737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Zofia Zborowska-Wrona życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie ciekawszym celebrytą?

  1. Życiorys i biografia Zofii Zborowskiej-Wrony

    Zofia Zborowska-Wrona jest polską celebrytką i aktorką. Urodziła się 17 maja 1987 roku w Warszawie.

  2. Rodzina

    Jest córką pary aktorskiej: Wiktora Zborowskiego oraz Marii Winiarskiej. Ma siostrę Hannę.

  3. Wykształcenie

    W 2010 roku ukończyła Akademię Teatralną im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Ponadto studiowała w Instytucie Lee Strasberga w Los Angeles.

  4. Kariera aktorska

    Jej przygoda z show biznesem i środowiskiem aktorskim rozpoczęła się już w dzieciństwie za sprawą znanych rodziców. Celebrytka odziedziczyła aktorskie zdolności po rodzicach. Zadebiutowała w 1993 roku w serialu Mordziaki, a kilka lat później wystąpiła u boku swojego ojca, grając epizodyczną rolę w Złocie dezerterów. W 2009 roku zaczęła wcielać się w postać Beaty Dębieńczuk w serialu Przystań. Tego samego roku zagrała w komedii romantycznej Miłość na wybiegu, a następnie wystąpiła w takich produkcjach jak: Kanadyjskie sukienki, Sierpniowe niebo. 63 dni chwały, Słaba płeć? i Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy. Szerszej publiczności znana z występów w serialach telewizyjnych: Barwach szczęścia, Ojcu Mateuszu, Na dobre i na złe czy Drugiej szansie. Od 2009 roku jest aktorką dubbingową, szczególnie w grach komputerowych. Użyczyła swojego głosu w takich produkcjach jak: League of Legends, Star Craft: Wings of Liberty, Hitman: rozgrzeszenie, Wiedźmin 3: Dziki Gon. Jej głos można było także usłyszeć między innymi w filmach animowanych Ralph Demolka, Piorun i magiczny dom i Wakacje Mikołajka. Obecnie występuje w Teatrze Capitol.

  5. Osobowość medialna

    W 2015 roku wzięła udział w programie Twoja twarz brzmi znajomo, gdzie w każdym odcinku wcielała się w postaci znanych muzyków. Ostatecznie zajęła drugie miejsce w show. Udział w programie przyniósł jej rozpoznawalność wśród szerszej publiczności i sympatię widzów. Za wygraną jednego z odcinków otrzymała czek na 10 tys. zł, który przeznaczyła na rzecz fundacji Krok Po Kroku wspierającej osoby niepełnosprawne intelektualnie oraz ich rodziny. Gwiazda słynie z tego, że otwarcie mówi o swoich poglądach i opiniach, przez niektórych uważanych za kontrowersyjne. Zasłynęła wypowiedziami dotyczącymi skutków ubocznych i szkodliwości farmakologicznej antykoncepcji, a dokładnie tabletek. W programie Dzień Dobry TVN przekonywała o słuszności swoich poglądów i zadeklarowała, że odkąd poznała naturalne metody antykoncepcji postanowiła już więcej nie sięgać po środki na receptę. Celebrytka popiera akcję adopcji zwierzaków, promując schroniska i ideę Nie kupuj, adoptuj! Sama zaadoptowała suczkę Wiesię, która często towarzyszy jej w występach publicznych. Zofia chętnie udziela wywiadów, występuje w programach telewizyjnych, a także pojawia się na imprezach branżowych i ściankach.

  6. Życie prywatne i związki

    Przez kilka lat była związana z Mariuszem Łukomskim, właścicielem firmy odzieżowej Palto. W 2018 roku para się rozstała, a jeszcze w tym samym roku media zaczęły spekulować o romansie Zborowskiej z siatkarzem Andrzejem Wroną. Na portalach plotkarskich szybko pojawiły się zdjęcia sugerujące, że Zofia Zborowska i siatkarz Andrzej Wrona mogą być parą. Plotki okazały się prawdę i zakochani pobrali się w sierpniu 2019 roku. Małżeństwo chętnie pojawia się razem publicznie, mówi o sobie w wywiadach i dzieli się swoim szczęściem z fanami na portalach społecznościowych.

  7. Wybrana filmografia

    • 1994–1995: Mordziaki – Zosia Piotrowska
    • 1998: Złoto dezerterów – Sara, córeczka Habera
    • 2004: Lokatorzy – tancerka
    • 2009: Przystań – Beata Dębieńczuk
    • 2009: Miłość na wybiegu
    • 2010: Robert Mitchum nie żyje – sprzedawczyni na stacji benzynowej
    • 2011: Daleko od noszy. Szpital futpolowy – Jessica
    • 2012: Ojciec Mateusz – lekarka
    • 2012: Kanadyjskie sukienki – Teresa Michalska
    • 2013: Sierpniowe niebo. 63 dni chwały – Sarna
    • 2013: Ojciec Mateusz – Żaneta, dziewczyna Strąka
    • 2015: Słaba płeć? – Agata, córka Adama
    • 2015: Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy – Luśka
    • 2016 w filmie: Na noże – Doti, gość na weselu Pameli i Szymona we Wsi Puste Many
    • 2016: Na dobre i na złe – Maria
    • 2016: Druga szansa – Zosia, sekretarka prezesa w telewizji
    • od 2017: Barwy szczęścia – stomatolog Aneta Dylska
    • 2018: Za marzenia – organizatorka konkursu „TopVisage”

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

97 − = 90

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Ja Fryta.