958 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Woody Allen życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

Życiorys i biografia Woody'ego Allena

Tak naprawdę reżyser nazywa się Allan Stewart Konigsberg. Zajmuje się nie tylko tworzeniem filmów, ale jest również kompozytorem, muzykiem, scenarzystą i pisarzem. Jest jednym z najbardziej uznanych reżyserów amerykańskich swoich czasów.

Życie prywatne

Artysta urodził się 1 grudnia 1935 roku w Nowym Jorku w rodzinie o żydowskim pochodzeniu. Branżą filmową Allen interesował już od wczesnej młodości, chociaż jego rodzice wymarzyli sobie dla niego karierę lekarza. Na przełomie lat 40. i 50. XX wieku był uczniem Midwood High School na Brooklinie, jednak nauka nie za bardzo go interesowała. Jako nastolatek posiadł umiejętność gry na klarnecie i zaczął występować w lokalu. Pisywał również rozmaite gagi do gazet, zarabiając w ten sposób na życie. Gdy miał 17 lat formalnie zmienił nazwisko na Woody Allen i w 1952 roku rozpoczął pracę na uniwersytecie w Nowym Jorku.

Jako aktor zaczynał w filmie Co słychać koteczku?. Jako reżyser rozpoczynał od filmu komediowego Bierz forsę i w nogi.

Woody Allen był żonaty trzy razy, a przez 12 lat pozostawał w nieformalnym związku z Mią Farrow. Był wielokrotnie oskarżany o nadużycia seksualne wobec dzieci.

Twórczość filmowa

Pierwszą sztukę teatralną Allen napisał w 1969 roku – był to utwór Zagraj to jeszcze raz, Sam, który wystawiano na Broadway’u. Na początku lat 70. tworzył bardzo różnorodne gatunki filmowe, w wielu filmach sam zagrał główne role. W tym czasie tworzył swój niepowtarzalny styl, który widoczny był w pastiszach filmów gangsterskich. Allen operował political fiction, science fiction czy konwencją poradnika seksuologicznego. W licznych komediach w głównych rolach osadzał Diane Keaton, z którą przez jakiś czas był związany prywatnie.

Bohaterowie Allena nigdy nie byli postaciami oczywistymi – był to intelektualista włóczęga czy znerwicowany reżyser telewizyjny. Wzorem artystycznym dla Allena był Ingmar Bergman, jego wpływ jest najbardziej widoczny w melodramacie rodzinnym – Wnętrza.

W latach 80. Woody Allen pozostawał w intensywnym związku ze wspomnianą Mią Farrow i w tym czasie obsadzał ją w głównych rolach wszystkich swoich filmów m.in. Seks nocy letniej czy Purpurowa róża Kairu. Do popularnych produkcji tego okresu należą także: Wszyscy mówią: kocham cię, Przejrzeć Harry’ego czy Słodkie życie.

Twórczość pozafilmowa

Woody Allen jest także autorem kilku zbiorów esejów i opowiadań m.in. Bez piór oraz Skutki uboczne. Napisał również sztuki teatralne:

  • 1967 Don't Drink the Water: A comedy in two acts
  • 1969 Play It Again, Sam – wyd. pol. Zagraj to jeszcze raz, Sam
  • 1975 God: A comedy in one act
  • 1981 The Floating Light Bulb
  • 2003 Three One-Act Plays: Riverside Drive / Old Saybrook / Central Park West
  • 2005 Writer's Block: Two One-Act Plays
  • Selected Plays – wyd. pol. Allen na scenie, 2011

Reżyser jest jazzowym klarnecistą – zrealizowano nawet film o jego działalności muzycznej pt. Wild Man Blues.

Filmografia

  • 1966: Jak się masz koteczku?
  • 1969: Bierz forsę i w nogi
  • 1971: Men of Crisis: The Harvey Wallinger Story
  • 1971: Bananowy czubek
  • 1972: Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie, ale baliście się zapytać
  • 1973: Śpioch
  • 1975: Miłość i śmierć
  • 1977: Annie Hall
  • 1978: Wnętrza
  • 1979: Manhattan
  • 1980: Wspomnienia z gwiezdnego pyłu
  • 1982: Seks nocy letniej
  • 1983: Zelig
  • 1984: Danny Rose z Broadwayu
  • 1985: Purpurowa róża z Kairu
  • 1986: Hannah i jej siostry
  • 1987: Wrzesień
  • 1987: Złote czasy radia
  • 1988: Inna kobieta
  • 1989: Nowojorskie opowieści
  • 1989: Zbrodnie i wykroczenia
  • 1990: Alicja
  • 1991: Cienie we mgle
  • 1992: Mężowie i żony
  • 1993: Tajemnica morderstwa na Manhattanie
  • 1994: Strzały na Broadwayu
  • 1994: Nie wkładaj palca między drzwi
  • 1995: Jej wysokość Afrodyta
  • 1996: Wszyscy mówią: kocham cię
  • 1997: Przejrzeć Harry’ego
  • 1998: Celebrity
  • 1999: Słodki drań
  • 2000: Drobne cwaniaczki
  • 2001: Klątwa skorpiona
  • 2001: Sounds From a Town I Love
  • 2002: Koniec z Hollywood
  • 2003: Życie i cała reszta
  • 2004: Melinda i Melinda
  •  2005: Wszystko gra
  •  2006: Scoop – Gorący temat
  •  2007: Sen Kasandry
  •  2008: Vicky Cristina Barcelona
  •  2009: Co nas kręci, co nas podnieca
  •  2010: Poznasz przystojnego bruneta
  •  2011: O północy w Paryżu
  •  2012: Zakochani w Rzymie
  •  2013: Blue Jasmine
  •  2014: Magia w blasku księżyca
  •  2015: Nieracjonalny mężczyzna
  •  2016: Śmietanka towarzyska
  •  2017: Na karuzeli życia
  •  2019: W deszczowy dzień w Nowym Jorku

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 64 = 65

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu https://pl.wikipedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor: Georges Biard