1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tom Hiddleston życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Toma Hiddlestona

Tom Hiddleston jest brytyjskim aktorem. Urodził się 9 lutego 1981 roku w Londynie.

Wykształcenie

Studiował filologię klasyczną na Uniwersytecie w Cambridge. Następnie uczył się w akademii Royal Academy of Dramatic Art, którą ukończył w 2005 roku i otrzymał tytuł magistra sztuki aktorskiej.

Kariera

Podczas studiów wystąpił w spektaklu Tramwaj zwany pożądaniem i został dostrzeżony przez agentkę ze znanej agencji aktorskiej. Niedługo potem otrzymał swój pierwszy angaż do telewizyjnej produkcji zatytułowanej Nicholas Nickleby. Następnie wystąpił w Konspiracji i The Gathering Storm. Przez kilka lat Hiddlestona można było oglądać w filmach i serialach telewizyjnych: Suburban Shootout, Pani Austen żałuje, Cranford. Szerszej publiczności znany jest z detektywistycznego dramatu BBC zatytułowanego Wallander.

Przełom w karierze początkującego aktora nastąpił w 2011 roku, gdy udało mu się wygrać casting do roli Loki'ego w filmie Thor. Produkcja okazała się wielkim sukcesem kasowym i komercyjnym, a Tom został dostrzeżony przez światowych twórców filmowych. Rola przystojnego brata Thora przyniosła mu również rzesze wielbicielek. Angaż do pierwszego filmu z popularnej serii przyniósł mu rozgłos i zapewnił kolejne oferty pracy. W tym samym roku zagrał jeszcze w trzech filmach: wcielił się w postać pisarza F. Scotta Fitzgeralda w filmie O Północy w Paryżu w reżyserii Woody’ego Allena, wystąpił w produkcji Stevena Spielberga War Horse oraz w dramacie Głębokie błękitne morze.

W roku 2012 ponownie zagrał Loki'ego w filmie Avengers. W tej roli wystąpił jeszcze w siedmiu częściach serii. W międzyczasie grywał w wielu bardziej lub mniej znanych produkcjach. W 2013 roku zagrał główną rolę w filmie Tylko kochankowie przeżyją rok później w horrorze Crimson Peak. Wzgórze krwi. Inne filmy z udziałem Hiddlestona to: The Hollow Crown, I Saw the Light. Historia Hanka Williamsa, High-Rise, Nocny recepcjonista i Kong: Wyspa Czaszki.

W 2021 roku planowana jest premiera serialu Loki, który będzie opowiadał o życiu brata Thora. Okazuje się bowiem, że w postaci tej tkwi ogromny potencjał komercyjny - to jeden z najbardziej lubianych czarnych charakterów Marvela, ale i pośród bohaterów z całego tego uniwersum.

Życie prywatne

Tom niechętnie dzieli się informacjami dotyczącymi związków i życia osobistego. Wiadomo jednak o kilku miłościach i romansach aktora. W latach 2008-2011 był w związku z aktorką Susannah Fielding. Spotykał się także z aktorkami Kat Dennings, Jessicą Chastain, Larą Pulver, Elisabeth Olsen oraz z naczelną brytyjskiego Elle, Jane Arthy. Najgłośniejszą relacją miłosną, z jakiej słynie aktor jest ta z piosenkarką Taylor Swift. Po kilku miesiącach spotykania się doszło jednak do rozstania. Obecnie nie wiadomo, jaki jest status matrymonialny gwiazdora, a on sam bardzo chroni przed mediami ten aspekt swojego życia.

Wybrana filmografia

  • 2010: Archipelago – Edward
  • 2011: O północy w Paryżu – F. Scott Fitzgerald
  • 2011: Czas wojny – Captain Nicholls
  • 2011: Thor – Loki
  • 2012: The Avengers – Loki
  • 2012: Głębokie błękitne morze – Freddie Page
  • 2013: Tylko kochankowie przeżyją – Adam
  • 2013: Exhibition – Jamie Macmillan
  • 2013: Thor: Mroczny świat – Loki
  • 2015: Crimson Peak – Sir Thomas Sharpe
  • 2015: High-Rise – Dr. Robert Laing
  • 2015: I Saw The Light. Historia Hanka Williamsa – Williams
  • 2016: Nocny recepcjonista – Jonathan Pine
  • 2017: Kong: Wyspa Czaszki – Captain James Conrad
  • 2017: Thor: Ragnarok – Loki
  • 2018: Avengers: Infinity War – Loki
  • 2019: Avengers: Endgame – Loki
  • 2021: Loki – Loki

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

71 − 70 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore