664 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Jake Gyllenhaal życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Jake'a Gyllenhaala

    Jake Gyllenhaal jest amerykańskim aktorem. Urodził się 19 grudnia 1980 roku w Los Angeles.

  2. Rodzina

    Aktor pochodzi z bardzo utalentowanej rodziny. Jego tata, Stephen Gyllenhaal, jest reżyserem, a mama, Naomi Foner, scenarzystką. Ma starszą siostrę, Maggie, która również jest znaną aktorką oraz przyrodniego brata, Luke’a. Ojcem chrzestnym Jake'a jest słynny Paul Newman.

  3. Początki kariery

    Jake zadebiutował w wieku 10 lat w filmie Sułtani Westernu. Młody chłopak zagrał wtedy u boku Billy'ego Crystala. W 1993 roku zagrał w dwóch filmach: Ucieczce w nieznane i Niebezpiecznej kobiecie. Po kilkuletniej przerwie aktor otrzymał szansę zagrania głównej roli w filmie Dosięgnąć kosmosu w 1998 roku. Rok później zagrał skomplikowaną rolę chorego na schizofrenię nastolatka w filmie Donnie Darko, która otworzyła mu drogę do kolejnych propozycji filmowych. Poza filmem występuje również na deskach teatru.

  4. Rozwój kariery

    W 2002 roku wystąpił aż w trzech filmach: AutostradziePięknie i jeszcze piękniej oraz Życiowych rozterkach, ale tylko ten ostatni spotkał się z przychylnymi opiniami krytyków i widzów. Dwa lata później Gyllenhaal wystąpił w głośnej katastroficznej produkcji science-fiction Pojutrze w reżyserii Rolanda Ennericha.

    Przełomowym rokiem w karierze młodego aktora był rok 2015. Wtedy to wystąpił w trzech filmach, w których partnerował największym gwiazdom Hollywood. W Dowodzie zagrał z Anthonym Hopkinsem, w Jarheadzie: Żołnierzu piechoty morskie z Jamiem Foxem, a w Tajemnicy Brokeback Mountain Anga Lee stworzył niezapomniany duet z Heathem Ledgerem. Wszystkie filmy zebrały pozytywne recenzje, często chwalono role Gyllenhaala. Za rolę w obrazie Anga Lee otrzymał nominację do Oscara, a sam film został wielokrotnie uhonorowany najważniejszymi nagrodami przemysłu filmowego. Gyllenhaal szybko stał się pierwszoligowym aktorem, który mógł przebierać w propozycjach ról. W kolejnych latach zagrał w głośnym Zodiaku Davida Finchera. Po dwóch latach przerwy zagrał u boku Natalie Portman i Tobey'ego Maguire'a w dramacie Bracia. Zagrał też w Księciu Persji, Kodzie nieśmiertelności i Bogach ulicy. Jego dorobek filmowy pokazuje, że aktor najlepiej odnajduje się w rolach dramatycznych i filmach akcji, jednak udowodnił też, że nie boi się występów w lżejszym repertuarze i równie świetnie radzi sobie z rolami komediowymi. W 2010 roku wystąpił w komedii romantycznej Miłość i inne używki. Jake udowodnił także, że aby wcielać się w różne postacie jest gotowy na prawdziwe poświęcenia i metamorfozy. Aktor pracuje zarówno przy filmach niskobudżetowych i niezależnych, jak i wysokobudżetowych mainstreamowych produkcjach.

  5. Nazwisko

    Jake Gyllenhaal jest potomkiem szwedzkiej rodziny szlacheckiej Gyllenhaalów. Nazwisko aktora jest trudne do wymówienia, a pomysłów, jak powinno brzmieć jest tyle, ile próbujących je wymówić osób. Szwedzkie nazwisko gwiazdora powinno się wymawiać: [jillenhol], jednak zangielszczona i używana na co dzień wersja brzmi: [dżylenhol].

  6. Związki

    Jake uważany jest za jednego z najprzystojniejszych aktorów Hollywood. W przeszłości związany był z takimi aktorkami jak Kirsten Dunst, Reese Witherspoon, Taylor Swift czy Alyssa Miller.

  7. Wybrana filmografia

    • 1991: Sułtani westernu –Danny Robbins
    • 1993: Niebezpieczna kobieta – Edward
    • 1999: Dosięgnąć kosmosu – Homer Hickam
    • 1999: Amatorzy w konopiach – Jake/Blue Kahan
    • 2001: Donnie Darko – Donnie Darko
    • 2001: Balonowy chłopak – Jimmy Livingston
    • 2001: Pięknie i jeszcze piękniej – Jordan
    • 2002: Życiowe rozterki – Holden Worther
    • 2002: Autostrada – pilot Kelson
    • 2002: Mila księżycowego światła – Joe Nast
    • 2004: Pojutrze – Sam Hall
    • 2005: Jarhead: Żołnierz piechoty morskiej –Anthony Swofford
    • 2005: Dowód – Hal
    • 2005: Tajemnica Brokeback Mountain – Jack Twist
    • 2007: Zodiak – Robert Graysmith
    • 2009: Bracia – Tommy Cahill
    • 2010: Miłość i inne używki – Jamie Randall
    • 2010: Książę Persji: Piaski czasu – książę Dastan
    • 2011: Kod nieśmiertelności – Colter Stevens
    • 2012: Bogowie ulicy – oficer Taylor
    • 2013: Labirynt – David Loki
    • 2013: Wróg – Adam Bell/Anthony Clair
    • 2014: Wolny strzelec – Louis 'Lou' Bloom
    • 2015: Do utraty sił – Billy 'The Great' Hope
    • 2015: Everest – Scott Fischer
    • 2016: Zwierzęta nocy – Tony Hastings/Edward Sheffield
    • 2017: Life – David Jordan
    • 2017: Okja – Johnny Wilcox
    • 2017: Niezwyciężony – Jeff Bauman
    • 2018: Kraina wielkiego nieba – Jerry Brinson
    • 2018: Bracia Sisters – John Morris
    • 2019: Velvet Buzzsaw – Morf Vandewalt
    • 2019: Spider-Man: Daleko od domu – Quentin Beck/Mysterio

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

57 − = 48

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Georges Biard.