818 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

River Phoenix życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto był według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Rivera Phoenixa

River Phoenix był amerykańskim aktorem. Urodził się 23 sierpnia 1970 roku w Madras, a zmarł 31 października 1993 roku w Hollywood.

Dzieciństwo

Wychowywał się w hippisowskiej rodzinie z czworgiem rodzeństwa: bratem Joaquinem i trzema siostrami: Rain, Liberty i Summer. Jego rodzice, John Lee i Arlyn Bottom, należeli do sekty o nazwie Dzieci Boga, która miała trzy główne założenia: oczekiwanie na apokalipsę, nieufność do zewnętrznego, cywilizowanego świata i seks. W jednym z wywiadów aktor wyznał, że molestowano go w wieku czterech lat, a przed śmiercią często powtarzał, że sekta zrujnowała życie jego rodziny. Aż do 1978 roku podróżowali po Ameryce Południowej. W 1977 roku rodzina opuściła zgromadzenie i przeniosła się do Los Angeles, zmieniając swoje nazwisko z Bottom na Phoenix od mistycznego stworzenia, który odradza się z popiołów.

Kariera aktorska

Już od najmłodszych lat brał udział w konkursach dla młodych talentów. To właśnie na jednym z takich wydarzeń dostrzeżono talent Rivera i w wieku 12 lat zaproponowano mu rolę w serialu Siedem narzeczonych dla siedmiu braci, gdzie wystąpił wraz z młodszym bratem Joaquinem. Jego gra została doceniona, przez co pojawiły się kolejne propozycje ról. Pierwszym większym sukcesem początkującego aktora był występ w filmie Stracone lata. Za rolę Danny'ego Popa został nominowany do Oscara i Złotego Globu. Rok później wcielił się w postać młodego Indiany Jonesa w filmie Stevena Spielberga Indiana Jones i ostatnia krucjata, a w 1991 roku wystąpił u boku Keanu Reevesa w Moje własne Idaho w reżyserii Gusa Van Santa, które uznaje się za jego najlepszą rolę. Ostatni film z jego udziałem, W pogoni za sukcesem, miał premierę w 1993 roku. Riverowi wróżono wielką karierę, chłopak miał bowiem wszystko – był przystojny i uzdolniony. Z powodu charyzmy, wyglądu i talentu często porównywano go do Jamesa Deana.

Muzyka

Jego drugą pasją była muzyka. Wraz z siostrą Rain założył zespół muzyczny Aleka's Attic. Zaśpiewał w utworze Johna Frusciante pt. Height Down, który znalazł się na drugiej solowej płycie muzyka wydanej 4 lata po śmierci aktora. River miał wielu przyjaciół z branży muzycznej, przyjaźnił się między innymi z członkami zespołu Red Hot Chilli Peppers, którzy po jego śmierci nagrali utwór poświęcony jego pamięci pt. Transcending. Aktor przyjaźnił się też z Michaelem Stipe'em, założycielem zespołu R.E.M., który zadedykował mu utwór zatytułowany Bang and Blame.

Życie prywatne

River był osobą bardzo wrażliwą, angażował się w akcje charytatywne, wspomagał potrzebujących i kochał zwierzęta. Tak jak reszta swojego rodzeństwa był weganinem. Aktor stronił też od występów publicznych i branżowych imprez, starał się unikać pokus, jakie oferowało Hollywood.

Śmierć

Jego krótka, acz pełna sukcesów i świetnie zapowiadająca się kariera została przerwana z powodu przedwczesnej śmierci. Młody gwiazdor zmarł w nocy z 30 na 31 października 1993 roku w wyniku przedawkowania narkotyków w klubie swojego przyjaciela, Johnny’ego Deppa. Aktor nie doczekał przyjazdu karetki i zmarł w ramionach swojego młodszego brata. Okazało się, że zażył heroinę i kokainę w połączeniu z alkoholem. Jego śmierć wywołała szok i niedowierzanie w całym środowisku aktorskim. Fani przynosili znicze i pamiątki pod klub, w którym umarł aktor. River w momencie śmierci miał 23 lata.

Wybrana filmografia

  • 1985: Odkrywcy – Wolfgang Müller
  • 1986: Stań przy mnie – Chris Chambers
  • 1986: Wybrzeże moskitów – Charlie Fox
  • 1988: Stracone Lata – Danny Pope
  • 1989: Indiana Jones i ostatnia krucjata – młody Indiana Jones
  • 1990: Kocham cię na zabój – Devo Nod
  • 1991: Amerykańskie psy – Eddie Birdlace
  • 1991: Moje własne Idaho – Mike Waters
  • 1992: Włamywacze – Carl Arbogast
  • 1993: Cicha zemsta – Talbot Roe
  • 1993: W pogoni za sukcesem – James Wright

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 58 = 67

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Alan Light.