739 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Joaquin Phoenix życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Joaquina Phoenixa

    Joaquin Phoenix jest amerykańskim aktorem, producentem filmowym i telewizyjnym. Urodził się 28 października 1974 roku w San Juan.

  2. Dzieciństwo

    Wychowywał się w hippisowskiej rodzinie z czworgiem rodzeństwa: bratem Riverem i trzema siostrami Rain, Liberty i Summer. Jego rodzice, John Lee i Arlyn Bottom, należeli do sekty o nazwie Dzieci Boga, która miała trzy główne założenia: oczekiwanie na apokalipsę, nieufność do zewnętrznego cywilizowanego świata i seks. Jako dziecko Joaquin, aby dopasować się do rodzeństwa o imionach związanych z naturą kazał wszystkim mówić na siebie Leaf (Liść) i pod takim imieniem zaczynał swoją karierę aktorską. Aż do 1978 roku podróżowali po Ameryce Południowej. W 1977 roku rodzina opuściła zgromadzenie i przeniosła się do Los Angeles, zmieniając swoje nazwisko z Bottom na Phoenix od mistycznego Feniksa, który odradza się z popiołów.

  3. Początki kariery

    Zadebiutował jako 10-latek w telewizyjnych produkcjach, takich jak Kids Dont Tell czy Morningstar/Eveningstar. Na dużym ekranie debiutował w 1986 roku w filmie Spacecamp. W kolejnych latach zyskiwał coraz to lepsze recenzje krytyków, grając w filmach Ruscy na Florydzie i Spokojnie tatuśku. W 1993 roku, po śmierci brata, przerwał karierę na kilka lat i całkowicie wycofał się z życia publicznego.

  4. Śmierć brata

    Talent aktorski w rodzinie Phoenixów przypadł również starszemu bratu Joaquina, Riverowi. Bracia grali razem w serialu Siedem narzeczonych dla siedmiu braci na początku lat 80. Początkowo to właśnie Riverowi wróżono wielką karierę, chłopak miał bowiem wszystko – był przystojny, wysoki i uzdolniony. Uznanie krytyki i widowni uzyskał zwłaszcza za występy w filmach Stań przy mnie oraz Moje własne Idaho. Jego krótka, acz pełna sukcesów kariera została przerwana z powodu przedwczesnej śmierci gwiazdora. Brat Joaquina zmarł bowiem w nocy z 30 na 31 października 1993 roku w wyniku przedawkowania narkotyków w klubie swojego przyjaciela, Johnny’ego Deppa. Miał wtedy zaledwie 23 lata. To właśnie Joaquin wezwał pogotowie do umierającego brata i później przez bardzo długi czas nie mógł się pogodzić z jego śmiercią.

  5. Powrót do Hollywood i rozwój kariery

    Aktor wrócił do gry aktorskiej w 1995 roku. Jego powrót zapowiedział występ w filmie Za wszelką cenę, gdzie wcielił się w postać Jimmy'ego Emmeta. Następnie zagrał w Drodze przez piekło i Abottach prawdziwych. Wraz z kolejnymi rolami udowadniał, że jest jednym z najbardziej uzdolnionych aktorów w Hollywood. W 2000 roku otrzymał pierwszą nominację do Oscara za rolę Kommodusa w Gladiatorze Ridleya Scotta. Pięć lat później za rolę muzyka country, Johnny'ego Casha, w biograficznym filmie Spacer po linie otrzymał kolejną nominację do tej statuetki. W 2013 roku został nominowany po raz trzeci za rolę w Mistrzu Paula Thomasa Andersona. Aktor zawsze starannie dobiera filmy, w których będzie występował i perfekcyjnie przygotowuje się do ról, w które przychodzi mu się wcielać. W kolejnych latach występował w wielu filmach, a on z każdym kolejnym pokazywał, że jest wielką gwiazdą i utalentowanym aktorem. Nigdy jednak nie dał się zaszufladkować, przypisać do jednego typu ról. Niemal każda jego kreacja jest diametralnie różna od poprzedniej.

  6. Joker

    W 2019 roku przyszła kolej na jedną z najbardziej wymagających ról w karierze aktora. Joaquin wcielił się bowiem w tytułową postać w filmie Joker w reżyserii Todda Phillipsa. Film okazał się sukcesem, a także najgłośniejszym i jednym z najbardziej kasowych filmów roku. Phoenix do tej roli specjalnie schudł, czego efekt widoczny na ekranie robi piorunujące i makabryczne wrażenie. Rola Jokera, najsłynniejszego psychopaty i sadysty komiksowego świata, w wykonaniu Phoenixa uważana jest za wybitną. Za tę kreację otrzymał pierwszego w swoim życiu Oscara. Na festiwalu filmowym w Wenecji Złotego Lwa za rolę Jokera zadedykował swojemu bratu, Riverowi.

  7. Imię

    Imię aktora jest trudne do wymówienia, a pomysłów, jak powinno brzmieć jest tyle, ile próbujących je wymówić osób. Jednak hiszpańskie imię gwiazdora powinno się wymawiać [huakin].

  8. Związki

    Aktor nie wypowiada się publicznie o swoim życiu osobistym, od początku kariery stara się rozgraniczyć aspekt zawodowy od prywatnego. O jego życiu uczuciowym wiadomo, że w przeszłości spotykał się z Liv Tyler oraz modelką Topaz Page-Green. Od końca 2016 roku jego partnerką jest amerykańska aktorka Rooney Mara, którą poznał na planie filmu Spike'a Lee Ona. Para zaręczyła się w 2019 roku, a w marcu 2020 roku ogłosiła, że spodziewają się dziecka.

  9. Życie prywatne

    Phoenix jest weganinem. Jest także aktywnym działaczem społecznym. Angażuje się w liczne kampanie na rzecz potrzebujących oraz praw zwierząt. W pewnym momencie swojego życia aktor wpadł w uzależnienie od alkoholu i narkotyków. W 2005 roku zgłosił się na odwyk, dzięki czemu uwolnił się od nałogów. Trzy lata później gwiazdor oznajmił, że kończy z aktorstwem i chce od tej pory poświęcić się muzyce i rozwijać karierę rapera. Na dowód tego sprzedał swój dom w Hollywood. Całe środowisko aktorskie było przekonane, że zachowanie aktora spowodowane jest powrotem do nałogu. Gdy pojawiał się w telewizji wyglądał na zaniedbanego – utył, zapuścił brodę, pokazywał się wyłącznie w okularach przeciwsłonecznych. Później okazało się, że wszystko to było mistyfikacją prowadzoną wspólnie z Caseyem Affleckiem. Artyści chcieli zakpić z poprawności środowiska aktorskiego w Hollywood, a całość projektu udokumentowali w nakręconym wspólnie filmie Joaquin Phoenix. Jestem jaki jestem. Film wywołał mieszane rekakcje widzów, ale nie zrobił takiego wrażenia, jakiego oczekiwali artyści. Phoenix gardzi wszelkimi nagrodami i wyróżnieniami branżowymi, twierdząc że swój zawód wykonuje w celu rozwoju pasji, a nie dla statuetek. Ekscentryczny aktor nie prowadzi oficjalnych profili na portalach społecznościowych, rzadko pojawia się na imprezach branżowych i stroni od wywiadów.

  10. Wybrana filmografia

    • 1985: Kids Don't Tell – Frankie
    • 1986: Kosmiczny obóz – Max
    • 1987: Ruscy na Florydzie – Danny
    • 1989: Spokojnie, tatuśku – Garry
    • 1995: Za wszelką cenę – Jimmy Emmett
    • 1997: Droga przez piekło – Toby N. Tucker
    • 1998: Powrót do raju – Lewis McBride
    • 1999: Osiem milimetrów – Max California
    • 2000: Gladiator – Kommodus
    • 2000: Zatrute pióro – Coulmier
    • 2002: Znaki – Merrill Hess
    • 2004: Osada – Lucius Hunt
    • 2005: Spacer po linie – Johnny Cash
    • 2007: Droga do przebaczenia – Ethan Learner
    • 2012: Mistrz – Freddie Quell
    • 2013: Ona – Theodore Twombly
    • 2013: Imigrantka – Bruno Weiss
    • 2015: Nieracjonalny mężczyzna – Abe Lucas
    • 2018: Maria Magdalena – Jezus Chrystus
    • 2019: Joker – Joker/Arthur Fleck

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Diana Ringo.