1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Wiktor Zborowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Wiktora Zborowskiego

Wiktor Zborowski jest polskim aktorem. Urodził się 10 stycznia 1951 roku w Warszawie.

Wykształcenie

W 1973 roku ukończył studia na warszawskiej Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej.

Kariera

Na ekranie zadebiutował w jednym z odcinków serialu Czterdziestolatek. Pierwszą znaczącą rolę filmową otrzymał w 1985 roku w komedii C.K. Dezerterzy. Jego talent komediowy szybko został dostrzeżony i od tego momentu zaczął się pojawiać w licznych produkcjach tego gatunku. Zagrał w Koglu moglu i Galimatiasie, czyli Koglu moglu 2 oraz Goodbye Rockefeller. W 1997 roku wystąpił w filmie Darmozjad polski, a dwa lata później w O dwóch takich co nic nie ukradli tego samego reżysera.

Zborowski nie występował jednak wyłącznie w komediach - w swojej karierze ma również role dramatyczne - w 1985 roku zagrał w Siekierezadzie, a później w politycznej Kuchni polskiej.

W 1999 roku wcielił się w postać Longinusa Podbipięty w Ogniem i mieczem w reżyserii Jerzego Hoffmana. To właśnie ta rola jest jedną z najbardziej pamiętnych kreacji tego aktora. Kolejny raz współpracował z Hoffmanem w 2003 roku przy produkcji Stara baśń: Kiedy słońce było bogiem na podstawie powieści Józefa Ignacego Kraszewskiego.

W 2010 roku wcielił się w postać profesora matematyki w wojennym obrazie Janusza Majewskiego Mała matura 1947. Pięć lat później wystąpił w muzycznej komedii zatytułowanej Excentrycy czyli po słonecznej stronie ulicy. Rok później zagrał w polsko-łotewsko-estońskiej koprodukcji Świt, gdzie mówił w języku estońskim. W 2017 roku można go było zobaczyć w dwóch ważnych produkcjach: Pokocie w reżyserii Agnieszki Holland i w biograficznym filmie Jana Hryniaka Kantor. Nigdy już tu nie powrócę. Dwa lata później wystąpił aż w czterech filmach: Pan T., Mowa ptaków, Miszmasz, czyli kogel-mogel 3 i Czarny mercedes.

Seriale i teatr

Zborowski w swojej karierze występował też na srebrnym ekranie - gościnnie można było go obejrzeć w wielu serialach, takich jak: Klan, 13. posterunek, Kryminalni czy Przeprowadzki.

Aktor oprócz pracy przed kamerami działał także na deskach scenicznych. Podczas swojej kariery współpracował z warszawskimi teatrami: Narodowym, Ateneum, Kwadrat oraz Roma.

Życie prywatne

W 1969 roku, podczas studiów, Wiktor poznał Marię Winiarską, z którą ożenił się kilka lat później. Aktorzy od lat uchodzą za jedno z bardziej zgranych małżeństw w show biznesie. Para ma dwie córki - Zofię i Hannę. Pierwsza jest polskim konsulem honorowym w Brazylii, a druga została aktorką.

Wybrana filmografia

  • 1984: Miłość z listy przebojów – Celnik
  • 1984: Kobieta w kapeluszu – Aktor grający sędziego w „Balu manekinów”
  • 1985: Siekierezada – Młody Batiuk
  • 1985: C.K. Dezerterzy – Moryc Haber
  • 1987: Misja specjalna – Zdzisio mechanik
  • 1988: Kogel-mogel – Naczelnik
  • 1997: Darmozjad polski – Sekretarz
  • 1998: Złoto dezerterów – Moryc Haber
  • 1999: Ogniem i mieczem – Longinus Podbipięta
  • 2003: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem – Wiking Tłumacz
  • 2004: Cudownie ocalony – Stasiek
  • 2010: Milion dolarów – Kierowca dyrektora banku
  • 2011: Och, Karol 2 – Ojciec Marysi
  • 2015: Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy – Milicjant Stypa
  • 2017: Pokot – Matoga
  • 2019: Pan T. – Przewodniczący KMD
  • 2019: Mowa ptaków – Ojciec historyka
  • 2019: Miszmasz, czyli kogel-mogel 3 – Starosta Maciejak
  • 2019: Czarny mercedes – Major, dowódca „Sępa”

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

68 − 65 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Andrzej Piasecki, Foksal Web Studio