1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Emma Stone życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Emmy Stone

Emma Stone jest amerykańską aktorką. Urodziła się 6 listopada 1988 w Scottsdale.

Kariera

Emma od najmłodszych lat interesowała się aktorstwem i od dziecka związana była z lokalnym teatrem Valley Youth Theatre w Phoenix. W 2005 roku, po przeprowadzce do Los Angeles, zadebiutowała w filmie The New Patridge Family. Swoją karierę w Hollywood zaczęła od mało ambitnych komedii. W 2007 roku wystąpiła w Supersamcu, a następnie Króliczku. Większe role otrzymała w filmach Zombieland i Łatwa dziewczyna. Szczególnie po tej drugiej produkcji, gdzie zagrała główną rolę, zaczęła otrzymywać coraz więcej propozycji współpracy - szczególnie do projektów komediowych. Aktorka postanowiła jednak spróbować sił w innej konwencji i tym sposobem dołączyła do obsady oscarowych Służących. Film, pozostając w lekkiej konwencji, opowiada o doświadczeniach ludzi czarnoskórych na Południu Stanów w latach 60. XX wieku. Kreacja pisarki zapewniła aktorce opinię utalentowanej i wschodzącej gwiazdy kina młodego pokolenia.

W filmie Kocha, lubi, szanuje po raz pierwszy miała okazję zagrać z Ryanem Goslingiem, nie wiedząc jeszcze, że będzie to początek długoletniej współpracy. W 2012 roku do kin trafił Niesamowity Spider-Man, w którym Emma zagrała ukochaną człowieka pająka, Gwen Stacy. W tej roli wystąpiła jeszcze raz w kontynuacji produkcji. W 2014 roku Stone była nominowana do Oscara w kategorii Najlepsza aktorka drugoplanowa za rolę w filmie Birdman, a dwa lata później udało się jej odebrać tę statuetkę za kreację w musicalu La La Land. W 2017 roku wcieliła się w rolę utytułowanej tenisistki Billie Jean King w dramacie Wojna płci. W kolejnych latach wystąpiła w serialu Maniac, oscarowej Faworycie, sequelu Zombieland - Zombieland: Kulki w łeb i serialu The Curse. W 2021 roku premierę będzie miała najnowsza produkcja z udziałem Stone - Cruella - gdzie aktorka zagrała tytułową rolę.

Stone jest jedną najzdolniejszych aktorek nowego pokolenia i od kilku lat pojawia się na listach najbardziej wpływowych osób w Hollywood.

Życie prywatne

Stone jest aktorką, która stara się chronić swoją prywatność i niechętnie wypowiada się na temat swojego życia osobistego, skupiając się na swoich osiągnięciach zawodowych. Odnoszone sukcesy i popularność sprawiają jednak, że media bardzo zainteresowane są właśnie tym, co dzieje się w zaciszu domowym. W 2011 roku zaczęła spotykać się z aktorem, Andym Garfieldem, którego poznała na planie filmu Niesamowity Spider-Man. Niestety po 4 latach związku para postanowiła się rozstać. Emma znalazła szczęście w ramionach twórcy filmowego, Dave'a McCary'ego. W 2020 roku zakochani w tajemnicy przed mediami wzięli ślub, a w marcu 2021 roku na świat przyszło ich pierwsze dziecko.

Wybrana filmografia

  • 2007: Supersamiec – Jules
  • 2008: Rocker – Amelia
  • 2008: Króliczek – Natalie
  • 2009: Duchy moich byłych – Allison Vandermeersh
  • 2009: Zombieland – Wichita
  • 2010: Łatwa dziewczyna – Olive Penderghast
  • 2011: To tylko seks – Kayla
  • 2011: Kocha, lubi, szanuje – Hannah
  • 2011: Służące – Skeeter Phelan
  • 2012: Niesamowity Spider-Man – Gwen Stacy
  • 2014: Niesamowity Spider-Man 2– Gwen Stacy
  • 2014: Birdman – Sam Thomson
  • 2014: Magia w blasku księżyca – Sophie Baker
  • 2016: La La Land – Mia Dolan
  • 2017:Wojna płci – Billie Jean King
  • 2018: Faworyta – Abigail Masham
  • 2019: Zombieland: Kulki w łeb – Wichita
  • 2021: Cruella – Cruella de Mon

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 72 = 79

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Patrick L.