1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Brie Larson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Brie Larson

Brie Larson, a właściwie Brianne Sidonie Desaulniers, jest amerykańską aktorką. Urodziła się 1 października 1989 roku w Sacramento.

Kariera

Aktorstwem interesowała się już od najmłodszych lat, a jako siedmiolatka miała już swoją agentkę. Na ekranie zadebiutowała w 1998 roku, występując w skeczu komediowym znanym talk-show rozrywkowym The Tonight Show z Jayem Leno. Kinowy debiut nastąpił natomiast już rok później, gdy zagrała w komedii romantycznej zatytułowanej Special Delivery. W 2001 roku dołączyła do obsady sitcomu Jak wychować tatę. Dwa lata później Brie zagrała w biograficznym filmie obyczajowym Na torze. Kariera młodej aktorki zaczęła nabierać rozpędu, a ona sama pojawiała się w coraz większej liczbie filmów. Na swój przełom czekała jednak aż do 2013 roku. Okazał się nim występ w niezależnym dramacie Przechowalnia numer 12. Brie za główną rolę w tym filmie otrzymała Nowojorską Niezależną Nagrodę Filmową Gotham. Kując żelazo póki gorące, aktorka kontynuowała swoją dobrą passę, występując w trzech kolejnych obrazach, tym razem jako aktorka drugiego planu. Były to: Cudowne tu i teraz, Gracz oraz komedia Wykolejona.

W 2015 roku aktorka została nagrodzona najbardziej prestiżowymi nagrodami przemysłu filmowego. Za rolę kobiety więzionej w niewielkim pomieszczeniu wraz z małym synkiem w głośnym dramacie Pokój została wyróżniona Oscarem, Złotym Globem oraz nagrodą BAFTA. Równocześnie stała się jedną z najbardziej rozchwytywanych aktorek w Hollywood, a oferty pracy zaczęły pojawiać się w niezliczonych ilościach. Zaczęła pojawiać się w bardziej komercyjnych i wysokobudżetowych produkcjach.

W 2017 roku zagrała w przygodowym filmie fantasy Kong: Wyspa Czaszki, gdzie partnerowała Tomowi Hiddlestonowi oraz Samuelowi L. Jacksonowi. W kolejnych latach można było ją oglądać w takich obrazach jak: Szklany zamek, Szklany zamek Basmati Blues i Tylko sprawiedliwość.

O popularności i dochodowości aktorki świadczy fakt, że została wybrana do odegrania roli Carol Danvers w filmach o superbohaterach z marvelowskiego uniwersum. W rolę tę wcieliła się w 2019 roku w filmach: Kapitan Marvel i Avengers: Koniec gry. W 2022 roku premierę ma mieć kolejny film z tej serii - The Marvels.

Życie prywatne

W latach 2013-2019 związana była z muzykiem i wokalistą zespołu Phantom Planet, Alexem Greenwaldem. Uczucie nie przetrwało jednak próby czasu i para rozstała się.

Wybrana filmografia

  • 2009: Wolna chata – Suzy Decker
  • 2010: Scott Pilgrim kontra świat – Envy Adams
  • 2011: Brudny glina – Helen
  • 2011: Kłopoty z Blissem – Stephanie Jouseski
  • 2012: 21 Jump Street – Molly Tracey
  • 2013: Przechowalnia numer 12 – jako Grace
  • 2013: Cudowne tu i teraz – Cassidy
  • 2013: Don Jon – Monica
  • 2014: Gracz – Amy Phillips
  • 2015: Pokój – Joy „Ma” Newsome
  • 2015: Nie igraj z ogniem – Max
  • 2015: Wykolejona – Kim
  • 2017: Kong: Wyspa Czaszki – Mason Weaver
  • 2017: Szklany zamek – Jeannette Walls
  • 2017: Basmati Blues – Linda
  • 2019: Kapitan Marvel – Carol Danvers / Kapitan Marvel
  • 2019: Avengers: Koniec gry – Carol Danvers / Kapitan Marvel
  • 2019: Just Mercy – Eva Ansley
  • 2022: The Marvels – Carol Danvers / Kapitan Marvel

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

3 + 7 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore