1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Matthew McConaughey życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Matthew McConaughey

Matthew McConaughey jest amerykańskim aktorem. Urodził się 4 listopada 1969 roku w Uvalde.

Wykształcenie

Przez trzy lata studiował prawo na University of Texas w Austin, ale zmienił wydział z prawniczego na filmowy. W 1993 uzyskał na nim licencjat w dziedzinie radia, telewizji i filmu.

Kariera

Jako aktor zadebiutował w 1993 roku w czarnej komedii Mój chłopak zombie. W tym samym roku w wystąpił w komedii dla młodzieży zatytułowanej Uczniowska balanga w reżyserii Richarda Linklatera. Wcześniej, jeszcze w czasie studiów, występował w różnych reklamach był, między innymi, twarzą piwa. Na przełom, w swojej rozpoczynającej się dopiero karierze nie musiał długo czekać. W 1996 roku zagrał w adaptacji filmowej powieści Johna Grishama zatytułowanej Czas zabijania. W filmie wystąpili również: Sandra Bullock i Samuel L. Jackson. Za rolę Matthew otrzymał MTV Movie Award jako najbardziej obiecujący debiut. Pierwsze sukcesy sprawiły, że aktor przeniósł się do Los Angeles. Niedługo potem zaczął być zasypywany propozycjami filmowymi. W 1997 roku zagrał w dwóch znaczących produkcjach u znanych reżyserów: w dramacie historycznym Amistad Stevena Spielberga i filmie sci-fi Kontakt Roberta Zemeckisa.

Rozgłos i uwielbienie większego grona fanów przyniosła mu rola w komedii romantycznej Powiedz tak, gdzie partnerował Jennifer Lopez. Bardzo szybko stał się jednym z czołowych odtwórców amantów właśnie w tym gatunku filmowym. Inne komedie romantyczne z jego udziałem to: Duchy moich byłych, Jak stracić chłopaka w 10 dni i Miłość na zamówienie. Zaczął występować też w filmach przygodowych, takich jak Nie wszystko złoto, co się świeci, Sahara czy Jaja w tropikach.

Niedługo potem zaczął stawiać na bardziej ambitne role i to własnie one zaczęły przynosić mu najbardziej prestiżowe nagrody i wyróżnienia w przemyśle filmowym. W 2013 roku McConaughey zagrał w produkcji Witaj w klubie, gdzie wcielił się w postać jeźdźca rodeo chorego na AIDS. Rola ta zapewniła mu Oscara i Złoty Glob. Aktor pokazał tym samym, że jego prawdziwym przeznaczeniem są role dramatyczne i to właśnie w nich najlepiej się odnajduje. Pociągnęło to za sobą konsekwencje w postaci angaży do kolejnych wielkich i odnoszących sukcesy produkcji.

W 2014 zagrał jedną z głównych ról w serialu Detektyw, potwierdzając swój wielki talent. W kolejnych latach można go było oglądać w filmach: Magic Mike, Pokusa, Interstellar, Dżentelmeni, Mroczna wieża, Gold i Serenity.

Obecnie McConaughey należy do grona najlepszych aktorów na świecie. Zdobywca Oscara może szczycić się ogromną popularnością i ciągłymi angażami w nowych produkcjach.

Życie prywatne

Jak przystało na prawdziwego hollywoodzkiego amanta, życie miłosne aktora obfitowało w wiele romansów i związków. W przeszłości był związany z Patricią Arquette, Ashley Judd, Sandrą Bullock, Janet Jackson i Penélope Cruz. W 2007 roku poznał brazylijską modelkę Camilą Alves, której oświadczył się cztery lata później. Wzięli ślub w 2012 roku i od tamtej pory są szczęśliwym małżeństwem. Mają wspólnie troje dzieci: dwóch synów - Leviego i Livingstona oraz córkę Vidę. W 2020 roku aktor napisał i wydał autobiografię zatytułowaną Greenlights, w której, między innymi, wyznał, że w przeszłości był molestowany i zgwałcony. W biografii poruszał także trudne momenty z dzieciństwa i skomplikowane relacje z rodzicami.

Wybrana filmografia

  • 1993: Uczniowska balanga – Wooderson
  • 1994: Teksańska masakra piłą mechaniczną: Następne pokolenie – Vilmer
  • 1994: Anioły na boisku – Ben Williams
  • 1995: Chłopaki na bok – Abe Lincoln
  • 1996: Na granicy – Buddy Deeds
  • 1996: Czas zabijania – Jake Tyler Brigance
  • 1996: Pięć ton i on – Tip Tucker
  • 1997: Amistad – Baldwin
  • 1997: Kontakt – Palmer Joss
  • 1998: Bracia Newton – Willis Newton
  • 1998: Robienie kanapek – Bud Hoagie
  • 2001: Powiedz tak – dr Steven James „Steve”/„Eddie” Edison
  • 2002: Władcy ognia – Denton Van Zan
  • 2003: Jak stracić chłopaka w 10 dni – Ben Barry
  • 2003: Małe jest piękne – Steven
  • 2005: Sahara – Dirk Pitt
  • 2005: Podwójna gra – Brandon Lang
  • 2006: Miłość na zamówienie – Tripp
  • 2006: Męski sport – Jack Lengyel
  • 2008: Nie wszystko złoto, co się świeci – Ben „Finn” Finnegan
  • 2009: Duchy moich byłych – Connor Mead
  • 2011: Prawnik z Lincolna – Mick Haller
  • 2012: Magic Mike – Dallas
  • 2012: Pokusa – Ward Jansen
  • 2013: Wilk z Wall Street – Mark Hanna
  • 2013: Witaj w klubie – Ron Woodroof
  • 2014: Detektyw – Rustin „Rust” Cohle
  • 2014: Interstellar – Cooper
  • 2016: Gold – Kenny Wells
  • 2017: Mroczna Wieża – Człowiek w Czerni
  • 2019: Dżentelmeni – Mickey Pearson
  • 2019: Przynęta – Baker Dill

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 51 = 58

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: All-Pro Reels