1605 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

David Lynch życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym reżyserem?

Życiorys i biografia Davida Lyncha

Reżyser amerykańskiego pochodzenia, ale również scenarzysta, malarz, muzyk i filozof. Uważa się go za jednego z najbardziej ekscentrycznych i kontrowersyjnych twórców filmowych.

Życie prywatne

David Lunch urodził się w Missoula 20 stycznia 1946 roku. Jego ojciec pracował jako naukowiec, w związku z czym rodzina Lynchów często zmieniała miejsce zamieszkania. W dzieciństwie reżyser marzył o karierze artysty-malarza. Gdy ukończył szkołę średnią w Virginii, podjął studia w Bostonie w Szkole Muzeum Sztuk Pięknych. Studiował także na pensylwańskiej Akademii Sztuk Pięknych, gdzie stworzył swoje pierwsze dzieło wizualne – minutową animację pt. Six Men Getting Sick.

Od 1970 roku Lynch uczył się w Centrum Zaawansowanych Studiów Filmowych Amerykańskiego Instytutu Filmowego i tam powstawał jego pierwszy pełnometrażowy film fabularny.

Jako dojrzały twórca został doceniony przez amerykańskie środowisko filmowe. Zasiadał w jury konkursu w Wenecji w 1994 roku, a w 2002 roku oceniał uczestników Festiwalu w Cannes.

W latach 70. zainteresował się medytacją transcendentalną, którą uprawia do dziś. Został propagatorem szkoły „latających joginów”.

Styl twórczy

W indywidualnym stylu Lyncha największe znaczenie odgrywają światło, muzyka i postaci. Ważne są dla niego akcenty surrealistyczne, abstrakcyjne. Na ekranie przejawia fascynację ludzką podświadomością, intuicją i instynktami. Nastrój jego filmów jest dość mroczny i ponury, ukazujący „ciemną stronę życia”. Reżyser najbardziej zasłynął z telewizyjnego serialu pt. Miasteczko Twin Peaks. Już wcześniej doceniono go jednak nominacją do nagrody Oscara (za film Człowiek słoń).

David Lunch lubi demaskować swoich bohaterów, przedstawiać sceny z ich tajemnego życia – tak dzieje się m.in. w Blue Velvet czy Dzikości serca. Niejednokrotnie marzenia senne przejawiają się z płaszczyzną rzeczywistości. Efektem jest nieraz ciężka do zinterpretowania fabuła.

Filmografia

Najsłynniejsze filmy pełnometrażowe:

  • Głowa do wycierania (1977)
  • Człowiek słoń (1980)
  • Diuna (1984)
  • Blue Velvet (1986)
  • Dzikość serca (1990)
  • Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną (1992)
  • Zagubiona autostrada (1997)
  • Prosta historia (1999)
  • Mulholland Drive (2001)
  • Inland Empire (2006)
  • Seriale telewizyjne:
  • Miasteczko Twin Peaks (1990–1991)
  • American Chronicles (1990)
  • Na antenie (1992)
  • Hotel Room (1993)
  • Dumbland (2002)
  • Króliki (Rabbits, 2002)
  • Twin Peaks (2017)

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 2 = 4

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Georges Biard