

    Królikowski zadebiutował w 1992 roku rolą podchorążego Marcina w filmie Andrzeja Wajdy pt. Pierścionek z orłem w koronie. Kolejne lata przyniosły mu wiele ról zarówno filmowych, jak i teatralnych, za które był wielokrotnie nagradzany. Od 1992 roku związany był z warszawskim Teatrem Powszechnym im. Zygmunta Hübnera. Współpracował również z wieloma stołecznymi scenami: Teatrem Polskim, Sceną Prezentację, Teatrem Polonia, Teatrem Muzycznym Roma. Obecnie można go oglądać na deskach Teatru Imka i Teatru 6. Piętro. Przełomem w jego karierze był występ w komedii Pół serio, w której zagrał aż siedem ról, za które zdobył nagrodę za najlepszą rolę komediową na 25. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych. Wystąpił, między innymi, w takich filmach jak: Lejdis, Trzeci, Ciało, Wiedźmin, Superprodukcja. Regularnie pojawia się także w polskich serialach. Do tej pory można było go zobaczyć, między innymi, w serialach: Tango z aniołem, Egzamin z życia, Niania, M jak miłość, Druga szansa.

  4. Życie prywatne

    Od 1995 jest mężem Doroty Mirskiej, dziennikarki, którą poznał, kiedy przeprowadzała z nim wywiad na temat sztuki uwodzenia. Para ma wspólnie dwóch synów: Piotra i Michała. Rafał jest młodszym bratem aktora, Pawła Królikowskiego, który zmarł w 2020 roku z powodu choroby neurologicznej.

  5. Wybrana filmografia

    • 1992: Pierścionek z orłem w koronie – Marcin/Andrzej
    • 1993: 20 lat później – Wolf Hauser
    • 1993: Pożegnanie z Marią – Skrzypek
    • 1994: Legenda Tatr – Andrzej
    • 1995: Dzieje mistrza Twardowskiego – Diabeł Balan
    • 1997: Przystań – Jan
    • 1998: Syzyfowe prace – szlachcic Albert, przyjaciel Płoniewiczów
    • 1999: Miodowe lata – Prezes
    • 1999: Palce lizać – Rysio Wiatr
    • 2000: Syzyfowe prace – szlachcic Albert, przyjaciel Płoniewiczów
    • 2001: Przeprowadzki – rotmistrz Franciszek Flatau
    • 2001: Garderoba damska – Wiesiek
    • 2001: Wiedźmin – Niedamir
    • 2001-2002: M jak miłość – Konrad Badecki
    • 2003: Superprodukcja – Yanek Drzazga
    • 2002: Zemsta –Wacław
    • 2003: Ciało – Wolter
    • 2004: Trzeci – facet z Toyoty
    • 2004: Talki z resztą – Kazik
    • 2004: Nigdy w życiu! – redaktor naczelny
    • 2007: Ryś – Garnitur
    • 2008: Lejdis – Tomek, mąż Moni
    • 2008: Teraz albo nigdy! – Michał
    • 2008: Kochaj i tańcz – redaktor
    • 2011: Usta usta – wydawca Marek, kochanek Agnieszki
    • 2012: Być jak Kazimierz Deyna – dyrektor wydawnictwa
    • 2013: Komisarz Alex – profesor Marek Antoniewicz
    • 2014: Czas honoru. Powstanie – Ernst von Hackel
    • 2014: O mnie się nie martw – Artur Ostrowski
    • 2015: Ojciec Mateusz – profesor Bartosz Feldrecht
    • 2016: Druga szansa – Jakub Zeit
    • 2017: Marszałek – Bolesław Wieniawa-Długoszowski
    • 2019: Kurier – generał Stanisław Tatar

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 6 = 13

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Andrzej Piasecki.