1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Maria Winiarska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Marii Winiarskiej

Maria Winiarska jest polską aktorką. Urodziła się 19 kwietnia 1951 roku w Skierniewicach.

Wykształcenie

W 1973 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie.

Kariera

Przed kamerami zadebiutowała w 1974 roku rolą w serialu Pierwsza lepsza, czyli nauka zbawienna. Życie zawodowe aktorki było nierozerwalnie połączone z siostrą Barbarą, która wybrała identyczną ścieżkę kariery jak Maria. Razem tworzyły duet Siostry Winiarskie i często pojawiały się razem na scenie, grywały w teatrze, filmach oraz serialach. Po urodzeniu chorego dziecka Barbara wycofała się z życia scenicznego. Maria natomiast kontynuowała rozwój swojej kariery, która jednak nigdy nie była spektakularna - aktorka pojawiała się przed kamerami zwykle w rolach drugoplanowych bądź epizodycznych. Jej najbardziej pamiętną rolą była postać Alicji, przyjaciółki Krystyny Lubicz w serialu Klan. Dzięki swemu talentowi szybko zyskała sympatię widzów.

W kolejnych latach pojawiała się w coraz większej liczbie produkcji. Zagrała, między innymi, w kultowej komedii Miś, gdzie wcieliła się w charakterystyczną postać spikerki na lotnisku. Później występowała na deskach teatralnych, a także przyjmowała różne role filmowe czy serialowe. Po śmierci siostry Maria wycofała się z życia zawodowego. Minęło wiele lat nim Winiarska powróciła do grania. W ostatnich latach można ją było oglądać w znanych produkcjach telewizyjnych, takich jak: Przyjaciółki, M jak miłość, Na wspólnej oraz Barwy szczęścia. Na scenie można ją natomiast oglądać w spektaklu Lekcje stepowania wyreżyserowanym przez Krystynę Jandę.

Od 2016 roku aktorka jest bardzo aktywna w świecie social mediów, szczególnie na Instagramie, gdzie zyskała już status influencerki. Dzięki tej działalności Winiarska przeżywa drugą młodość i zyskuje coraz większą liczbę fanów i obserwujących.

Życie prywatne

Podczas studiów, w 1969 roku, poznała Wiktora Zborowskiego. Po trzech latach znajomości zostali parą, a po kolejnych czterech stanęli na ślubnym kobiercu. Obecnie uchodzą za jedno z najbardziej zgodnych i najlepiej dobranych małżeństw w polskim show biznesie. Para ma wspólnie dwie córki: Hannę i Zofię.

Wybrana filmografia

  • 1974: Ile jest życia – dziewczyna rozmawiająca z Jakuszynem
  • 1975: Dyrektorzy – pielęgniarka
  • 1981: Miś – spikerka w Centrum Informacyjnym lotniska na Okęciu
  • 1984: Miłość z listy przebojów – celniczka
  • 1984: 5 dni z życia emeryta – mamka małego Adama
  • 1994–1995: Fitness club – Ula Lipowicz
  • 1997–2015, od 2019: Klan – Alicja Marczyńska
  • 1999: Siedlisko – Wiśniewska
  • 2007: Hela w opałach – żona Władka
  • 2008: Kryminalni – sąsiadka Tulewiczów
  • 2009: 39 i pół – Repelecka
  • 2010: Święty interes – Marysia
  • 2010: Na dobre i na złe – Matuszkowa
  • 2010–2011: Prosto w Serce – Krystyna
  • 2012: Kanadyjskie sukienki, jako Walczykowa, matka Ireneusza
  • 2014, 2018: Przyjaciółki – Halina, matka Anki
  • 2017: M jak miłość – Ola Kaczkowska, właścicielka cukierni
  • 2018: Na wspólnej – Krystyna Budzyńska
  • 2019: Barwy szczęścia – kuracjuszka Wiesława Węgorz

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 46 = 56

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Paweł Matyka