1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Naomi Watts życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Naomi Watts

Naomi Watts jest brytyjską aktorką. Urodziła się 28 września 1968 roku w Shoreham.

Kariera

Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczęła od występowania w reklamach telewizyjnych. Na wielkim ekranie zadebiutowała w 1991 roku w filmie Randka po przerwie. Jeszcze w tym samym roku zagrała u boku Russela Crowe'a w miniserialu zatytułowanym Brides of Christ. W kolejnych latach nie narzekała na brak pracy, ale filmy w jakich brała udział nie były ani znaczące, ani pamiętne ani znane. W tym okresie wystąpiła w takich produkcjach jak Rażące wykroczenie, Odlotowa dziewczyna, Dzieci kukurydzy IV, Gwiazdkowy prezent, Niebezpieczna piękność i Polowanie na jednorożca.

Przełomem w karierze początkującej aktorki okazał się angaż do filmu Mulholland Drive w reżyserii Davida Lyncha. Produkcja ta okazała się wielkim sukcesem nominowanym do Oscara, a Watts została zauważona przez widzów i kolejnych twórców z branży filmowej. Wkrótce zaczęła otrzymywać propozycje ról pierwszoplanowych. Rok później wystąpiła w remake’u japońskiego horroru The Ring, a następnie w komedii Rozwód po francusku. W 2003 roku otrzymała angaż do dramatu 21 gramów, za rolę w którym została nominowana do Oscara oraz nagrody BAFTA. Dwa lata później nastąpił kolejny przełom w karierze aktorskiej Watts - otrzymała wtedy bowiem szansę zagrania jednej z głównych ról w remake’u filmu King Kong w reżyserii Petera Jacksona. Udział w tej kasowej i międzynarodowej produkcji zapewnił aktorce rozgłos i ogólnoświatową rozpoznawalność.

Rok później zagrała z Edwardem Nortonem w melodramacie Malowany welon. Kolejna spektakularna rola nadeszła wraz z rokiem 2012 i katastroficznym filmem Niemożliwe. Produkcja opowiadała historię rodziny, która przeżyła tsunami w Tajlandii w 2004 roku i okazała się kasowym i nagradzanym wieloma nagrodami hitem. Za rolę tę Watts została drugi raz nominowana do Oscara oraz Złotego Globu.

Trzy lata później Naomi dołączyła do Edwarda Nortona, Emmy Stone oraz Michaela Keatona, do obsady filmu Birdman w reżyserii Alejandro Gonzáleza Iñárritu.

W kolejnych latach zagrała między innymi w takich produkcjach jak: Destrukcja, Osaczona, Twin Peaks, Szklany zamek, Powieść Henry'ego, Ophelia oraz Na cały głos.

W 2020 roku pojawiła się w dwóch produkcjach: Penguin Bloom i Boss Level. Naomi jest jedną z najpopularniejszych brytyjskich aktorek. Jej nazwisko jako pierwsze zostało ujawnione z obsady serialu The Long Night, czyli spin-offa odnoszącej ogromne sukcesy Gry o tron. Na razie niewiele wiadomo o postaci, którą zagra.

Życie prywatne

W latach 2002-2005 związana była z Heathem Ledgerem. Później jej życiowym partnerem został aktor Liev Schreiber, z którym ma dwóch synów - Alexandra Pete'a i Samuela Kaia. Mimo długoletniego związku aktorzy nie planują na razie małżeństwa.

Wybrana filmografia

  • 1997–1998: Lunatycy – Kate Russell
  • 1998: Niebezpieczna piękność – Guila De Lezze
  • 1998: Gwiazdkowy prezent – Renee
  • 1998: A House Divided – Amanda
  •  2002: The Ring – Rachel Keller
  • 2002: Kim jesteś przybyszu? – Rebecca Yoder
  • 2003: Rozwód po francusku – Roxeanne de Persand
  • 2003: Ned Kelly – Julia Cook
  • 2013: Diana – księżna Diana
  • 2014: Birdman – Lesley
  • 2014: Mów mi Vincent – Daka
  • 2014: Ta nasza młodość – Cornelia
  • 2015: Zbuntowana – Evelyn
  • 2015: Morze drzew – Joan Brennan
  • 2015: Destrukcja – Karen Moreno
  • 2015: Trzy pokolenia – Maggie
  • 2016: Osaczona – Mary Portman
  • 2016: Wierna – Evelyn
  • 2016: Droga mistrza – Linda
  • 2017: Powieść Henry’ego – Susan Carpenter
  • 2017: Szklany zamek – Rose Mary Walls
  • 2017: Twin Peaks – Janey-E Jones
  • 2019: Luce jako Amy Edgar
  • 2019: Godzina wilka – June Leigh
  • 2019: Na cały głos – Gretchen Carlson
  • 2020: Penguin Bloom – Sam Bloom
  • 2020: Boss Level – Jemma Wells

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

3 + 4 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Joella Marano