1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Norman Reedus życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Normana Reedusa

Norman Reedus jest amerykańskim aktorem. Urodził się 6 stycznia 1969 roku w Hollywood.

Kariera

Przed rozpoczęciem kariery w branży filmowej Norman pracował w sklepie Harleya Davidsona w Wenecji. Oprócz tego zajmował się też fotografią i tworzeniem grafik. Na dużym ekranie zadebiutował w 1997 roku w dwóch filmach – thrillerze sci-fi Mutant w reżyserii Guillermo del Toro oraz czarnej komedii zatytułowanej Sześć dróg do niedzieli. W 1999 roku wystąpił w melodramacie Pływanie, za rolę w którym otrzymał nagrodę specjalną jury na VII New England Film &Video Festival w Massachusetts.

W kolejnych latach grywał głównie małe i epizodyczne role. Przełomem w jego karierze był występ w dramacie kryminalnym Święci z Bostonu z Willemem Dafoe, a następnie w Ośmiu milimetrach z Nicolasem Cagem u boku. Kolejnymi ważnymi produkcjami, w których Norman wziął udział, były Plotka oraz Blade: Wieczny łowca II z Wesleyem Snipesem w roli głównej. Inne znane filmy z jego udziałem to: Pandorum, Psy mafii oraz komedia W nowym zwierciadle: Wakacje.

W 2003 roku zagrał w thrillerze Farciarz, a dwa lata później w dramacie biograficznym Osławiona Bettie Page. W tym czasie pojawił się też na małym ekranie, występując w epizodycznej roli w serialu Czarodziejki.

W 2009 roku premierę miała kontynuacja filmu Święci z Bostonu - Święci z Bostonu II: Dzień wszystkich świętych, w której Reedus ponownie wcielił się w postać jednego z braci toczących prywatną wojnę z gangsterami.

Największy przełom w dotychczasowej karierze aktora nastąpił rok później, kiedy to dołączył do obsady serialu The Walkin Dead. Rola Daryla Dixona przyniosła mu światową rozpoznawalność i rozgłos. Za wykreowanie tej postaci Norman trzykrotnie nominowany był do nagrody Saturna, a także do nagrody People’s Choice. Angaż do tego serialu przyniósł mu również niemałą fortunę - w 2018 roku jego nazwisko było na pierwszym miejscu listy płac wśród aktorów tej produkcji.

Życie prywatne

Aktor ma syna ze związku z modelką Heleną Christensen, z którą spotykał się w latach 1998–2003. W kolejnych latach był w związkach z Laurie Holden, Rose McGowan, modelką Jarah Mariano, Glenn Lovrich, Cecilią Singley i Emily Kinney. Od 2015 roku jego partnerką jest aktorka Diane Kruger, z którą ma dziecko.

Reedus w 2005 roku uległ wypadkowi samochodowemu, w wyniku którego musiał przejść niezbędną operację - lekarze musieli chirurgicznie założyć mu tytanową płytkę w oczodół i cztery śruby do nosa.

Wybrana filmografia

  • 1998: Davis jest martwy – Larry
  • 1999: Święci z Bostonu – Murphy MacManus
  • 2000: Instynktowna decyzja – Jonathan Casey
  • 2000: Piasek – Jack
  • 2002: Blade: Wieczny łowca II – Scud (Josh)
  • 2002: Gang braci – Marco
  • 2003: Farciarz – Archie
  • 2003: Krwawa jazda – zdrowiejący mężczyzna
  • 2003: Nikt nie musi wiedzieć – Kurt
  • 2006: 13 grobów – Norman
  • 2006: Jak zbrodnia – Vincent Harris
  • 2009: Pandorum – Shepard
  • 2009: Święci z Bostonu 2: Dzień Wszystkich Świętych – Murphy MacManus
  • 2010: The Walking Dead – Daryl Dixon
  • 2016: Triple 9 – Russel Welch

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 1 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore