1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kevin Spacey życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Kevina Spacey'a

Kevin Spacey jest amerykańskim aktorem. Urodził się 26 lipca 1959 roku w South Orange.

Kariera

Aktorstwem zainteresował się podczas nauki w liceum. Przed rozpoczęciem kariery teatralnej występował jako komik prezentujący programy stand-upowe. Na scenie zadebiutował natomiast w roku 1981 i szybko zyskał sławę na Brodwayu.

Na kinowym ekranie zadebiutował w komediodramacie Zgaga z Jackiem Nicholsonem i Meryl Streep w obsadzie. Później zaczął pojawiać się w serialach telewizyjnych. Następnie zaczął grywać w kolejnych hollywoodzkich produkcjach, takich jak Pogrzeb wikinga, Pracująca dziewczyna czy Tato. Przełomowy dla jego kariery okazał się rok 1992, kiedy to otrzymał szansę zagrania głównej roli w filmie Glengarry Glen Ross. Trzy lata później wystąpił w thrillerze Siedem w reżyserii Davida Finchera. Stworzył tam postać mordercy, który zabija według siedmiu grzechów głównych. Rola ta została bardzo pozytywnie odebrana przez krytyków i widzów. Jeszcze w tym samym roku aktor zagrał w Podejrzanych, a rola w tej produkcji przyniosła mu Oscara za rolę drugoplanową.

Drugą statuetkę otrzymał za kreację stworzoną w dramacie American Beauty w 2000 roku. Rola ta uznawana jest za jedną z najlepszych w karierze Spacey'a, Magazyn „Empire” uznał go w tym czasie za najlepszego aktora dekady. W kolejnych latach Kevin grał w wielu znanych i nagradzanych produkcjach, takich jak: K-PAX, Podaj dalej, Wielkie życie, Kroniki portowe czy Życie za życie.

W 2006 roku zagrał w filmie Superman: Powrót, wcielając się w rolę Lexa Luthora. Dwa lata później za udział w produkcji Decydujący głos został nominowany do Złotego Globu. W 2009 roku zagrał w filmie Człowiek, który gapił się na kozy, a rok później w W krainie pieniądza. W 2011 roku zagrał w komedii Szefowie wrogowie z Jennifer Aniston u boku.

W 2013 roku dołączył do serialu Netfliksa zatytułowanego House of Cards, gdzie wcielał się w główną rolę bezwzględnego i charyzmatycznego Franka Underwooda. Produkcja odniosła wielki sukces, a odgrywana rola przyniosła Spacey'emu nagrodę Złotego Globa w 2015 roku.

W 2017 roku, u szczytu swojej kariery, Kevin Spacey musiał zawiesić swoją działalność aktorską i medialną w wyniku skandalu, którego był bohaterem. W 2021 roku, po czteroletniej przerwie, aktor zagrał w filmie Mężczyzna, który rysował Boga. Gwiazdor ma zagrać detektywa badającego sprawę niesłusznie oskarżonego o pedofilię mężczyzny.

Skandal

W roku 2017 gwiazdor został oskarżony o molestowanie swoich kolegów na planie serialu House of Cards. W wyniku oskarżeń i skandalu, jakie wywołały, Netflix zrezygnował ze współpracy z aktorem i zapowiedział zakończenie całej serii. Spacey zmuszony był wycofać się z życia artystycznego i medialnego.

Życie prywatne

Spacey nigdy nie obnosił się zbytnio swoim życiem prywatnym. Wszystkie jego związki dalekie były od nazywania ich medialnymi. Wiadomo jednak, że w przeszłości spotykał się z Jennifer Jason Leigh, Aprill Winchell, Diane Dreyer oraz Ashleigh Banfield.

Wybrana filmografia

  • 1988: Pracująca dziewczyna – Bob Speck
  • 1995: Siedem – John Doe
  • 1997: Tajemnice Los Angeles – Jack Vincennes
  • 1999: American Beauty – Lester Burnham
  • 2000: Podaj dalej – Eugene Simonet
  • 2001: Kroniki portowe – Quoyle
  • 2001: K-PAX – prot/Robert Porter
  • 2003: Życie za życie – dr David Gale
  • 2006: Superman: Powrót – Lex Luthor
  • 2008: 21 – profesor Micky Rosa
  • 2008: Decydujący głos – Ron Klain
  • 2010: W krainie pieniądza – Jack Abramoff
  • 2011: Szefowie wrogowie – Dave Harken
  • 2013: House of Cards – Frank Underwod[MD1] 
  • 2016: Jak zostać kotem? – Tom Brand
  • 2017: Baby Driver –Doc

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

74 − 67 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Maryland GovPics, Governor Tours the House of Cards Set